İş dünyası büyüme rakamlarını değerlendirdi

29.05.2020 - 13:09 | Son Güncelleme :
İş dünyası büyüme rakamlarını değerlendirdi | Ekonomi Haberleri

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ilk çeyreğine (ocak-mart) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Buna göre, GSYH tahmini, zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 4,5 artış gösterdi. İş dünyası açıklanan büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerine göre, geçen yılı yüzde 0,9 büyümeyle geride bırakan Türkiye ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 4,5 büyüme gösterdi.

Yılın ilk çeyrek verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan İTO Başkanı Avdagiç, yüzde 4,5,'lik "trend büyüme"nin, Türk iş dünyasının antikorlarının güçlü olduğunu bir kez daha gösterdiğine işaret etti.

Haberin Devamı

Rakamların, koronayı ikinci çeyreğe hapsetme umudunu artırarak, 1 Haziran sonrası için sağlam bir zemin oluşturduğunu belirten Avdagiç, şunları söyledi: "İlk çeyrekteki 4.5’lik büyüme, 'Bir de Kovid-19 olmasaydı ikinci çeyrekte ne olurdu.' dedirtiyor. Güçlü bir sanayi büyümesi yakaladık. Ayrıca görünen o ki, ilk çeyrek verisi, 2021 yılı sıçraması için sağlam ve itici bir zemin oluşturacak. 1 Haziran'dan itibaren ertelenen işlerin de devreye girmesiyle birlikte büyüme hızımız çok daha artmasını bekliyoruz. Yüzde 4,5'lik büyüme, aynı zamanda reel sektörün üretimden kopmadığını, işleri bırakmadığını, zor şartlara rağmen üretimde eksiklik oluşturmadığını gösteriyor.

##$HABER_1462355$##

İlk çeyrekte AB'nin yüzde 3,5, ABD'nin yüzde 4,8 daralmış olması, Türkiye'nin büyümesini daha anlamlı kılıyor. Dünya ekonomisinin pause konumuna geçtiği ilk çeyrekte, Türkiye yüzde 4.5 büyümesiyle dünyadan pozitif ayrıştı. Dünyanın ilk çeyreği de kayıp saydığı ve küresel ekonominin dip yaptığı bir süreçte biz bu büyümeyi kat ettik."

Avdagiç, dünyada ekonomik çarklarının hızlanacağı bir ikinci yarıyılın başlayacağını dile getirdi.

"TÜRKİYE YILIN İLK ÇEYREĞİNDE KRİTİK EŞİĞİ BAŞARIYLA ATLATTI"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, yaptığı değerlendirmede, küçülme tahminlerinin yapıldığı 2019 yılı genelinde oldukça iyi bir performans göstererek 0,9 puan büyüyen Türkiye ekonomisinin, 2020 yılının ilk çeyreğinde de yüzde 4,5 büyüyerek ve kritik bir eşiği başarıyla atladığını söyledi.

Haberin Devamı

Aynı dönemde dünyadaki büyüme oranlarına bakıldığında Türkiye ekonomisinin başarısının daha iyi anlaşılacağını aktaran Kaan, şunları kaydetti: "Salgın sürecinin ortaya çıkmasından önce yüzde 5 büyümeyi hedeflediğimiz bir yıl olan 2020'yi muhtemelen büyüme kaydedemediğimiz bir dönem olarak geride bırakacağız. Bununla birlikte, yılın ilk çeyreğinde G20 ülkeleri içerisinde Hindistan'ın ardından en çok büyüme oranını gerçekleştiren Türkiye ekonomisi, Kovid-19 salgınının olumsuz etkilerinin nispeten azalmaya başlamasıyla, bilhassa yılın ikinci yarısı itibarıyla yeniden ivme kazanacaktır. Yılın ilk çeyreğinde iç talebin yüzde 6,2 genişlemesiyle hızlanan Türkiye ekonomisinde, yatırımlardaki azalışın sürdüğünü görüyoruz."

