Kripto paralara SPK denetimi

04.01.2020 - 18:32 | Son Güncelleme :
Kripto paralara SPK denetimi | Ekonomi Haberleri

Sermaye Piyasası Kurulu’nun Bitcoin başta olmak üzere kripto varlıklara karşı gözetim, denetim ve düzenleme için harekete geçtiği öğrenildi. Türklerin dünya kripto varlık piyasalarına olan ilgide ilk sıralarda olduğu tahmin ediliyor.

Türkiye’de yaklaşık 1 milyon yatırımcısının olduğu tahmin edilen kripto varlıklara karşı Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yakından gözetim, denetim ve düzenleme için harekete geçiyor. 2017 yılında Bitcoin başta olmak üzere kripto varlık değerlerinde yaşanan hızlı yükseliş ile dünyanın gündemine oturan finansal varlıkları Türk yatırımcıları da hızlı benimsemişti.

Haberin Devamı

Yaklaşık 1 milyon kişinin bu alanda yatırımcı olmasıyla da Türklerin dünya kripto varlık piyasalarına olan ilgide ilk sıralarda olduğu tahmin ediliyor. Ancak kripto varlıklara ilişkin Türkiye’de herhangi bir yasal altyapı ve düzenleme bulunmuyor. Bu durum ise yatırımcıların önemli mağduriyetler yaşaması riskini beraberinde getiriyor. Edinilen bilgiye göre kamu otoriteleri bu konuda endişelerini dile getirip SPK’nın denetim ve düzenleme yapmasını istedi. Kamu otoritelerinden gelen talep üzerine Sermaye Piyasası Kurumu’nun (SPK) yeni yıl ile birlikte çalışmalarına hızla başladığı öğrenildi.

İNCELEME VE DÜZENLEME

Konuya yakın kaynaktan edinilen bilgiye göre blok-zincir tabanlı dağıtık hesap defteri ve yapay zeka gibi sermaye piyasalarında ve ödemeler sisteminde yenilikçi fırsatlar sunan teknolojilerin İstanbul Finans Merkezi’nin (İFM) ana temalarından biri olacak. Ancak Bitcoin ve benzeri kripto birimlerinde yatırımcı haklarının net olarak belirgin olamaması ve yatırımcı haklarını koruyacak bir otoritenin, yasal düzenlemenin olmayışının da kamu otoritesini endişelendirdiği belirtildi.

Bunun en önemli sebebi geniş kitlelere ulaşan bu varlıkların manipulatif amaçlarla kullanılabilmesi ve herhangi bir içsel değerlerinin bulunmaması olarak gösterildi. Risklerin biriktiğini belirten kaynak, bunun önüne geçmek ve olası mağduriyetleri engellemek üzere kripto varlıklara ve aracılık edenlere yönelik inceleme ve düzenleme yapılmasına karar verildiğini belirtti. Yetkili, her an sistemik önemi olan ülkeler ve pazarların otoriteleri tarafından ani düzenleme ile bunların yasaklanarak tamamen değersiz kalabilecek vasıflar taşımaları gibi nedenlerle kamu otoritelerinin endişe duyduğunu aktardı.

Haberin Devamı

BİRÇOK ÜLKE BAŞLADI

Kripto varlıkların bilinirliği ve işlem hacmi son yıllarda çok fazla arttı. Ancak bu gelişime rağmen hala Avrupa Birliği ülkelerinin de aralarında bulunduğu birçok ülkede kripto varlıklara ilişkin hukuki bir alt yapı bulunmuyor. Birçok ülke kripto varlıklardaki bu yasal boşluğu ortadan kaldırmak üzere çalışmalara başladı. Kripto varlıkların tam ne olduğu, nasıl vergilendirileceği, nasıl izlenip denetleneceği, bu varlıklarda işlem yapanların haklarının nasıl korunacağı gibi konular bu çalışmaların eksenini oluşturuyor.

Düzenleme çalışmaları sürerken kripto varlıklara ilişkin denetimleri sıkılaştıran ülkeler de var. Bunlardan biri de Çin. Çin 2017 yılından bu yana denetimleri arttırdı. Japonya ise Asya’nın en büyük kripto varlık merkezi olma hedefi doğrultusunda hamlelerini sürdürüyor. 2017 yılında Bitcoin’i yasal ödeme sistemi olarak tanıyan Japon Finansal Hizmetler Dairesi, standartlarına uyan kripto varlık borsalarını da tanıma kararı almıştı.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: 0,00% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5997 Değişim: 0,38%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7286 Değişim: -0,01%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.501,83 Değişim: 0,70%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.