Türkiye dolara karşı yükselen euro ile kazanacak

26.07.2017 - 12:21 | Son Güncelleme :
Türkiye dolara karşı yükselen euro ile kazanacak | Ekonomi Haberleri

Son 3 yıldır üst üste değer kaybeden ve 1,40 sınırından 1,03 seviyesine kadar gerileyen euro/dolar paritesi, ABD ve Avro Bölgesi'ndeki ekonomik ve siyasi gelişmelerin ardından bu yıl yükselişe geçti.

Avronun dolar karşısındaki yükselişi, Türkiye'nin dış ticareti ve cari açığına olumlu yansıyacak. Son 3 yıldır üst üste değer kaybeden ve 1,40 sınırından 1,03 seviyesine kadar gerileyen avro/dolar paritesi, ABD ve Avro Bölgesi'ndeki ekonomik ve siyasi gelişmelerin ardından bu yıl yükselişe geçti. Dün, son 30 ayın en yüksek seviyesi olan 1,1712 sınırına ulaşan avro/dolar paritesi, bugün 1,16'nın üzerinde dengelendi.

Haberin Devamı

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) 2014'te parasal genişleme kararı almasının ardından düşüş trendine giren parite, ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim öncesinde ekonomi alanında verdiği vaatleri gerçekleştirme ihtimalinin giderek azalması, Avrupa tarafındaki seçimleri aşırı sağcı partilerin kazanamaması ve ECB Başkanı Mario Draghi'nin son zamanlarda yaptığı açıklamaların piyasalar tarafından "şahince" algılanmasından destek bularak son 2,5 yılın en yüksek seviyesini gördü.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Bu yıla 1,05'in hemen üzerinde başlayan parite, ocaktaki değer kazancının ardından şubat ayında değer kaybetti. Şubatın ardından üst üste 4 ay artış gösteren ve temmuz ayını da bugüne kadar yükselişle sürdüren avro/dolar paritesi, yılın başından bu yana yatırımcısına yaklaşık yüzde 10,5 kazandırdı.

AVRO/DOLAR PARİTESİNDE YÜKSEK SEVİYELER SÜRECEK

İş Portföy Araştırma Bölümü Yönetmeni Hande Şekerci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ihracat gelirlerinin yaklaşık yüzde 50'sinin avro, ithalatının da yüzde 60'ının dolar cinsi olması nedeniyle ihracat ve ithalat kompozisyonunun asimetrik olduğunu belirterek, "Avro/dolar paritesindeki yükseliş, Türkiye'nin ihracat fiyat endeksinin ithalat fiyat endeksine göre yükselmesine neden olmakta ve dolayısıyla Türkiye'nin dış ticaret haddinde iyileşme sağlamaktadır." dedi.

Haberin Devamı

Şekerci, ticaret hacminin sabit kaldığı varsayımıyla bu durumun dış ticaret dengesini iyileştirdiğini, avronun dolar karşısında değer kazanmasının orta ve uzun vadede Türkiye'de reel efektif kurun değerlenmesine de olanak tanıdığını, bu noktada Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin, Türkiye'nin AB ile bazı sektörlerde daha kapsamlı ticaret yapmasını sağlaması dolayısıyla büyük önem taşıdığını kaydetti.

Avro/dolar paritesinin ABD'de mali politikalara dair beklentilerin güç kaybetmesi ve ECB'nin destekleyici para politikasında kısıntıya gitmesine yönelik beklentiler nedeniyle son dönemde yükseliş gösterdiğini vurgulayan Şekerci, ticaret ağırlıklı avro endeksinde yıllık yüzde 10 ve üzerindeki değerlenmenin Avro Bölgesi'nde enflasyon ve ihracat büyümesini olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Avro endeksinde 2016 yılındaki yaklaşık yüzde 2'lik ve bu yılın başından itibaren görülen yüzde 4'ün üzerindeki değerlenmenin henüz sorun teşkil edecek boyutlara ulaşmadığını kaydeden Şekerci, avro/dolar paritesinde görece yüksek seviyelerin bir süre daha görüleceğini, daha belirgin bir değerlenmenin ancak ECB'nin varlık alımlarında tam anlamıyla kısıntıya başlamasıyla olabileceğini belirtti. 

1,1715'İN ÜZERİNDE BİR KAPANIŞ KRİTİK

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan da avro/dolar paritesinin Türkiye'nin dış ticareti açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Toparlanan Avrupa ekonomilerinin dış talep üzerinde yaratacağı etki üzerinden Türkiye'nin ihracatına olumlu yönde yansımasının beklendiğini ifade eden Erkan, Avrupa'nın hala Türkiye'nin önemli ticaret ortağı konumunda bulunduğunu, bu nedenle kıtadaki ekonomik gidişatın Türkiye'nin dış ticaret açığı açısından önemli olduğunu söyledi.

Erkan, "İhracatımız artacağından üretim ihtiyacı da artacaktır. Sanayi üretim ve kapasite kullanım oranları bu durumdan olumlu yönde etkilenebilir. Söz konusu durum, Türkiye'nin büyüme kompozisyonu açısından da pozitif gelişmelere neden olacaktır." dedi.

Haberin Devamı

ECB'den beklenen parasal sıkılaşma çerçevesinde son dönemde avrodaki hareketin yukarı doğru ivmelendiğini, bu durumun avro/dolar paritesini 1,17 seviyesinin üzerine çıkarttığını hatırlatan Erkan, paritede yönün yukarı olduğunu söyledi.

Erkan, "Paritede 1,1710 ve 1,1715 seviyesindeki direnç bölgesine dikkat etmek gerekiyor. Yeni bir yükseliş dalgası için 1,1715 seviyesi üzerinde bir kapanış gerçekleştirip burada tutunması gerekmektedir. Bu seviyeden gelen düzeltme ve devamındaki sıkışmaya dikkat etmek gerekiyor. Bununla birlikte 1,1550 seviyesi altındaki kapanışlar düzeltme baskısını artırır." şeklinde konuştu.

İlgilendikleri ana noktanın ABD Merkez Bankası (Fed) ve ECB'nin ilerleyen dönemde atacağı adımlar olduğuna işaret eden Erkan, sonbahara doğru ECB'nin parasal sıkılaşmayı ciddi biçimde ele alacak olmasının avro/dolar paritesini rahat bir şekilde 1,20-1,23 gibi seviyelere taşıyabileceğini kaydetti. 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.712 Değişim: -0,10% Hacim : 77.041 Mio.TL Son veri saati : 16:42
Düşük 9.690 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5467 Değişim: 0,02%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9059 Değişim: 0,22%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.430,07 Değişim: 0,28%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.443,38
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.