Rekor talebe, rekor takas

18.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Hazine`nin, iç borçlanmanın vadesini, uygun maliyetlerle uzatmak ve bankacılık sisteminin döviz riskinin azaltılmasına yardımcı olmak amacıyla gerçekleştirdiği takas operasyonu büyük bir başarıyla sonuçlandı. Minimum 3 katrilyon olarak hedeflenen ihaleye 10.8 katrilyon liralık teklif geldi. Hazine, sözkonusu teklifin yüzde 78.5`unu karşılayarak 8.5 katrilyonluk takas operasyonu gerçekleştirdi. Değişime konu olan 23 senet vadelerine göre iki gruba ayrılırken, oluşturulan iki ayrı grup için, iki ayrı ihale düzenlendi

Açık pozisyonlar 4.8 milyar dolar azaldı
Sözkonusu ihalelerde oluşan sonuçlara göre, toplam 8,9 katrilyon lira nominal (açıklanan geri alım fiyatları ile 8,5 katrilyon lira net) değerli senedin, 3 yıl ve 5 yıl vadeli dövize endeksli, 1 yıl ve 2 yıl vadeli lira cinsi tahvillerle değiştirilmesine karar verildi. İhale sonucunda, rekabetçi olmayan tekliflerin tümü karşılandı. I. Grup ihaleden net 1,487 trilyon lira, II. Grup ihaleden net 1,537 trilyon lira olmak üzere ihalelerde toplam 3,024 trilyon lira kabul edildi. Rekabetçi olmayan teklifler de dahil olmak üzere toplam net 8,485 trilyon lira tutarında takas yapıldı. Böylece, net bazda yaklaşık 4.8 milyar ABD doları tutarında, dövize endeksli ve 2.8 katrilyon lira tutarında lira cinsinden değişken faizli tahvil ihraç edilmiş oldu. Bankaların açık pozisyonları bu operasyon sonucunda 4.8 milyar dolar azalırken, 600 milyon dolar civarında da kar sağlandı. Yapılan takas işlemiyle, ortalama vadeye kalan gün sayısı yaklaşık 5.3 ay olan nominal 8.9 katrilyon lira tutarındaki senet, ortalama vadesi 37.2 ay olan tahvillerle değiştirilmiş, iç borç stoğunun ortalama vadesi de bu şekilde uzatıldı.

İç borçlanma 7.6 katrilyon azalacak
Gerçekleştirilen takas işleminin, Hazine`nin iç borç itfalarına da olumlu etkileri oldu. Geri alınan senetlerin 2001 yılındaki toplam itfayı azaltıcı etkisiyle, 2001 yılının kalan dönemindeki borçlanma ihtiyacı azaltıldı. Takası yapılan kısa vadeli senetlerin, takas yapılmasaydı itfa tarihindeki yeniden finansmanı için gereken borçlanma miktarının azalması da dikkate alındığında, 2001 yılının kalan dönemi için takas işleminin sağladığı borçlanma ihtiyacındaki azalma, itfalardaki azalmadan daha fazla oldu. 2001 yılının kalan döneminde iç borçlanma ihtiyacının yaklaşık 7,6 katrilyon lira azalması öngörülüyor. 2001 yılı borçlanma ihtiyacındaki bu azalma, 2002 yılındaki borçlanma ihtiyacını da olumlu etkileyecek. Öte yandan yapılan takas işleminin sonucu olarak, 2001 yılı bütçesinde nakit bazda yaklaşık 1.9 katrilyon lira tutarında bir faiz tasarrufu sağlandı. 2001 Haziran itfalarının da azalması nedeniyle daha önce kamuoyuna açıklanmış olan haziran ayı borçlanma programında yer alan minimum borçlanma miktarlarının revize edilmesine yönelik çalışmalar bugün açıklanacak.

Hüsnü Akhan: Hazine`yi kutluyorum
Körfezbank Genel Müdürü Hüsnü Akhan, Hazine`ye hem takas konusunda aldığı tavır hem de takasın sonucunda belirlenen satış miktarı ve getiri oranları konusundaki cesaretinden dolayı kutlamak lazım. Hazine, büyük bir cesaret örneği sergileyerek piyasaların istediği getiri oranlarından ve beklentilerin üzerinde satış yaptı dedi. Akhan, Hazine`nin yılsonuna kadarki iç borçlanmasında avantajlı bir durum elde ettiğini belirterek, Borç takasıyla Hazine piyasaların yanında olduğunu gösterdi. Dolayısıyla bundan sonraki Hazine borçlanmalarına piyasaların vereceği desteğin boyutu da çok daha olumlu olacaktır. Kısa vadede borçlanamama riski ortadan kalktı dedi. Akhan, bundan sonra faizlerde gerçekçi gerilemenin olacağını vurgulayarak, faizlerdeki gerileme ve kurlardaki istikrarla birlikte yabancıların öncelikli olarak kısa vadeli portföy yatırımları için Türkiye`ye geleceklerini ifade etti.

Murat Okay: Bankalar rahatlatıldı
Finans Yatırım Hazine Müdürü Murat Okay, gerek talep gerekse Hazine`nin kabul ettiği miktarın çok iyi olduğunu belirterek, faiz oranlarının da beklenenin üzerinde gerçekleştiğini ifade etti. Okay, Faiz tahminlerin üzerinde geldi. Bu bankacılık açısından iyi bir avantajdır. Ancak, bundan Türk eurobondları etkilenecektir. Yani Hazine ileride yurtdışı borçlanmaya çıktığında yabancı yatırımcılarda böyle bir faizi, getiriyi talep edeceklerdir diye konuştu. Bankaların daha çok uzun vadeli kağıtlarını değiştirdiklerini vurgulayan Okay, haziran ayındaki büyük itfaların yüzde 10 oranında azaldığını ve bunların atlatılmasıyla yaz ayının çok rahat geçileceğini ifade etti. Okay, Takasın başarılı olmasıyla birlikte okyanusu aştık ama, aşmamız gereken haziran ayında iki dere var. Bunları da aşarsak sonbahara kadar olumlu bir havada gideriz dedi. Bankaların dolara olan ihtiyacının azaldığını belirten Okay, bu operasyonun bankaları çok ciddi rahatlattığını söyledi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.644 Değişim: 3,14% Hacim : 132.747 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.357 17.05.2024 Yüksek 10.652
Açılış: 10.370
32,2020 Değişim: -0,22%
Düşük 32,0915 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0069 Değişim: -0,22%
Düşük 34,9366 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.498,74 Değişim: 1,32%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.511,09
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.