Powell: 2-3 yıl durum oldukça belirsiz

17.03.2021 - 22:06 | Son Güncelleme :
Powell: 2-3 yıl durum oldukça belirsiz | Ekonomi Haberleri

Fed Başkanı Powell, “Ekonominin gelecekteki 2-3 yıl için durumu oldukça belirsiz” değerlendirmesinde bulundu.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Fed'in politika faizini yüzde 0-0,25 aralığında sabit tutmasının ardından, video konferans yöntemiyle basın toplantısı düzenledi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının kötü ekonomik sonuçlarından bazılarının alınan hızlı ve güçlü önlemlerle önlendiğini belirten Powell, "Hızlı ve güçlü politika eylemlerinin bir sonucu olarak daha fazla insan işlerini sürdürdü, daha fazla işletme kapılarını açık tuttu ve daha fazla gelir kurtarıldı. Bu olumlu gelişmeleri memnuniyetle karşılarken, kimse rehavete kapılmamalı. Fed olarak, ekonomiye ihtiyaç duyduğu desteği gerektiği sürece sağlamaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Haberin Devamı

Powell, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) faiz oranlarını sıfıra yakın tuttuğunu ve varlık alımlarını sürdürdüğünü anımsatarak, bu önlemlerin para politikasının toparlanma tamamlanana kadar ekonomiyi güçlü şekilde desteklemeye devam etmesini sağlayacağını aktardı.

##$HABER_1468786$##

Ekonominin gidişatının önemli ölçüde virüsün seyrine ve yayılmasını kontrol etmek için alınan önlemlere bağlı olmaya devam ettiğini vurgulayan Powell, "Ekonomik toparlanma düzensiz ve tamamlanmaktan uzak olmaya devam ediyor ve önündeki yol belirsizliğini koruyor." dedi.

"FİYATLAR ÜZERİNDE YUKARI YÖNLÜ BİR BASKI GÖREBİLİRİZ"

Powell, geçen yılın sonuna doğru başlayan toparlanma hızındaki yavaşlamanın ardından virüsün yeniden yayılmasından en çok etkilenen sektörlerin zayıf kalmaya devam etmesine rağmen son dönemdeki ekonomik faaliyet ve istihdam göstergelerinin yönünü yukarı çevirdiğine işaret etti.

Toparlanmanın genel olarak beklenenden hızlı ilerlediğini belirten Powell, FOMC üyelerinin bu yıla ilişkin büyüme tahminlerini önemli ölçüde revize ettiğini aktardı.

Haberin Devamı

Powell, enflasyonun uzun vadeli yüzde 2 hedefinin altında kalmaya devam ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Gelecek birkaç ay boyunca, geçen yılın mart ve nisan aylarındaki çok düşük değerler hesaplamanın dışında kaldığından, 12 aylık enflasyon ölçümleri yükselecek. Bu baz etkilerinin ötesinde, ekonomik faaliyet normale dönmeye devam ettikçe harcamalar hızla toparlanırsa, özellikle de arz darboğazları üretimin yakın vadede ne kadar hızlı tepki verebileceğini sınırlandırıyorsa, fiyatlar üzerinde yukarı yönlü bir baskı görebiliriz. Ancak, fiyatlardaki tek seferlik artışların enflasyon üzerinde yalnızca geçici etkileri olması muhtemeldir. FOMC katılımcılarının medyan enflasyon tahmini bu yıl yüzde 2,4'tür ve 2023'ün sonuna kadar yeniden yükselmeden önce önümüzdeki yıl yüzde 2'ye düşmektedir."

