Turizmde 2020 yılı pozitif sinyal veriyor

27.12.2019 - 12:56 | Son Güncelleme :
Turizmde 2020 yılı pozitif sinyal veriyor | Ekonomi Haberleri

Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Eresin, "İstanbul ve Türkiye’nin uluslararası düzeyde konaklama fiyatları olması gereken düzeyde değil. 2020'nin bu yıldan daha iyi ve daha pozitif geçmesini bekliyoruz" dedi.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, turizm sektörünün 2019 yılı değerlendirmesi ve öngörülerine ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2019 yılında otellerde hem doluluk hem de fiyatların arttığını, geçen yıllara göre olumlu denilebilecek bir yılın geride bırakıldığını belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Ocak-Ekim 2019 dönemi verilerine göre, Türkiye'nin 10 ayda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,4 artışla 40 milyon 719 bin yabancı ziyaretçiyi ağırladığını anımsatan Eresin, turizm gelirinin, yılın 3'üncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artarak 14 milyar 31 milyon dolar olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Eresin, Türkiye'nin ortalama doluluğunun Ocak-Ekim 2019 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 artışla 68,5’e, oda fiyatlarının yüzde 11,2 artışla 79,5 avroya, oda gelirlerinin yüzde 14 artışla 54,1 avroya yükseldiğini ifade ederek, Ocak-Ekim 2019’da Avrupa destinasyonlarının doluluk ortalamasının yüzde 73,3, ortalama oda fiyatının 114,4 avro olarak tespit edildiğini dile getirdi.

İstanbul’da Ocak-Ekim 2019 döneminde doluluğun yüzde 4,5 artışla 71,8’den yüzde 75,1’e, ortalama günlük satılan oda bedelinin yüzde 10,2 artışla 82,7 avrodan 91,2 avroya, oda başı elde edilen gelirin yüzde 15,1 artışla 59,4 avrodan 68,4 avroya yükseldiğini belirten Eresin, İstanbul'un hem aylık bazda hem de ilk 10 ayda doluluk oranında Avrupa ortalamasının üstündeyken, oda fiyatlarında Avrupa ortalamasının yaklaşık yüzde 20 gerisinde kaldığını kaydetti.

2019 KAYIPLARIN TELAFİ EDİLDİĞİ BİR YIL

Eresin, turist sayısındaki artış sürerken, konaklama sektöründe fiyatların da yükselmeye devam ettiğini belirterek, 2019'un önceki yıllardaki kayıpların telafi edilmeye çalışıldığı bir yıl olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Oda fiyatlarında rekor düzeye Türkiye ortalamasında 115,6 avro, İstanbul ortalamasında 152,9 avro ile 2012 yılında ulaşıldığını anımsatan Eresin, şunları kaydetti: "Hala 2012 yılı performansımızı yeniden yakalamaya çalışıyoruz. Şu anda maalesef ortalama oda fiyatlarımız 2012'den yüzde 45-50 daha düşük. İlk hedef 2012'de gerçekleşen bu fiyat ortalamasına ulaşmak olmalı. İstanbul ve Türkiye’nin uluslararası düzeyde konaklama fiyatları olması gereken düzeyde değil. Bazı gelişmelerle doluluklar ve oda fiyatları birden bire düşüyor ancak iyi giden süreçlerde aynı hızla yukarı çıkamıyor. 2020'nin bu yıldan daha iyi ve daha pozitif geçmesini bekliyor ve çok istiyoruz. Londra, Rimini, Barselona, Cannes gibi yakın dönemde gerçekleştirilen son fuarlarda da 2020'nin 2019'dan daha iyi olacağının işaretlerini aldık."

"KONGRE VE KRUVAZİYER TURİSTİ İÇİN ADIMLAR HIZLANDIRILMALI"

Eresin, gelir artırıcı enstrümanların ortaya konulması gerektiğini belirterek, Türkiye’nin hedefinin turist sayısından çok geliri artırmak olması gerektiğini dile getirdi.

Gelir düzeyi yüksek kongre ve kruvaziyer turistinin geri dönüşünün sağlanması amacıyla atılan adımların hızlandırılması gerektiğini vurgulayan Eresin, "Kongre ve kruvaziyer turizminin yanı sıra Türkiye ve İstanbul’da kültürel etkinliklerin artması, inanç turizminin yaygınlaştırılması, kentin daha çok spor ve sanatla anılması, eğlence imkanlarının artması, gastronomi alanındaki gelişmeler nitelikli turisti şehrimize çekecektir. Türkiye’nin turizm gelirlerini artıracak en önemli unsurlar da bu olacaktır." diye konuştu.

