TÜSİAD Başkanı yeni hükümetten beklentilerini açıkladı

09.07.2015 - 10:53 | Son Güncelleme :
TÜSİAD Başkanı yeni hükümetten beklentilerini açıkladı | Ekonomi Haberleri

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes, en büyük sorunu açıkladı

TÜSİAD Başkanı Symes, NTV Ekonomi Müdürü Gökay Otyam'ın sorularını yanıtladı.

Koalisyon hükümeti kurulması konusunda zaman zaman ümitsizliğe düşseler de ümitlerini halen koruduklarını aktaran Symes, 4 parti lideriyle yaptığı görüşmeleri ve kurulacak yeni bir hükümetten beklentilerini açıkladı.

##$HABER_1424849$##

- İş dünyası ve TÜSİAD hükümet kurulma sürecinde nasıl bir sonuç bekliyor? Temenniniz nedir?

Haberin Devamı

Seçimlerin hemen ardından TÜSİAD olarak 4 parti liderinden randevu istedik. Seçmenin iradenisinin yüzde 95'inin yansıttığı yeni parlamento var. Burada iş dünyasının önceliklerini paylaşmak için gittik. Seçimlerle beraber reformlarda da bir yavaşlama oldu. Reformlara kilitlenmesi gereken bir siyasi irade olmasını temenni ettik. 4 liderimizle de son derece açık olarak iş dünyasının önceliklerini paylaştık. Şunu gördük bu öncelikler konusunda hiçbir sıkıntı yok. Kırmızı çizgilerini bize de ifade ettiler. Tabii ki kırmızı çizgiler var bir Türkiye var rekabet gücü var. Ankara'dan son derece ümitli döndük. Ümidimizi koruyoruz. Türkiye öncelikli program üzerinden bir koalisyon çıkmasını beklemekten daha doğal bir şey olamaz. Kamuoyundan zaman zaman ümitsizliği bizler de duyuyoruz ama Türkiye'deki büyüme sancıları yatırımın neredeyse son 3 yıldır büyümediği bir Türkiye'de yeni kurulan hükümetin halkın refahı için çalışmasını istiyorum.

- TÜSİAD olarak çağrınız ne?

Olmazsa olmaz hukuk sistemi ve yargıya güvenin yeniden tesis edilmesini ana başlık olarak ortaya koyuyoruz. Demokratik özgürlüklerdeki katedeceğimiz yollar var. İfade özgürlüğü... Verilere göre sanayimiz küçülmeye başladı. Tararruf açığı önemli. Nedenlerine odaklanmak lazım. Olmazsa olmaz eğitim. Nitelik nicelik ve içerik açısından yeni hükümetin çok hızlı bir yol haritasına ihtiyaç var. Yeni hükümetin programını piyasalar zorluyor. Gelin ortak paydalarda hızla Türkiye'nin önünü açalım.

Haberin Devamı

- SOCAR grubu başkanı ''Biz CV'leri yırtıp atıyoruz'' diyor. İşsizlik yüzde 10 diyoruz. Çalışacak eleman bulunmuyor mu? Efsane mi doğru mu?

Çok ciddi nitelik uyuşmazlığı var. Eğitimde nitelik ve içerik açısından çok ciddi bir reforma ihtiyaç var. Yeni hükümetten eğitim strateji belgesinin hazırlanmasını çok önemsiyoruz. Çözüm sürecinin ilerlemesini de son derece önemsiyoruz. Çözüm sürecinin ilerlemesi büyümeye 1 puan katkı sağlar.

- Yunanistan'ı ve Çin'i konuşuyoruz. İş yaparken bu faktörler ne kadar ön planda oluyor?

Bölgedeki hem siyasi hem ekonomik dengeler son derece değişti. Rusya'nın 2015'te yüzde 3 küçüleceği bekleniyor. Bu dengeler iş dünyasını ciddi şekilde etkiliyor. Dışarıdan büyümeyi destekleyecek yapılar da eskisi kadar güçlü değil. İçeride çok sağlam reformlarla güçlü bir ekonomi sanayi olması zorunda. Küresel büyüme hala kriz öncesi 4,5'lara gelemiyoruz. Bu sene beklenen yüzde 3. En büyük sıkıntı son 3 yıldır yatırımlar büyümeyi desteklemiyor. Yatırım ortamına tekrar dönmeliyiz. 

- Öncelikler bunlar olmalı yapılmalı... Koalisyon çalışmalarında ümitliyiz diyorsunuz. Diyelim ki olmadı.

Seçim, parlamenter sistemin bir parçası. Biz iş dünyası olarak Türkiye'nin önceliklerini her platformda söylemekten çekinmeyiz. Var olanı kullanalım istiyoruz bir zaman kaybı olmasın istiyoruz. Ama parlamenter rejim açık, sistem işleyecektir. Yunanistan için de şunu ifade etmek isterim. Yunanistan reformları çok uzun süre erteledi. Aslında dünya için iyi bir örnek. Borçlanmayla devam eden bir refah sürdürülebilir bir refah değil.

- Euro Bölgesi için ne bekleniyor?

AB için de bir reform ajandası çıkacaktır. Aralık ayında muadil kuruluşlarımızla birlikte AB'nin geleceği ve reform süreciyle ilgili bir rapor yayınladık. Aslında bu rapor da tekrar dönüp aynı şeyi söylüyor. AB siyasi bir önemli bir birlik olarak başlayıp ekonomi mimarisi eksik kuruldu.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.314 Değişim: 0,37% Hacim : 62.471 Mio.TL Son veri saati : 14:26
Düşük 10.202 06.05.2024 Yüksek 10.315
Açılış: 10.282
32,2793 Değişim: -0,18%
Düşük 32,1618 06.05.2024 Yüksek 32,4250
Açılış: 32,3374
34,7960 Değişim: -0,04%
Düşük 34,1255 06.05.2024 Yüksek 35,0070
Açılış: 34,8108
2.408,27 Değişim: 0,62%
Düşük 2.375,95 06.05.2024 Yüksek 2.414,44
Açılış: 2.393,53
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.