"EKONOMİ İSTİHDAM VE ENFLASYON HEDEFLERİNDEN ÇOK UZAKTA"

İstihdam ve enflasyon hedefleri sağlanana kadar para politikasının destekleyici duruşunu sürdürmesini beklediklerini yineleyen Powell, işgücü piyasası koşullarının Komitenin maksimum istihdam değerlendirmesiyle uygun seviyelere ulaşana ve enflasyon yüzde 2'ye yükselene ve bir süreliğine yüzde 2'yi aşma yolunda olana kadar federal fon için mevcut hedef aralığının korunmasının uygun olacağını dile getirdi.
Powell, "Enflasyonda bu yıl olması muhtemel görünen yüzde 2'nin üzerindeki geçici bir yükselişin bu standardı karşılamayacağını belirtmek isterim." diye konuştu.

Ekonominin istihdam ve enflasyon hedeflerinden çok uzakta olduğunu yineleyen Powell, kayda değer bir ilerlemenin sağlanmasının ise muhtemelen biraz zaman alacağını kaydetti.

"MEVCUT PARA POLİTİKASI DURUŞU UYGUN"

Powell, mevcut para politikası duruşunun uygun olduğunun altını çizerek, varlık alımlarının mevcut haliyle uygunluğuna dikkati çekti.

Tahvil alımlarının azaltılması durumunda çok önceden iletişiminin yapılacağını belirten Powell, "Kayda değer ilerleme görene kadar varlık alımlarına bu hızda devam edeceğiz." dedi.

Haberin Devamı

Powell, FED'in bankalar için likidite kurallarında güncelleme yapacağını belirterek, Kovid-19 salgının başlangıcında büyük bankaları tahvil ve kısa vadeli fonlama piyasalarını desteklemesini teşvik etmek için uygulamaya konulan ve 31 Mart'ta sona erecek ek kaldıraç oranına ilişkin muafiyete dair yeni gelişmeleri de gelecek günlerde paylaşacaklarını söyledi.

Faiz artırıma ilişkin gelen sorular üzerine Powell, "Ekonominin iki ya da üç yıl içindeki durumu son derece belirsiz ve gelecekteki potansiyel faiz oran artışının tam zamanlamasına çok fazla odaklanmak istemem." dedi.

2022’DE FAİZ ARTIRIMI BEKLEYEN SAYISI 4’E YÜKSELDİ
Fon Yöneticisi - Rıdvan Baştürk

 

Fed, beklenildiği gibi faiz ve tahvil alım programında bir değişikliğe gitmedi. Üç ayda bir açıklanan ekonomik projeksiyonlarda ise önemli revizyonlar var. Büyüme beklentisi bu yıl için yüzde 4.2’den yüzde 6.5’e, gelecek yıl için ise yüzde 3.2’den yüzde 3.3’e revize edildi. Enflasyon ise bu yıl için yüzde 1.8’den yüzde 2.4’e, gelecek yıl için ise yüzde 1.9’dan yüzde 2’ye yukarı yönde revize edildi. İşsizlik oranında ise aşağı yönde revizeler var.

Asıl önemli olan ise aralık projeksiyonunda 2022 yılı için faiz artırım bekleyen sayısı 1 iken, bu sayının 4’e yükselmesi. Ben bu raporu şahin olarak yorumluyorum. Kısa vadeli hareketler yanıltıcı olabilir. Fakat dolar endeksi için pozitif beklentim devam ediyor. Dolar endeksinde yaşanabilecek düşüşlerin orta vade için alım fırsatı verebileceğini düşünüyorum. 

Fed Başkanı Powell yaptığı açıklamada klasik söylemlerini tekrarladı. Fed’in ihtiyaç olduğu sürece destek sağlamaya devam edeceğini ve enflasyonun yüzde 2 üzerine yükselmesine izin vereceklerini açıkladı. Bu söylemler sürpriz değil, zaten uzun bir süredir söylediği şeyler. 

Bu gelişmeler sonrası 10 yıllık faizlerde önemli bir değişim görülmezken, dolar endeksinde ise baskı görmekteyiz. Bunu kar satışı olarak görüyorum.

