‘Kasım ve Aralıkta bütçeden KKM’ye aktarım yapılmadı’

14.12.2022 - 09:32 | Son Güncelleme :
‘Kasım ve Aralıkta bütçeden KKM’ye aktarım yapılmadı’ | Ekonomi Haberleri

TBMM’de açıklamalarda bulunan Bakan Nebati, “Bütün yıl boyunca dilinize pelesenk ettiğiniz KKM’nin maliyeti giderek azalıyor. Ocak-ekim döneminde KKM’ye bütçeden 91.6 milyar lira harcama yapılırken, kurdaki istikrar ile kasım ve aralık ayında şu ana kadar bütçeden bir aktarım yapılmamıştır” diye konuştu.

Hürriyet gazetesinden Neşe Karanfil'in haberine göre; Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bütçe görüşmelerinde TBMM Genel Kurulu’nda açıklamalarda bulundu.

Nebati, Kur Korumalı Mevduat’ta (KKM) 2.2 milyon mudinin yaklaşık 1.5 trilyon liralık tasarrufunu değerlendirdiğini söyledi. Bu büyüklüğün toplam TL mevduatların yaklaşık üçte birine, toplam vadeli mevduatların ise dörtte birine denk geldiğini dile getiren Nebati, “TL mevduatın ortalama vadesi ise yaklaşık 2 katına yükselerek sektörün en önemli risklerinden olan vade uyumsuzluğunda önemli iyileşmeler sağlanmıştır. İlaveten, döviz tevdiat hesaplarının toplam mevduat içindeki payı yüzde 70.9’dan yüzde 50’ye gerilemiştir” diye konuştu. KKM’de maliyetine odaklanırken katkılarını göz ardı etmenin objektif bir değerlendirme olmadığını ifade eden Nebati, “Bütün yıl boyunca dilinize pelesenk ettiğiniz KKM’nin maliyeti giderek azalıyor. Ocak-ekim döneminde KKM’ye bütçeden 91.6 milyar lira harcama yapılırken, kurdaki istikrar ile kasım ve aralık ayında şu ana kadar bütçeden herhangi bir aktarım yapılmamıştır” dedi.

Haberin Devamı

530 MİLYAR LİRALIK SÜBVANSİYON

Nebati, faizin bütçe içindeki payını 2022 yılı başlangıç bütçesinde yüzde 13.7 olarak öngördüklerini belirterek, yıl sonunda bu oranın da altında kalarak, yüzde 10.5’e gerilemesini beklediklerini ifade etti. Nebati, doğalgaz ve elektrik sübvansiyonlarına 2023 yılı bütçesinden öngörülen kaynağın da 530 milyar lira olduğunu söyledi.

VARLIK BARIŞIYLA BAĞLANTISI YOK

Nebati, “Bu yıl suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi kapsamında, 20 bini aşkın kişi hakkında araştırma yapılmıştır. Ekim ayında FATF, ülkemizin bu doğrultuda ilave ve olumlu adımlar attığını zaten beyan etmiştir. Ülkemizin gri liste sürecinin varlık barışı düzenlemeleriyle herhangi bir bağlantısı söz konusu değildir” şeklide konuştu.

Haberin Devamı

SANAYİ ÜRETİMİ YÜZDE 2.5 ARTTI

Sanayi üretimi ekimde aylık bazda yüzde 2.4, yıllık bazda da yüzde 2.5 arttı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Twitter’dan, “Durgunluk riski ile karşı karşıya olan dünyanın gelişmiş ekonomilerinde sanayi üretimi hız keserken, Türkiye’de ise sanayi üre-timi ekim ayı itibarıyla hem aylık hem de yıllık bazda güçlü bir artış göstermiştir. Ekim ayı; ara malında, dayanıklı tüketim malın-da, sermaye malında üretimin güçlendiği bir ay olurken yerli üretimi ve ihracatı önceleyen politikalarımız çerçevesinde sanayide çarklar hızla dönmeye devam etmektedir. Dün verisi açıklanan istihdamdaki artışın ardından sanayi üretimindeki yükseliş, Tür-kiye Ekonomi Modeli’nin çıktılarını bizlere göstermeye devam etmektedir” dedi.

İMALAT SANAYİ YÜZDE 3.7 YÜKSELDİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dün ekim ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Yıllık bazda yüzde 2.5 artan sanayinin alt sektörleri incelendiğinde endeksin ekimde; geçen yılın aynı ayına göre madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 7.4, elektrik gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe yüzde 4.8 azaldı. İmalat sanayi sektörü ise yüzde 3.7 artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ekimde eylül ayına göre yüzde 2.4 artış gösterdi. Ekimde bir önceki aya göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 7.8, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2.5 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2.1 azaldı.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: 0,00% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5505 Değişim: 0,20%
Düşük 32,4536 26.04.2024 Yüksek 32,5652
Açılış: 32,4865
34,9233 Değişim: -0,14%
Düşük 34,8267 26.04.2024 Yüksek 35,0042
Açılış: 34,9718
2.444,40 Değişim: 0,34%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.444,74
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.