Soma A.Ş.’ye ödül gibi izin

13.01.2015 - 11:51 | Son Güncelleme :

Üretim bu yıl başlayacak

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/soma_holding_650.jpg">  

Soma’da işlettiği maden ocağındaki pek çok ihmalle Türkiye’ye en büyük maden faciasını yaşatan firma Soma Holding AŞ’nin, facianın üzerinden henüz bir yıl geçmeden Amasya’da termik santral kurması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nda (EPDK) başlatılan ön lisans süreci olumlu bir şekilde tamamlandı.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Mahmut Lıcalı'nın haberine göre; 301 işçinin hayatını kaybetmesine neden olan faciadaki ihmaller bir bir ortaya çıkarken Soma Holding AŞ’ye bağlı Gürmin Enerji Madencilik adlı firmanın Amasya’da kurulması öngörülen termik santral için haziran ayında yaptığı başvuruyu EPDK haziran ayında değerlendirmeye almıştı. EPDK’de yapılan inceleme ve kurulması öngörülen termik santralın bağlantısıyla ilgili TEİAŞ’ın da olumlu görüş vermesi üzerine; Soma AŞ’ye termik santralın kurulmasıyla ilgili ön lisans verildi. Henüz maden faciasındaki ihmallerin hesabı sorulmadan Soma AŞ’ye yeni bir termik santral kurulması için verilen ön lisansın süresi 18 Aralık 2017 olarak belirlendi. Maden faciasıyla ilgili hâlâ yargı süreci işlerken; başvurusu TEİAŞ’ın olumlu görüşü üzerine 6 ay gibi kısa bir sürede verildi. Soma AŞ’nin 2015 içinde üretim lisansı alması da bekleniyor.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

ÜRETİM BU YIL BAŞLAYACAK

Soma AŞ, söz konusu termik santral projesi için 2017’ye kadar imar planının onaylanması, ön proje onayı, bağlantı ve sistem kullanma anlaşmaları için başvuru yapacak. Soma AŞ, ÇED olumlu kararı sunulması ve yapı ruhsatını almasının ardından üretim için lisans başvuru yapabilecek. Soma AŞ’nin tüm bu süreçleri tamamlayarak 2015 yılı içinde EPDK’ye üretim lisansı başvurusunda bulunması ve kurulun da üretim lisansını vermesi bekleniyor.

ÖZEL: MEN EDİLMELİLER

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, TBMM’de bulunan tasarıya göre iş kazası geçmişi olan firmaların kamu ihalelerinden men edilmesinin düzenlendiğini anımsatarak “Bizim önerimiz madencilik işkolundan men edilmesi yönünde. Soma faciasının boyutuna göre bu firmanın ömür boyu bu alandan men edilmesi gerekiyor” diye konuştu. Aynı iş güvenliği anlayışı ve şımartılmış yandaş firmayla aynı hatanın tekrar yapılmak üzere olduğunu belirten Özel, şunları dile getirdi: “Soma AŞ havayolu şirketi olsa ve son seferinde 301 kişiyi öldürmüş olsa, EPDK’nin başkanı, Enerji Bakanı ya da Başbakan çocuklarını Soma AŞ’nin kazadan sonra yapacağı ilk seferde o uçağa bindirirler miydi? Einstein’ın da dediği gibi; aynı şeyleri tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar beklemek ahmaklıktır. Firma aynı, işkolu aynı, iktidar aynı. Birkaç yıl sonra nasıl bir sonuç bekleyeceğiz.

RÖDOVANSLA ALMIŞTI

Soma AŞ, faciadan yaklaşık bir yıl önce Yeni Çeltek Maden İşletmesi’nden 15 Mayıs 2013 tarihinde rödovans karşılığı söz konusu termik santral sahasını almıştı. Amasya’da bazı sivil toplum örgütleri,  santralın kurulacağı bölgenin deprem bölgesi olduğu, çevreyi kirleteceği ve insan sağlığını olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle projeye karşı çıkıyor. Projeye göre Merzifon ve Suluova arasında 300 megavatlık kömürle çalışan bir termik santral kurulması öngörülüyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.644 Değişim: 3,14% Hacim : 132.747 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.357 17.05.2024 Yüksek 10.652
Açılış: 10.370
32,2020 Değişim: -0,22%
Düşük 32,0915 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0069 Değişim: -0,22%
Düşük 34,9366 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.498,74 Değişim: 1,32%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.511,09
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.