FED ŞAHİNLEŞİYOR MU?
Seda Yalçınkaya Özer – İntegral Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı

Beklentilere paralel olarak Fed faizlerde değişikliğe gitmedi ve faizi yüzde 0-0.25 aralığında sabit bıraktı. FOMC üyeleri kararı oy birliğiyle aldı. Tahvil alımlarında bir değişiklik beklenmiyor. Bu tarafta da bir değişiklik yok. Bu kararlar piyasa için sürpriz değil. Karar metninde de çok önemli bir değişim görmedim. İkinci paragrafta ekonomik aktivite ve enflasyonla ilgili sınırlı değişiklikler var. Bunların haricinde bir önceki toplantı metniyle karşılaştırıldığında fiyatlama gereği uyandıracak önemli bir değişim bulunmuyor. Fed kararında majör bir değişim yok. 

2023 yılında yedi üye Fed’den faiz artış tahmini yaptı. Daha önce beş Fed üyesi 2023 yılı için faiz artırımı bekliyordu. 2022 yılı için bir üye faiz artırımı beklerken bu dört üyeye çıkmış. Fed üyelerinin özellikle 2022 yılında faiz artırımına ilişkin daha yakın hissetmesi görece şahin bir bakış olabilir. Bunun piyasadaki yankısını Fed Başkanı Powell’ın konuşmasından sonra daha net anlayabiliriz diye düşünüyorum. Bu konuda Fed Başkanının açıklamaları daha dengeli olabilir.

Projeksiyonlarda beklenildiği üzere 2021 yılı büyümesi yüzde 4.2’den yukarı yönde yüzde 6.3’e revize edildi. Bu piyasa için sürpriz değil. Aralık ayı Fed toplantısından sonra teşvik paketinin piyasaya sunulması ve ABD’de aşılanmanın hızlanması büyüme beklentilerini yukarı çekmişti. 2022 ve 2023 yılları için beklentilerde sınırlı değişim var. 

Projeksiyonda 2021 yılı için enflasyonda iyimser beklentiler var. 2021 yılı core PCE yüzde 1.8’den yüzde 2ç4’e yukarı yönde revize edilmiş. Ancak bu da piyasa için yeni bir fiyatlama getirecek unsur değil. Burada da sürpriz yok. Zaten piyasa ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerine enflasyon ve büyüme konusundaki iyimser beklentiler yansımış durumda. 

İşsizlik oranında ise 2021 yılı için yüzde 5’ten yüzde 4.5’e, 2022 için yüzde 4.2’den yüzde 3.9’a ve 2023 için yüzde 3.7’den yüzde 3.5’e revizeler söz konusu.

Özetle Fed toplantısında noktasal grafikteki faiz artırım beklentilerindeki değişim dışında piyasanın yönünde gelişmeler yaşandı. Bundan sonraki aşamada Powell’ın piyasaya yansıttığı söylemler ön planda olacak. Ancak Powell’ın bir önceki Fed toplantısıyla bu toplantı arasında yaptığı iki konuşmadaki ılımlı ve güvercin açıklamalarından sapması beklemiyoruz.

Fed kararı sonrası piyasa reaksiyonuna baktığımızda dolar endeksinde hafif gerileme var. ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 1.66 seviyesinden yüzde 1.63 seviyesine gerilemesi sonrası şimdilerde yüzde 1.65 seviyesinde bulunuyor.  DolarTL 7.54 seviyesinde seyrediyor. GOP’larda Rus Rublesi dışında baskı hafiflemiş görünüyor. Anca ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde tekrar yukarı yönlü eğilim olursa GOP’lardaki baskı artabilir. Orası daha rahatlamış değil. Ons altın 22 günlük ortalama olan 1745 seviyesinde bulunuyor.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.839 Değişim: 1,26% Hacim : 32.124 Mio.TL Son veri saati : 11:46
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.841
Açılış: 9.763
32,5844 Değişim: 0,30%
Düşük 32,4536 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
35,0281 Değişim: 0,16%
Düşük 34,8267 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.460,86 Değişim: 1,01%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.462,17
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.