Pamuktaki sorunlar TOBB`da masaya yatırıldı

15.10.2002 - 14:01 | Son Güncelleme :

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Tekstil Sektör Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Artık pamukta makinalı üretime geçme zamanı geldi dedi.

Odalar Birliği`nde bugün pamukta kontaminasyon (kirlilik) sorunu üretici, çırçırcı, tekstilci, konfeksiyoncular ile bürokratların katıldığı bir toplantıda ele alındı.

TOBB Tekstil Sektör Kurulu Başkanı Konukoğlu`nun başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, katılımcılar bu konudaki sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirdiler. Toplantıda bir konuşma yapan Konukoğlu, Türk pamuğunun kaliteli olmasına karşın tarlada toplanmasından başlayarak, çırçırlanıp iplik ve dokuma haline getirilinceye kadarki safhalarda bir kirlilik ile karşı karşıya bulunduğunu, bunun ise pamukta kalitenin düşmesine nedenolduğunu vurguladı. Pamuğun tarlada toplanması sırasında oluşan hataların, toplam hataların yüzde 40`ını oluşturduğuna dikkat çeken Konukoğlu, bunun engellenmesi için pamuk işçilerine ucuz pamuklu çuvalve iplik verilerek burada başlayan kirliliğin bir nebze önlenebileceğini kaydetti. Pamuğun tescil edilmesi sırasında alınan paraların bir bölümünden bir fon oluşturularak herkese bedava çuval ve iplik dağıtılabileceğinide belirten Konukoğlu, pamuktaki kirliliğin önlenebilmesi için makinalı üretimin de önemli olduğunu kaydetti. Konukoğlu, Artık pamukta makinalı üretime geçmenin zamanı geldi dedi. Tariş ve Çukobirlik gibi kuruluşların bu makinaları satın alarak üreticilere kiraya verebileceklerine dikkat çeken Konukoğlu, pamuk üretimindeki kalitenin artırılması için prim sisteminin etkili olacağını bildirdi. Konukoğlu, pamuğa verilen fiyatın yüzde 30-40`ınınprim olarak verilmesi gerektiğini bildirdi.

ZARAR ÇOK BÜYÜK

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Yemişçi de EgeBölgesinde pamuk konusunda durumun iyi olmadığını bildirdi. Pamuğun üçte ikisinin tarlada kaldığını, yalnızca üçte birinin toplanabildiğini ifade eden Yemişçi, bu saatten sonra geri kalan pamuğun toplanamayacağını, gelinen noktada zararın çok büyük olduğunu bildirdi. Pamukta prim sistemine karşı olduğunu da ifade eden Yemişçi, tespit yapılmadan bu uygulamanın herkese yaygınlaştırılmasının kaliteyi yükseltmeyeceğini, bu uygulama için ayrıca bir sistem konulmasının zorunlu olduğunu bildirdi. Toplantıda söz alan konuşmacılar ise pamukta kirlenmenin önlenebilmesi için çiftçilerin ve üreticilerin bilinçlendirilmesi gerektiğini, gerekli tedbirin alınmaması halinde ileride daha büyüksıkıntılar yaşanacağına parmak bastılar. Konuşmacılar kirlenmenin önce tarlada durdurulması gerektiğini belirtirken, 600 bin liradan pamuk satan çiftçiden daha fazlasını beklemenin doğru olmayacağını bildirdiler. Pamuğun dünya fiyatlarından alınıp satılmasına dikkat çeken bazı konuşmacılar, Türkiye`de hiç olmazsa pamuk üreticilerine dünya fiyatlarının üçte biri kadar para verilmesinin bu sorunun çözümlenmesinde etkili olacağını savundular.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.644 Değişim: 3,14% Hacim : 132.747 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.357 17.05.2024 Yüksek 10.652
Açılış: 10.370
32,2020 Değişim: -0,22%
Düşük 32,0915 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0069 Değişim: -0,22%
Düşük 34,9366 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.498,74 Değişim: 1,32%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.511,09
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.