Perakendede çek-senet endişesi

21.10.2022 - 10:57 | Son Güncelleme :
Perakendede çek-senet endişesi | Ekonomi Haberleri

Tedarikçi finansman sisteminin kilitlendiğini ve mevcut durumun telafisi zor sıkıntılara neden olduğunu belirten ZMD Başkanı Serhan Tınastepe, “Nakit akışları bozulan tedarikçiler, bizlerin siparişlerini geciktirmeye başlayacaklar. Çek-senet kullanımı artacak. 90’lı yıllara dönmemek adına tedarikçi finansman kaynaklarının korunması gerekiyor” dedi.

Türkiye’de perakendeci üyeleriyle 500 milyar TL’lik ciroyu temsil eden Zincir Mağazalar Derneği’nin (ZMD) Başkanı Serhan Tınastepe, sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada ağır bir şekilde hissedilen enflasyonist baskının tüketiciyi de etkilediğini; sektörün pandemide 60 bin ek istihdam sağladığını ve ekim ayında yeniden zam planlayan markalar olduğunu söyledi. Düzenlenen basın toplantısında yeni dönem çalışmalarına ve gündeme dair görüşlerini paylaşan Serhan Tınastepe, “Tedarikçi finansman sistemimiz şu an kilitlenmiş durumda. Bu durum tedarikçilerimiz ve bizler açısından telafisi zor sıkıntılar yaşatmaya başladı. Nakit akışları bozulan tedarikçiler, bizlerin siparişlerini geciktirmeye başlayacaklar. Çek-senet kullanımı artacak. 15-20 yılda büyük emeklerle kurduğumuz sistem bozulma tehlikesiyle karşı karşıya. 90’lı yıllara dönmemek adına tedarikçi finansman kaynaklarının korunması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

KOBİ’LER İÇİN ÇÖZÜM TALEBİ

Merkez Bankası’nın yeni tebliği ile finansman istikrarının desteklenmesi ve politika kredi faizi makasının kapatılmasının hedeflendiğine dikkat çeken Tınastepe, şöyle konuştu: “Düzenleme sonrası bazı bankalar tarafından yapılan uygulamalarda, ‘tedarikçi finansman sistemi’ vasıtasıyla sunulan tedarikçi kredilerinin durdurulduğunu veya gösterilen faize ilave olarak yüksek hizmet bedeli uygulaması başlatıldığını görüyoruz. Bu durum toplam maliyetleri politika faizlerinin çok üstüne getiriyor. Beklentimiz bu sistemin tebliğ kapsamından muaf tutulması, bu yolla ülkemiz genelinde KOBİ’ler tarafında yaşanan nakit ve maliyet artışları sıkıntılarına çözüm getirilmesidir.”

Haberin Devamı

“2022’nin kötü geçtiğini söyleyemeyiz ancak adet bazında satışlarda hâlâ pandemi öncesini yakalayabilmiş değiliz. Mağazalaşma hızında da düşüş gözlemliyoruz. Tüketicimiz alımlarını öne çekerek artıştan etkilenememeye çalışıyor, bu da beklenti enflasyonunu tetikliyor” diyen ve turist yoğunluğunun son dönemde satışlara pozitif katkısı olduğunu kaydeden Tınastepe, bazı markalarda yabancıların yaptığı alışverişin yüzde 20’lere çıktığını; lüks markalarda bu oranın yüzde 80’lere ulaştığını belirtti.

ENERJİDE DESTEK TALEBİ

Perakende sektörünün istihdam için her zaman çıpa görevi gördüğünü ve görmeye de devam ettiğini kaydeden Tınastepe, “Şu an en önemli sorunumuz, enflasyonist gidişat. Maliyetlerimizi etkileyen diğer konu da enerji. Enerji verimliliği perakendecilerin gündemi olmakla birlikte AB’deki gelişmelerle önem sırası yükselmeye başladı. Bizler de verimliliğe önem vererek farklı çözümler geliştirmeye çalışıyoruz ancak enerji maliyetleri konusunda devlet desteğine de ihtiyacımız var. Mağaza yatırımlarına KDV istisnası, kiralarda KDV ve stopaj oranlarında indirim talep ediyoruz. Kozmetik ürünlerde kredi kartına taksit kısıtlamasının sona ermesini istiyoruz” değerlendirmesini yaptı.  Tınastepe sektörde yaşanan bir diğer sorunun da yabancı ve yabancı ortaklı markalara uygulanan dövizle kiralama olduğunu söyledi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.219 Değişim: -0,49% Hacim : 111.298 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.219 10.05.2024 Yüksek 10.365
Açılış: 10.277
32,2081 Değişim: -0,11%
Düşük 32,1292 10.05.2024 Yüksek 32,3447
Açılış: 32,2421
34,8604 Değişim: 0,17%
Düşük 34,6429 10.05.2024 Yüksek 34,8885
Açılış: 34,8007
2.446,32 Değişim: 0,57%
Düşük 2.429,59 10.05.2024 Yüksek 2.467,17
Açılış: 2.432,48
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.