Paranın yeni patronunun avantajları ve dezavantajları

13.04.2016 - 09:47 | Son Güncelleme :
Paranın yeni patronunun avantajları ve dezavantajları | Ekonomi Haberleri

Erdem Başçı’nın ardından son günlerde Merkez Bankası başkanlığı için birçok ismin gündeme gelmesinin ardından kurum içinden Murat Çetinkaya’nın başkan olarak atanacak olması, ‘ilk kredibilite’ olarak yorumlandı. Ancak bundan sonra küresel gelişmeler karşısında Çetinkaya’nın alacağı kararlar kredibilitesi açısından önem taşıyacak.

hurriyet.com.tr'den Neşe Karanfil'in haberine göre; biz de bu doğrultuda Çetinkaya’nın avantaj ve dezavantajlarını çıkardık.

AVANTAJLARI

FED’İN GEÇ NORMALLEŞMESİ

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) beklenenden daha geç normalleşmesi en büyük avantajlarından birisi olacak. Geçen yıl aralık ayında FED’in 25 baz puan faiz artırmasının ardından Merkez Bankası’ndan sadeleşme adımı beklenmiş ancak bu adım atılmamıştı. FED’in daha sonraki günlerde normalleşme adımlarının gecikeceğinin anlaşılması Merkez Bankası’nı rahatlattı. Geçen ay Erdem Başçı’nın katıldığı son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında üst bantta sembolik bir indirim geldi. 25 baz puanlık indirimin devamı edeceği, 20 Nisan’daki PPK toplantısında 50-75 baz puan indirim bekleniyor. Piyasa uzmanları faizlerde bir yol haritasının çıktığını ancak indirmemesi gerekirken yapılacak bir indirimin krebilite kaybına neden olacağı uyarısında bulundular.

Haberin Devamı

MERKEZ BANKASI İÇİNDEN ATANMASI

Erdem Başçı’nın yerine kimin atanacağı merakla bekleniyordu. Son günlerde konuşulan pekçok isim piyasalarda kaygı oluşturuyordu. Bu nedenle içerden bir ismin atanması Çetinkaya’nın önemli avantajlarından birisi olacak.

YATIRIMCI DİLİNE YAKIN

Piyasa uzmanları, bazı konferanslarda dinledikleri Çetinkaya’nın dilinin yatırımcı diline daha yakın olduğunu söylediler. Erdem Başçı’nın dilinin daha teknik olduğunu, Çetinkaya’nın anlatımının ise daha kolay anlaşıldığı belirtiliyor. Çetinkaya devir teslim töreninden sonra ilk olarak 26 Nisan tarihinde yılın ikinci Enflasyon Raporu’nun tanıtımı için yapılacak basın toplantısında kamuoyunun karşısına geçecek.

Haberin Devamı

GELİŞEN ÜLKELERE FON AKIMININ BAŞLAMASI
Son dönemde gelişen ülkelere fon akışı başladı. Devamı olursa bu da önemli avantajlardan olacak.

MUTABAKATLA GELDİ

2012 yılından beri Merkez Bankası’nda başkan yardımcılığı yapan Çetinkaya’nın ataması hükümet ve Cumhurbaşkanı mutabakatıyla yapıldı.

DEZAVANTAJLARI

YURTİÇİNDE BÜYÜME ENDİŞELERİ

Erdem Başçı başkanlığı boyunca en büyük eleştirileri faiz indirmediği için aldı. Merkez Bankası’nın faiz indirirerek büyümeye katkı sağlaması beklendi. 2016 yılı faiz indirim süreci için uygun bir dönemi işaret ediyor. Ancak küresel piyasalarda konjoktürün değişmesi halinde yapılacak eleştiriler en büyük dezavantajı oluşturacak.

KURDA OYNAKLIK

Kurlarda yaşanan oynaklık da önemli dezavantajlardan birisi. PPK’da alınacak kararlar, döviz kurunda oynaklığı etkileyebiliyor. Erdem Başçı’nın 2013 yılında, “Dövizin belini kıracağız. Yıl sonunda dolar 1.92’nin altında olursa şaşırmayın” demiş ve çok eleştirilmişti.

KÜRESEL ZEMİNDEKİ KAYGANLIK

Küresel piyasalarda geçen yıl FED’in normalleşme sürecine gireceğine kesin gözüyle bakılıyordu. Geçen yıl aralık ayından sonra konjoktür değişti. FED’in normalleşme adımlarını geciktireceği yönündeki beklentiler arttı. Ancak küresel zemindeki bu oynaklık merkez bankaları için önemli bir dezavantaj oluşturuyor.

