Uzanlar`dan Petkim için yeni teklif

23.07.2003 - 17:46 | Son Güncelleme :

Petkim´in yüzde 88.86 oranındaki hissesinin özelleştirilmesi ihalesini 605 milyon dolarlık teklifle kazanan Standart Kimya, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı´na (ÖİB) peşinatı 305 milyon dolara çıkaran ve vadeye bağlanacak miktar için deAdabank teminat mektupları ve hisse rehni öneren yeni bir teklif sunduğunu açıkladı.

Uzan Grubu´na bağlı Standart Kimya Petrol Doğalgaz Sanayi ve Ticaret A.Ş.´den yapılan açıklamada, ihalede, 242 milyon doları peşin ve 363 milyon doları da vade farkı ilavesi ile birlikte 3 eşit taksitte 605 milyon dolar ödemenin, ayrıca, vadeye bağlanan miktar için ihale şartnamesi gereği Adabank tarafından verilecek bir teminat mektubu sunmanın taahhüt edildiği hatırlatıldı.

ÖİB´nin 21 Temmuz tarihli yazısında, vadeye bağlanan miktara ilişkin olarak Adabank tarafından teminat verilmesinin uygun görülmediğinin belirtildiği kaydedilen açıklamada, bu durumun ihaleniniptali anlamına gelebileceği vurgulandı. Açıklamada, şöyle denildi:

´´Oysa basında, ÖİB´ye atfen yapılan açıklamalarda önceki dönemlerde yapılan özelleştirmelerdeki deneyimlere istinaden herhangi bir nedenle ihale sürecinin yenilenmesinin gerekmesi halinde yapılacakyeni ihalede istekliler tarafından verilecek tekliflerin şirketimiz tarafından taahhüt edilen 605 milyon dolardan çok daha düşük olacağı belirtilmektedir. Stratejik önemi dolayısıyla kamuoyunun neredeyse oybirliğiyle Türksermayedarlarının elinde kalmasının gerekli olduğunu düşündüğü Petkim´in üstelik de büyük olasılıkla daha düşük bir fiyatla yabancı yatırımcıların eline bırakmamaktaki kararlılığımızın ve iyi niyetimizin ilave bir göstergesi olarak, Petkim hisselerine ilişkin satın alma bedelinin aşağıdaki şekilde ödenmesi ve teminata bağlanmasışirketimiz tarafından ÖİB´ye teklif edilmiştir: Peşin olarak ödenecek bedel 305 milyon Amerikan Doları´na yükseltilmiştir. Vadeye bağlanan bakiye 300 milyon ABD Doları ise aynıvade tarihlerinde ve 100 milyon ABD Dolarlık 3 eşit taksitte (Vade farkı ilavesi ile birlikte) ödenecektir. Vadeye bağlanan 300 milyon ABD Doları için ÖİB´ye teminat olarak Adabank teminat mektupları sunulacak ve ilaveten Petkim´in şirketimiz tarafından satın alınacak hisselerinin yarısını teşkil eden yüzde 44.43 oranındaki hisseleri üzerinde ÖİB lehine birinci derece hisse rehni tesis edilecektir. Bu oran Emekli Sandığı´na ait olan yüzde 7 oranındaki Petkim hissesi ile birlikte düşünüldüğünde Petkim´in çoğunluk hisselerinin kontrolü ve oldukça sağlam bir teminat teşkil etmesi açılarından anlamlıdır.´´

´´İLAVE TEMİNAT MEKANİZMALARINI GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ´´
Geri kalan yüzde 44.43 oranındaki Petkim hisselerinin üzerinde iseAdabank tarafından verilecek teminat mektubunun kontrgarantisini oluşturmak amacıyla Adabank lehine birinci derecede verilecek rehni takiben ÖİB lehine ikinci derecede rehinler tesis edileceği belirtilenaçıklamada, şu görüşlere yer verildi: ´´ÖİB tarafından teklif edilebilecek Petkim´in diğer kamu kurumlarından olan alacaklarının şarta bağlı temliki, malvarlığı üzerinde ipotek veya ticari işletme rehni kurulması, kefalet verilmesigibi alternatif ilave teminat mekanizmalarını da görüşmeye hazır olduğumuz ÖİB´ye bildirilmiştir. Söz konusu teminatların verilmesi ile ÖİB tarafından hisse satış bedeli ile ilgili olarak herhangi bir risk ile karşı karşıya kalınmasıihtimali kalmamış olacak ve ÖİB yazısında ifade edilen risk temerküzü ile ilgili durum söz konusu olmaktan çıkacaktır. Bu çerçevede teminatlandırılan bahse konu gayri nakdi kredi karşılıklar açısından da Bankalar Kanunu ile ilgili mevzuat hükümlerine herhangi bir aykırılık teşkil etmemektedir.´´ Ülkemizin mevcut ekonomik şartları düşünüldüğünde 305 milyon ABD Doları gibi bir mertebede olan ve neredeyse ihalede teklif veren diğergrupların tekliflerine yaklaşan bir peşinatı ÖİB´nin kabulden imtina etmeyeceğine ve ülkemiz için stratejik önemi olan bir şirketin yerli sermaye elinde kalmasına karar verileceğine olan inancımızı koruyoruz.´´
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.083 Değişim: 0,00% Hacim : 108.810 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.942 29.04.2024 Yüksek 10.083
Açılış: 9.992
32,4529 Değişim: 0,10%
Düşük 32,3626 30.04.2024 Yüksek 32,5202
Açılış: 32,4214
34,7478 Değişim: -0,16%
Düşük 34,6493 30.04.2024 Yüksek 34,9098
Açılış: 34,8027
2.422,06 Değişim: -0,53%
Düşük 2.421,73 30.04.2024 Yüksek 2.442,07
Açılış: 2.435,07
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.