Savaş markaları nasıl etkiledi?

14.03.2022 - 09:25 | Son Güncelleme :
Savaş markaları nasıl etkiledi? | Ekonomi Haberleri

Rusya’nın, Ukrayna’ya yönelik işgal girişiminin küresel üretime etkilerini tahmin eden uzmanlar, halihazırda çip, hammadde ve nakliye krizleriyle boğuşan otomotiv sektörünün toplam üretim kaybının 3 milyon adedi bulabileceğini söylüyor.

Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre; bu rakam, savaştan önce yapılan 84.2 milyon adetlik tahminler göz önüne alındığında bu sene üretimin 81 milyon adetlerde kalacağı anlamına geliyor. Diğer yandan, savaş devam ederken birçok otomotiv markası Rusya’daki faaliyetlerini askıya aldığını veya Rusya veya Ukrayna’dan gelen tedarikin kesilmesi sonucu üretimlerine ara verdiğini açıklıyor. İşte otomotiv devlerinde son durum:

Haberin Devamı

Audi: Marka, tedarik sıkıntıları nedeniyle Almanya’nın Ingolstadt kentindeki fabrikasında A4 ve A5 modellerinin üretimi 7-11 Mart tarihleri ​​arasında durdurmuştu. Neckarsulm’daki A6 ve A7 modellerinin üretimine ise 18 Mart tarihine kadar ara verdi.

Daimler Truck: Rus kamyon üreticisi Kamaz ile olan işbirliği de dahil olmak üzere Rusya’daki ticari faaliyetlerini derhal durduracağını açıkladı.

Ford: Ukrayna’nın işgalinin hemen ardından Rusya operasyonlarını askıya aldı. Ford’un ülkede az bir operasyonu bulunuyordu.

General Motors: Yaptırımlar kapsamında ülkedeki faaliyetlerini askıya aldığını açıkladı.

Honda: Rusya’ya otomobil ve motosiklet ihracatını durdurarak, Ukrayna işgali nedeniyle bu ülkede faaliyetlerini dondurduğunu açıkladı.

Hyundai: Rusya’nın St. Petersburg kentinde fabrikası bulunan Güney Koreli üretici parça teslimatıyla ilgili sorunlar nedeniyle üretime ara verdi.

Jaguar, Land Rover ve Aston Martin: İngiliz otomobil üreticileri, Ukrayna’daki savaşa yönelik yaptırımların otomobil endüstrisi için ticarette engelleri arttırması nedeniyle Rusya’ya araç sevkiyatını durdurdu.

Mercedes-Benz: Ukrayna’da üretilen parça tedarikinin azalması nedeniyle bazı Avrupa tesislerinde vardiyaları kesmek zorunda kaldı. Bu arada markanın Moskova’nın Ukrayna’yı işgali üzerine ülkeyi terk eden yabancı şirketlerin mülklerine el koymaya karar vermesi halinde risk altında olabilecek yaklaşık 2 milyar Euro’luk varlığı risk altında.

Haberin Devamı

Nissan: Rusya’ya araç ihracatını lojistik sıkıntılar nedeniyle askıya aldı. Marka, geçen yıl Rusya’da 53 bin adet satmıştı.

Porsche: Ukrayna’nın işgalinin tedarik zincirini bozması nedeniyle Macan ve Panamera’nın üretildiği Leipzig’deki tesisinde üretimin duracağı belirtildi.

Stellantis: Ukrayna’nın işgalinin etkileri kapsamında iki özel ekip kurdu. Ekiplerden biri, Rusya’ya uygulanan yaptırımları ve otomobil üreticisinin bunlara nasıl uyacağını izliyor. Diğeri ise, Stellantis’in Ukrayna’daki 71 çalışanını izliyor.

Suzuki: Macaristan’daki fabrikasından Rusya’ya ihracatı askıya alacağını bildirdi.

Toyota: Rusya’daki fabrikasında üretimi durdururken, ülkeye araç ithalatı da tedarik zinciri kesintileri nedeniyle süresiz olarak durduruldu.

VW: Ukrayna’da üretilen başta kablo olmak üzere tedarik parçaları nedeniyle Almanya’daki Zwickau ve Dresden tesislerinde üretim durdu. Grup ayrıca, Porsche ve Bentley’in Rusya’ya ihracatını yaptırımlar kapsamında durdur-du. Marka, Rusya’da bulunan otomobil bayilerine teslimatları da geçici olarak askıya aldı.

Volvo: Bir sonraki duyuruya kadar Rusya pazarına yapılan araç sevkiyatlarını yaptırımlar kapsamında askıya aldığını duyurdu.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.644 Değişim: 3,14% Hacim : 132.747 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.357 17.05.2024 Yüksek 10.652
Açılış: 10.370
32,2234 Değişim: 0,07%
Düşük 32,1593 20.05.2024 Yüksek 32,2770
Açılış: 32,202
35,1150 Değişim: 0,31%
Düşük 34,9771 20.05.2024 Yüksek 35,1372
Açılış: 35,0069
2.510,81 Değişim: 0,40%
Düşük 2.500,11 20.05.2024 Yüksek 2.512,73
Açılış: 2.500,70
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.