Uğur Bayar gider tartışması kalır

11.04.2002 - 08:57 | Son Güncelleme :

Uğur Bayar’ın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan (ÖİB) alınmasında, kurumun bağlı olduğu Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu’nun sadece ‘seramik’ eğitimi almış danışmanı Hakan Yıldız’ı, ÖİB Başkan Yardımcılığı’na getirme ısrarının önemli rol oynadığı ortaya çıktı. Eşyalarını toplayan Bayar, Başbakan Bülent Ecevit’e yazdığı mektupta Sizi ve devletimi hiç yanıltmadım dedi.

Milliyet’in edindiği bilgilere göre, Ecevit’in imzasından sonra Cumhurbaşkanı Sezer’in onayına gönderilen görevden alma süreci şöyle gelişti:


Makamda danışman pazarlığı

Yönetim konusunda ‘anlayış farklılıkları’ yaşayan Bayar ile Karakoyunlu, 6 Nisan’da Karakoyunlu’nun makam odasında bir araya geldiler. Karakoyunlu, Bayar’dan Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Seramik Bölümü’nden 1994 yılında mezun olan danışmanı Hakan Yıldız’ı, ÖİB’de Başkan Yardımcılığı’na atamasını istedi.


Yanıt: Seramikçi olmaz!

Bayar, 7 Nisan’da Karakoyunlu’nun talebine şu mektupla yanıt verdi: Sayın Bakan, dün makamınıza çağırarak Hakan Yıldız’ın belirttiğiniz göreve atanmasını istediniz. Kendisini yönetim sorumluluğumu paylaşacak kadar tanımıyorum. Ayrıca, eğitim ve kalifikasyon bakımından uygun olmadığını düşündüğüm birini bu göreve atamayı uygun görmüyorum. Arz ederim.


İkinci mektup: Emrediyorum

Bayar’ın mektubuna sinirlenen Karakoyunlu, 8 Nisan’da şu yazıyı gönderdi:

4046 Sayılı Yasa’ya göre böyle bir atamayı yapmanız için emir vermek benim yetkimdedir. Gereğini yapmanızı rica ederim.


İkinci ret: Olmaz

Bayar’ın, ‘emir’ yazısına karşın atamayı yapmamakta direnmesi, bakan ile arasında gerginliği doruk noktaya çıkardı. Karakoyunlu, pazartesi günü gerçekleştirilen Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) toplantısında düğmeye bastı. Toplantıda ÖYK’ye THY’nin yer hizmetleri pazarına girmesi konusunda bir sakınca olmadığını anlatan Bayar’ı, salondan ayrılmasının ardından sert bir dille eleştiren Karakoyunlu, Yanıltıcı bilgi veriyor suçlamasında bulundu. Karakoyunlu, önceki akşam Başbakan Yardımcısı Yılmaz’ın da onayını alarak kararnameyi Başbakanlığa gönderdi.


Başbakan’a mektup

Hakkındaki kararname ile ilgili olarak önceki gece Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan’la görüşen Bayar, dün makamındaki eşyalarını topladı. Bayar, ‘Kurulu yanılttı’ iddialarına ilişkin olarak yine dün sabah, başta Ecevit olmak üzere ÖYK üyelerine beş sayfalık bir mektup yazdı. Bayar, mektubunda özetle şunları kaydetti:


‘Devletimiz sağ olsun’

10 yıldır bu görevi yürütüyorum. Hiç devletimi yanıltmadım, saygım sonsuzdur. Sayın Bakan’ın takdiridir, ancak haksız bir biçimde görevden alınmam da doğru olmaz. Devletimiz sağ olsun. Son ÖYK toplantısında, Sayın Bakan benim yanıltıcı bilgi verdiğimi belirtmiştir. Bu iddia doğru değildir. THY’nin yer hizmetlerine iki yıllığına girmeyeceği hükmü vardır. Bu süre eski bakan Sayın Yüksel Yalova döneminde bitmiştir.

Bayar, dün akşam saatlerinde, THY Yönetim Kurulu Üyeliği ve Türk Telekom İhale Komisyonu Başkanlığı’ndan istifa ettiğini açıkladı.


