Seçim öncesi belediyelere para yok

25.02.2004 - 17:41 | Son Güncelleme :

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, seçim harcamasına gitmesini önlemek için seçimden önce belediyelere bir kuruş para vermeyeceklerini bildirdi

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, seçim harcamasına gitmesini önlemek için seçimden önce belediyelere bir kuruş para vermeyeceklerini bildirdi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis toplantısında konuşan Unakıtan,bir ülkenin büyümek istiyorsa üretim yapmasının şart olduğunu, Avrupa´ya bakıldığında bir Fransız´ın bir Türk´ün 6 katını ürettiğini,Yunanistan´da ise Türkiye´deki kadar üretim tesisleri olmamasına karşın milli gelirinin 15 bin dolar olduğunu belirtti. Unakıtan Türkiye´de ise bu yıl her şeyin iyi gitmesi halinde milligelirin 4 bin dolar olacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

´´Aramızdaki farkı kapatmamız nasıl olacak? Sürdürülebilir devamlıbüyümeyi bizim sağlamamız lazım. Bir sene yüzde 7 artmış, bir sene eksi 2 olmuş. Böyle olmaz. Sürekli makul bir seviye olması lazım. Bizim hükümetimiz gelirken büyümeyi yüzde 5 olarak hedefledi. Bazıları(Bu yetmez efendim 7 olsun) diyor. Olsun, isteriz ama yüzde 5 olmazsa olmaz büyüme şartımız olmalı. Bu büyüme için de üretim, üretim için yatırım, yatırım için ortam lazım.´´ Ekonomik ve siyasi istikrar olmaksızın kimsenin yatırım yapamayacağına işaret eden Unakıtan, ´´Ben iş dünyasından, aranızdan geliyorum. Hangi biriniz yapar? Önünü görmeden kim yatırım yapar?´´ diye sordu. Hükümetin işbaşına gelmeden yapılan anketlerde gençlerin yüzde 60´ının Türkiye´de yaşamak istemediğinin ortaya çıktığını kaydeden Unakıtan, şimdi böyle bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Unakıtan konuşmasını şöyle sürdürdü: ´´Hep beraber bağırıyorduk; Bu faizlerle yatırım olur mu olmaz. Türkiye´nin derdi neydi? Üretim unutulmuştu. Paradan para kazanma devri vardı. Hepiniz sanayicisiniz, bilançolarınıza baktığınızda faaliyet dışı gelirler...Nedir? Repo geliri...Artık sanayicilerimiz deona başlamıştı. Açıyordu telefonu (Oğlum ne yaptın paraları, hangi bankaya yatırdın, hangisi faizi fazla veriyor) o hale geldik. Üretim artık unutulmuştu. Ama çok şükür o devirler geçti.´´

´´TIK TIK TIK KANUNLAR GEÇİYOR´´
Kemal Unakıtan, sanayiciye üretimin önünü açmak için en büyük faydanın ekonomik ve siyasi istikrarın sağlanması olduğunu vurgulayarak, bunu hükümetin değil Türk milletinin sağladığını, milletin seçimlerde tercihini yapmasıyla hükümetin tek başına iktidarageldiğini kaydetti. Unakıtan, ´´Bundan sonra artık kanun, kararname geçirmek önemli bir şey olmadı. Tık tık tık kanunlar geçiyor çok şükür. Ekonomik istikrarı sağlamak için bir şart vardı hükümetimiz onu yaptı. Bizim derdimiz belliydi´´ diye konuştu. Kamuda büyük problem olduğunu, hala da bulunduğunu, düzeltmenin devam ettiğini ifade eden Unakıtan, şunları kaydetti: ´´En büyük problem devlet almadan dağıtıyordu. Ona dağıtıyor, bunadağıtıyor, kimi isteyene veriyor. Ya kaynak... Kaynak yok. Mali disiplin diye bir şey kalmamıştı. İşte biz o mali disiplinin şart olduğunu, o prensibi getirdik. O prensibin birincisi (Kaynağı olmadan biz harcama yapmayacağız) dedik. Ne kadar sıkışırsak sıkışalım, ne kadar zor durumda kalırsak kalalım kaynağı olmadan bir harcama yapmayacağız. Bu çok önemli. Bu popülist politika yapılmayacak manasında.´´

SEÇİMDEN ÖNCE BİR KURUŞ BELEDİYEYE YOK
Yerel seçimlere de değinen Unakıtan, seçimlerden önce nüfusu 50 binin altındaki belediyelere bütçede yardım diye fasılın söz konusu olduğunu belirterek, ´´50 binin altındaki belediyelere, sıkıntılı belediyelere, azar azar veririz. Bunun da bir ödeneği vardır´´ dedi. Bu uygulamanın her yıl olduğunu, bu yıl da bütçede bulunduğunu kaydeden Unakıtan, şöyle dedi:

´´Fakat belediyelere bir kuruş vermedik, sayın Başbakanımız (Vereceksen seçimden sonra, seçimden önce yok) dedi. Seçimden önce birkuruş bir belediyeye yok. Neden? Verilen para seçim harcamasına gider.Şimdi bana milletvekilleri de belediye başkanları da geliyor (kusura bakma) diyorum. Çok illa isteyen buyursun Başbakan´a gitsin. Ona da gitmeyi kimse gözüne alamıyor. Ben ´number one´ bakarım. O öyle dedi.´´ Popülist politika yapmadıklarını ve yapmayacaklarını belirten Maliye Bakanı Unakıtan, ´´İhtiyacımız da yok. Çünkü artık Türk milletinin hükümetlerinin böyle bir lüksü yok. Mali disipline fevkalade riayet etmek mecburiyetindeyiz´´ diye konuştu.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.562 Değişim: 2,34% Hacim : 77.039 Mio.TL Son veri saati : 14:06
Düşük 10.357 17.05.2024 Yüksek 10.569
Açılış: 10.370
32,2867 Değişim: 0,04%
Düşük 32,2033 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0304 Değişim: -0,16%
Düşük 34,9928 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.476,96 Değişim: 0,44%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.478,00
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.