BAĞIMSIZLIK TARTIŞMALARI

Merkez Bankası’nın bağımsızlığına yönelik tartışmalar Erdem Başçı döneminde de gündeme geldi. Yasasının değiştirilmesi gerektiğine yönelik demeçler verildi. Son günlerde Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, Merkez Bankası’nı ekonomik vesayetin son kalelerinden biri olarak niteledi. Merkez Bankası yasasının değişip değişmeyeceği gelecek 5 yıllık dönemde de dikkatle izlenecek.

HÜKÜMETE YAKINLIK

Faiz ile ilgili alınacak kararlar Çetinkaya’nın hükümete yakın olup olmadığına yönelik tartışmaları beraberinde getirecek.

Davutoğlu: Kurum içi süreklilik önemli

Başbakan Ahmet Davutoğlu, önceki gün Habertürk’te katıldığı canlı yayında, hükümetlerle merkez bankalarının yakın çalışmasını ekonomik başarı için şart olarak nitelendirdi. Davutoğlu, “Süreklilik önemli, kurum içinde süreklilik. Politikalarda istikrar, piyasalara güven vermek. Bu anlamda Erdem Bey ile de birlikte çalışan yine çok güvendiğimiz bir arkadaşı Murat Çetinkaya, o da benim ta 90’lı yıllardan tanıdığım, Boğaziçi Üniversitesinde çok iyi bir akademik kariyerden sonra finans sektöründe çalışmış, Merkez Bankası başkan yardımcısı olarak da önemli görevler ifa etmiş bir arkadaşımız. Alternatifler vardı. Sayın Cumhurbaşkanımızla haftalık görüşmemizde, birlikte alternatifleri değerlendirdik” dedi. Çetinkaya’nın bu görevi en iyi şekilde yapacağına kanaat getirdiklerini belirten Davutoğlu, “Piyasaların genel tepkisine baktığınızda da bu sürekliliğin devamı önemli bir istikrar ve güven unsuru olarak görüldü. Murat Bey de çok takdir ettiğim, ağırbaşlı, vakur ve bu anlamda güvenimizi hep kazanmış bir arkadaşımızdı” dedi.

Haberin Devamı

Elitaş: Performansını değerlendirecektir

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş dün katıldığı bir törende Çetinkaya’nın atanmasına ilişkin sorulara, “Bankacılık sektöründe uzman bir arkadaşımız. Özgeçmişine baktığımızda yetenekli bir değer. Zaten Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı yapmış. Kamuoyunun, piyasaların olumlu karşıladığını görüyoruz. Bu da bizim için önemli. Merkez Bankası Başkanlığı zor bir iş. Alacağınız her türlü karar, söyleyeceğiniz her söz ekonomiyi olumlu veya olumsuz yönde etkileyebilir. Bugüne kadar Merkez Bankası başkanları hep hassas davranmışlardır. Çetinkaya’nın da aldığı bu kültür çerçevesinde aynı davranış şeklini sergileyeceğini düşünüyorum” yanıtını verdi. Sanayicilerin şikayet ettikleri faiz politikasında Çetinkaya döneminde bir değişiklik olup olmayacağı yönündeki soruya Elitaş, “Merkez Bankası Başkanı daha görevine başlamadı, 19’unda başlayacak göreve. Başladıktan sonra o performansını en iyi şekilde değerlendirecektir” dedi.

Şimşek: Akıllı ve yetkin

Ekonomide  Sorumlu Başkakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, twitter’da İngilizce Merkez Bankası Başkanlığı’na atanan Murat Çetinkaya’yı “deneyimli, yetkin ve akıllı” bir isim olarak tanımladı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.891 Değişim: 0,18% Hacim : 84.341 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.851 26.07.2024 Yüksek 10.948
Açılış: 10.912
32,9449 Değişim: -0,11%
Düşük 32,8543 26.07.2024 Yüksek 33,1490
Açılış: 32,9827
35,7631 Değişim: -0,26%
Düşük 35,6886 26.07.2024 Yüksek 36,0434
Açılış: 35,8581
2.528,50 Değişim: 0,83%
Düşük 2.504,59 26.07.2024 Yüksek 2.534,28
Açılış: 2.507,72
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.