Kamu reformunda 2 madde daha kabul edildi

26.02.2004 - 07:59 | Son Güncelleme :

TBMM Genel Kurulu´nda, Kamu Yönetiminin Temel İlkeleri ve Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun Tasarısı´nın 20 ve 21´nci maddeleri kabul edildi

TBMM Genel Kurulu´nda, Kamu Yönetiminin Temel İlkeleri ve Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun Tasarısı´nın 20 ve 21´nci maddeleri kabul edildi.

Genel Kurul´da kabul edilen bu maddelere göre, bakanlık merkez teşkilatları, ihtiyaca göre Strateji Geliştirme Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği ve Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirlikleri adı altında danışma birimleri oluşturabilecek. Gerekli görülen hallerde de bakanlık müşavirliği kadrosu ihdas edilebilecek. Bakanlıkların merkez teşkilatlarında ayrıca ihtiyaca göre Özel Kalem Müdürlüğü, İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı ile Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı kurulacak. Taşra teşkilatı olan bakanlıklarda insan kaynakları birimi genel müdürlük şeklinde oluşturulabilecek. Bağlı kuruluşların merkez teşkilatlarında da aynı şekilde ihtiyacagöre İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı ile Destek Hizmetleri Darie Başkanlığı veya müdürlükleri kurulabilecek. Tasarının Genel Kurul´daki görüşmeleri sonucu 6 maddesi daha kabuledildi.

GÖRÜŞMELER
TBMM Genel Kurulu´nda görüşülen maddelerle ilgili soruları yanıtlayan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, bazıCHP Milletvekillerinin, ´´Atatürk´ün resminden rahatsız olan milletvekilleri varken Türkiye Cumhuriyeti´nin geleceğinden endişe duymamanın mümkün olmadığı´´ yolundaki değerlendirmelerine karşı çıktı.

Şahin, Türkiye Cumhuriyeti´nin 80 yılı geride bıraktığını, son derece güçlü olduğunu ve bu nedenle Cumhuriyetin tehlikede olduğu iddialarının Cumhuriyete olan inancı olumsuz etkilediği yolundaki görüşlerini yineledi. Birkaç konuşmanın, içeriğine asla katılmadığı birtakım beyanların Türkiye Cumhuriyeti Devleti´ni sarsabileceği ve yıkabileceği kanaatinde olmadığını ifade eden Şahin, ´´Türkiye Cumhuriyeti Devleti ilelebet yaşayacak kadar güçlüdür.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti´nin ilkeleriyle birlikte sahibi de Türk milletidir. O bakımdan hiçbir endişe duymuyorum´´ dedi. Tasarı hazırlanırken kimlerden destek aldıkları yolundaki soruyu yanıtlarken de Şahin, Ankara´da Ortadoğu Amme İdaresi, İstanbul´da da Bilgi Üniversitesi´nde yapılan toplantılarda kamu yönetimi alanındaki uzman hocaların, eleştiri ve düşünceleriyle tasarıya katkı sağladığınıanlattı.

KADROLAŞMA İDDİALARI
Tasarı üzerinde konuşan CHP Milletvekillerinin iktidarın bu düzenleme ile kadrolaşmanın yolunu açacağı şeklindeki suçlamalarını dayanıtlayan Bakan Şahin, ´´Böyle olsa bu tasarıyı getirmez, yetkilerimizi elimizde tutar, tepe tepe kullanırdık´´ dedi. Şahin, yetkilerini yerel yönetimlere devreden bir iktidarın ancak alkışlanabileceğini söyledi. Yerel yönetimlerin de merkezi yönetim gibi kamu kuruluşu niteliğinde oludğunu ifade eden Şahin, ´´Bazı hizmetlerin merkezde görülebileceği, yerel yönetimlerin bunları yapamayacağı değerlendirmeleri bir güvensizliği ifade ediyor. Biz yerel yönetimleregüveniyoruz´´ dedi.

CHP Kocaeli Milletvekili İzzet Çetin´in sorularını yanıtlamadığı gerekçesiyle kendisine yönelttiği eleştirilere de değinen Şahin, ´´Devlet adamı sorumluluğu taşımadığım anlamına gelecek ifadeler kullandı. Bunun takdirini aziz milletim, halk yapar, takdiri Sayın Çetin´e düşmez´´ diye konuştu.

´´EN ÇOK CHP´DEN YARARLANDIK´´
Herkesin üstünde ittifak edeceği bir tasarı hazırlayıp Meclis´e sevk edebilmenin mümkün olmadığını kaydeden Şahin, ´´Aklın gereği olarak, Türkiye´nin şartlarına ve dünyanın gittiği istikamete bakarak bu tasarıyı hazırladık´´ görüşünü ifaüde etti. CHP İzmir Milletvekili Yılmaz Kaya´nın ´´Tasarıyı hazırlarken en çok hangi partinin önerilerinden yararlandınız?´´ yolundaki sorusuna da Bakan Şahir şu karşılığı verdi: ´´Doğrusu en çok yararlandığımız siyasi parti CHP olmuştur. Onların önerilerinden yararlandık. Özellikle (2000 Yerel Yönetimler) çalışmasına katkı yapan tüm CHP´li arkadaşlara çabalarından ve ortaya koydukları önerilerden dolayı çok teşekkür ediyorum. (Merkezi yönetim yeniden yapılanacak ve merkezi yönetim koordinasyon ve denetim görevini yapacaktır) cümlesi, 2001 yılında kurulan AK Parti yetkililerini son derece etkilemiştir.

CHP Genel Başkanı´nın bu Meclis´te yapmış olduğu konuşmalardan etkilenip yararlandık.´´ Şahin, ´´vatandaşa müşteri gözüyle bakıyorsunuz´´ diye sataşan CHPGrup Başkanvekili Haluk Koç´a ´´Yerel seçimlere giderken herhalde müşteri sıkıntısı çekiyorsunuz sayın Koç. Bu tasarıda müşteri diye birkavram yoktur. Keşke kamu görevlileri hizmet almak için gelen vatandaşa (Biz sizin için buradayız, Siz bizim velinetimizsiniz) dese.Bundan neden bu kadar rahatsız oluyorsunuz´´ dedi. CHP Kocaeli Milletvekili İzzet Çetin Bakan Şahin´e nutuk atması, demagoji yapması için değil bazı gerçekleri öğrenebilmek için soru yönelttiklerini söyledi. ´´Türkiye´nin kuşkusuz idari reforma ihtiyacıvar. Mahalli idarelerin mutlaka güçlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz´´ diyen Çetin, ancak bu tasarının çalışan kesimlerle sivil toplum örgütlerinin değil, sermaye tabanlı örgütlerle hükümet-bürokratişbirliğinin bir ürünü olduğunu söyledi. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, tasarının 22. maddesi üzerindeki görüşmeler sürerken, çalışma süresinin dolması üzerine birleşimi saat 14.00´de toplanmak üzere kapattı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.566 Değişim: 2,39% Hacim : 88.267 Mio.TL Son veri saati : 15:04
Düşük 10.357 17.05.2024 Yüksek 10.572
Açılış: 10.370
32,2604 Değişim: -0,04%
Düşük 32,1625 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0129 Değişim: -0,21%
Düşük 34,9878 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.479,81 Değişim: 0,55%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.480,94
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.