İşte reel sektörün merak ettiği sorunun cevabı

18.02.2019 - 09:03 | Son Güncelleme :
İşte reel sektörün merak ettiği sorunun cevabı | Ekonomi Haberleri

2018 sonu itibariyle 979 şirket konkordato ilan etti. Şimdilerde bu sayı bini geçmiştir. Konkordato ilan eden şirketlerin yüzde 40’a yakını anonim şirketlerden, yüzde 60’a yakını da limited şirketlerden oluşuyor.

İşte Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan'ın bugünkü yazısı...

Bu bilgileri neden verdim? Hem okuyuculardan gelen sorulara baktığımda hem de aldığım duyumlara göre; şu sıralar, reel sektörde en çok konkordato sürecine alacak sigortasının etkisi konuşuluyor. Cevabı aranan soru ise, konkordato durumunda alacak sigortasının tazminat ödeyip, ödemediği.

Önce kısaca, alacak sigortası pazarına değineyim. Bu yılın başında uygulamaya giren, ‘devlet destekli alacak sigortası’nı bir kenara koyuyorum; bu sistem henüz çok yeni ve zaten küçük ölçekli şirketleri ilgilendiriyor. Bir de yıllardır uygulanan alacak sigortası var ki, özellikle ilk 500’deki şirketlerin neredeyse tamamı ile orta ölçekli şirketler alacaklarını bu yöntemle sigortalatıyor. Bugün için 3 binden fazla şirket, 100 bine yakın KOBİ’den alacağını sigortalatmış durumda. Sigorta şirketleri ise alacak sigortası ile iç pazara 13 milyar euroluk teminat vermiş durumda.

Haberin Devamı

KONKORDATO VE ALACAK SİGORTASI

Gelelim, konkordato durumunda alacak sigortasının tazminat ödeyip, ödemediği konusuna. Evet, ödüyor. Nasıl mı? Anlatayım, hatta örnek vereyim. İç piyasaya vadeli sattığınız mal karşılığında alacaklarınızı sigortalattınız. Yüklü miktarda mal sattığınız ve yine yüklü miktarda alacağınızın olduğu şirket de konkordato ilan etti. Ne olacak? Duyumlarıma göre, piyasada, ‘alacaklar sigortalı da olsa konkordato ilan edildiği için sigorta ödemez’ dedikodusu dolaşıyormuş. İşin doğrusu şu: Bu durumda sigorta şirketi devreye giriyor ve konkordato ilan eden şirketten olan sigortalı tüm alacağınızı size ödüyor.

Sonrasında sigorta şirketi, büyük alıcılarla birlikte konkordato ilan eden şirketle masaya oturuyor ve alacaklarını yapılandırıyor. Bitmedi, devamı da var. Sigorta şirketi, tazminat ödediği sigortalısı adına yine konkordato ilan eden şirketle masada sigortalısının mal satmaya devam etmesi için –bir anlamda ticaretin devamı için- hem pazarlık ediyor hem de ödeme planı teklif ediyor.

Haberin Devamı

İFLASTAN NASIL KURTULDULAR?

Peki, alacak sigortası yaptırmış şirket, konkordato ilan ederse ne olacak? Değişen bir durum yok; yine devreye sigorta girecek ve şirketin tahsil edemediği alacaklarını tazminat olarak ödeyecek. Böylece belki de şirket, konkordato sürecinin sonunda iflastan kurtulacak.

Son dönemde konkordato ilan eden şirket sayısı arttı. Bunların bir kısmı büyük şirketler ve alacak sigortası da yaptırmış şirketler. Yani, geçen yıl sonu itibariyle konkordato ilan etmiş 979 şirketin içinde alacak sigortası yaptırmış olanlar gibi bu şirketlerden olan alacağını sigortalatmış olanlar da var. Sigorta şirketleri de şu sıralar konkordato sürecindeki tazminatları da ödüyorlar. Merak edenlere duyurulur.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.763 Değişim: 1,22% Hacim : 45.100 Mio.TL Son veri saati : 12:30
Düşük 9.696 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5199 Değişim: -0,08%
Düşük 32,4457 24.04.2024 Yüksek 32,5881
Açılış: 32,5468
34,7937 Değişim: -0,21%
Düşük 34,7410 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.418,89 Değişim: -0,46%
Düşük 2.415,67 24.04.2024 Yüksek 2.442,00
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.