Eresin, gelecek yıl özellikle İstanbul’a ilgiyi çekecek etkinliklerin olacağını anlatarak, "Şampiyonlar Ligi finalinin İstanbul’da gerçekleştirilecek olması hem gelirler hem şehrin reklamı açısından konaklama sektörüne nefes aldıracaktır. En önemlisi de Avrupa pazarlarını harekete geçirici etkisi olacaktır. İstanbul’un yeniden kruvaziyer gemilerinin kapsama alanına sokacak gelişmeleri bekliyoruz. Kongreler konusunda, eski rakamlara dönüş açısından henüz alınacak çok yol var ve tabii ki MICE sektöründe biraz gelişme olduğunu düşünsek de birkaç olumlu gelişme dışında kesinleşmiş çok teklifler yok henüz. En azından talep alma noktasında bir hareket başladı diyebiliriz." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

ORTA DOĞU'NUN AÇIĞINI AVRUPA'NIN KAPATMASI BEKLENİYOR

Eresin, turizm pazarları açısından bakıldığında Avrupa’dan Türkiye'ye gelişlerin hızlandığını ifade ederek, Rusya, Almanya, İtalya, İngiltere, biraz yavaş da olsa İspanya turizm pazarlarında yukarı doğru gidişlerin bulunduğunu belirtti.

Özellikle Suudi Arabistan ve Dubai’den girişlerde yüzde 30-35 düzeyinde gerileme söz konusu olduğunu anlatan Eresin, şunları kaydetti: "Orta Doğu'dan Türkiye'ye gelen turist sayısında duraksamalar var. Buradaki açığı, geçen yıla kadar kaybettiğimiz Avrupalı turistin kapatmasını bekliyoruz. Çin hedef pazarlarımız arasındaki yerini koruyor. Bu yılki yükselişi yüzde 12, ama ulaşım imkanları artırılırsa ve ödeme sistemlerindeki çözüme yönelik uygulamalar hızlandırılırsa yükseliş daha yüksek seviyede olacaktır. Diğer önemli bir turizm pazarı olarak Hindistan’daki yüzde 57’lik yükselişe dikkati çekmek isteriz. Çin kadar önemli bir pazar. Ayrıca Japonya pazarından geri dönüş başlaması kültür turizmi açısından çok sevindirici. Latin Amerika pazarlarındaki sayılar da iyi gidiyor."

TURİZME GELEN VERGİLER

Eresin, yeni vergilerin sektörü olumsuz etkilediğini ifade ederek, şunları kaydetti: "Konaklama tesisleri için cirodan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı için binde 7,5 pay alınmasına karşı çıktık ancak pozitif bir geri dönüş alamadık. Dünyada hiçbir uygulamada cirodan pay alımı söz konusu değil ve biz hala bu hatanın düzeltilerek, ajans payının sadece konaklama faturaları üzerinden talep edilmesini umuyoruz. Diğer yandan konaklama vergisi maalesef maktu olarak belirlenmeyip yine yüzde 1 ve yüzde 2 olarak toplam fatura bedelinin üzerinden talep edilecek şekilde yasalaştı.

Bu durumun uygulamada sıkıntıları olduğunu anlatmaya çalıştık ancak o konuda da kendimizi tam ifade edemedik. Uygulamanın başlamasıyla görülecek ki acente ve tur operatörlerinin net oda fiyatları ortaya çıkmaya başlayacak ve sıkıntılar büyüyecek. Zira oteller kalan misafir için kesilen oda faturasının yüzde 2’sini misafirden tahsil etmek zorunda ve bunun misafirden tahsil edilmesi halinde net satış fiyatlarını ortaya çıkaracak. Bu durumda yine hem oteller hem acenteler bu uygulamadan zarar görecektir diye düşünüyoruz. Hala kanunda değişiklik yapılarak verginin maktu olarak belirlenmesi konusunda ümidimizi koruyoruz."


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.056 Değişim: 2,84% Hacim : 59.877 Mio.TL Son veri saati : 14:59
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.060
Açılış: 8.864
32,3301 Değişim: 0,25%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0731 Değişim: -0,14%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.297,68 Değişim: 0,88%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.301,18
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.