Buna göre bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 oranında azalan yatırımların, büyümeyi sınırlamaya devam ettiğine işaret eden Kaan, bu dönemde mal ve hizmet ihracatının yüzde 1 azalmasıyla, iç tüketimin büyümedeki lokomotif güç niteliğinin belirginleştiğini dile getirdi.

Kaan, küresel ekonominin tamamında olduğu gibi Türkiye ekonomisinde de hem arz hem de talep yönüyle ciddi bir bunalıma neden olan Kovid-19 salgınının etkisiyle özellikle Nisan ve Mayıs aylarında tarihi düşük seviyeleri test eden iç talebin, yılın üçüncü çeyreği itibariyle yeniden artışa geçeceği tahminini paylaştı.

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, şu değerlendirmelerde bulundu: "Büyüme rakamlarında dikkat çeken bir diğer nokta ise, geçtiğimiz yılın tamamında 0,2 puanla oldukça sınırlı bir büyüme kaydedebilen sanayi sektörünün 2020 yılının ilk çeyreğinde yüzde 6,2 oranında genişlemesi olmuştur. Bu dönemde imalat sanayisinin 6,7 puan genişlemesiyle ivme kazanan sanayi sektörüne, tarım sektörü yüzde 3'le, hizmetler sektörü ise yüzde 3,4'le destek vermiştir.

Haberin Devamı

Büyümenin motoru olduğuna inandığımız imalat sanayimizin, esnek üretim kapasitemiz ve büyük piyasalara yakınlığımız sayesinde, Kovid-19 sürecinde diğer ülkelerden pozitif anlamda ayrışacağına inanıyoruz. Ekonomi yönetimince alınan ve dönem itibariyle 260 milyar TL'yi aşan destek ve teşviklerin piyasalara olan olumlu etkileri, Haziran ayı itibariyle başlayacak olan normalleşme süreci ve sonrasında daha da belirginleşecektir."

Kaan, MÜSİAD olarak yılın ikinci yarısı itibarıyla Türkiye ekonomisindeki ivmenin hızlı bir şekilde pozitife döneceğini tahmin ettiklerini bildirdi.

ATO BAŞKANI BARAN: İLK ÇEYREK GSYH RAKAMLARI UMUT VERİCİ

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, yazılı açıklamasında, bu yılın ilk çeyreğine (ocak-mart) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını değerlendirdi.

Türkiye'nin yılın ilk çeyreğini büyümeyle kapatmasının çok önemli olduğuna dikkati çeken Baran, "İhracatımız her şeye rağmen devam ediyor. Alınan tedbirlerle üretim ve istihdamda gerilemeye engel olundu. İlk çeyrek GSYH rakamları umut verici. Pandemi nedeniyle yılın sonunda birçok ülkede ekonomik daralma yaşanırken Türkiye'de daha iyimser bir tablo olmasını bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Baran, dünyada tedarik zincirlerinde değişim sinyallerinin başladığını vurgulayarak, şunları kaydetti: "Bu süreçte atılacak doğru adımlar Türkiye'nin hem büyüme ivmesini daha yukarılara taşımasına hem de dünya tedarik zincirine sağlam bir halka olarak yerleşmesine sebep olacaktır. İş dünyası olarak kendimize güveniyor ve ülkemizin geleceğine dair iyimser beklentiler taşıyoruz."


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.718 Değişim: 0,00% Hacim : 72.026 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.718 18.03.2024 Yüksek 8.863
Açılış: 8.845
32,3355 Değişim: 0,17%
Düşük 32,2510 19.03.2024 Yüksek 32,4019
Açılış: 32,2803
35,2009 Değişim: 0,05%
Düşük 35,1089 19.03.2024 Yüksek 35,4631
Açılış: 35,1827
2.246,67 Değişim: 0,14%
Düşük 2.240,50 19.03.2024 Yüksek 2.250,99
Açılış: 2.243,53
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.