‘Bebek geliyor, çalışmalıyım’

Bayar, Karar elime geçtiğinde ailemin yaşadığı İstanbul’a döneceğim dedi. Ne yapacağı sorusuna ise İkinci çocuğumuzu bekliyoruz. Para kazanmam lazım. Artık özel sektörde çalışmayı düşünüyorum yanıtını verdi. Ağabeyi Mehmet Ali Bayar’la önceki gece telefonla görüştüğünü belirten Bayar, Benim için hayırlı olmasını diledi. Siyaset benim için söz konusu bile değil. Ağabeyimle hayatımızı farklı yollarda sürdüren insanlarız diye konuştu. Bayar’ın çevresine, Cumhurbaşkanı onaylamasa bile görevimi sürdüremem dediği öğrenildi.


Ciner mi aldırdı?

Bayar ile Karakoyunlu arasındaki gerginlik, geçtiğimiz günlerde, THY’nin 100 milyon dolarlık yer hizmetleri işinde fikir ayrılığı ile başladı. Bilindiği gibi Havaş, 1995’te, THY’nin bu alana iki yıl girmemesi koşulu ile Turgay Ciner’e satılmış, imtiyaz süresi de 1997’de dolmuştu. THY de yer hizmetleri için lisans almış, büyük havaalanlarında yer hizmetleri STFA / Ogden’e verilmişti.

Bu gelişmeler üzerine yer hizmetlerini Çelebi ile yarı yarıya veren Havaş’ın patronu Ciner’in de harekete geçtiği belirtiliyor. Ciner, daha önce de THY Genel Müdür Yardımcısı Çetin Özbey’i şikâyet etmiş, Özbey bu şikâyetten sonra görevden alınmıştı. Şimdi de Bayar’ın görevden alınmasında yer hizmetleri konusundaki baskıların etkili olduğu ileri sürülüyor.

Bu arada, Çelebi Hava Servisi de dün yer hizmetlerinin STFA şirketine ihalesinin iptali için dava açtığını duyurdu.


Başkanlık için üç isim

HAKAN ŞANLITÜRK Ankara


Bayar’ın görevden alınması ile birlikte, yerine atanacak isimle ilgili kulisler de yoğunlaştı. Koç Holding’ten emekli olan Hasan Subaşı, Sabancı Holding CEO’su Hazım Kantarcı ve Vural Akışık’ın isimleri gündeme geldi. Akışık ile temasa da geçildiği ancak ret cevabının alındığı öğrenildi.

ÖYK toplantısında yaşanan tartışma ile ilgili alınan bilgilere göre, Bayar, Yeniköy Carlton Oteli’nin resmini ekrana yansıtıp, ‘Bu otel özelleştirilmiş, fakat 26 aydan beri arsası sahibine teslim edilmemiştir’ deyince, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, İncelemeden geliyorsun. Aylarca evvel teslim edilmiş diye çıkıştı. Maliye Bakanı Oral da Emek İnşaat’a ilişkin Bayar’ın dağıttığı resmin gerçeği yansıtmadığını söyledi.


‘Basına sızar’ deyince...

Bayar’ın, ‘bakanlara dağıtılan raporlarda bazı konuların neden yer almadığı’ sorusuna da ‘Basına sızabilir dediği ve bunun üzerine toplantıdan çıkarıldığı belirtildi.


‘Tesadüf değil’

Uğur Bayar’ın görevden alınması dünya basınında da yankısını buldu. Financial Times gazetesi, Bayar’ın, abisi Mehmet Ali Bayar’ın siyaset yapma kararını açıklamasının hemen ardından görevinden alınmasının ‘tesadüf’ olmadığını öne sürdü.

Benzer bir açıklama da Demokrat Türkiye Partisi’den (DTP) geldi. DTP Genel Başkanı İsmet Sezgin ‘görevden alma tesadüf değil’ dedi.

Bu arada, Bakan Karakoyunlu, Görevden almaya dört ay önce karar verdim. Bunun kardeşi veya danışmanımla ilgisi yok diye açıklama yaptı.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.281 Değişim: 1,21% Hacim : 95.013 Mio.TL Son veri saati : 17:49
Düşük 10.145 16.05.2024 Yüksek 10.285
Açılış: 10.189
32,1878 Değişim: 0,07%
Düşük 32,0544 16.05.2024 Yüksek 32,2532
Açılış: 32,1637
35,0802 Değişim: -0,03%
Düşük 34,9473 16.05.2024 Yüksek 35,2290
Açılış: 35,0914
2.456,71 Değişim: -0,45%
Düşük 2.450,84 16.05.2024 Yüksek 2.485,48
Açılış: 2.467,81
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.