IMF programı tehlikede

23.02.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Finansportfoy`ün icracı Başkan Yardımcısı Orlando Calumeno `yüksek faiz oranları Türkiye`nin büyüme olanaklarına zarar verdi` dedi

Türk piyasaları bir başka finansal felaket günü daha yaşad. Hisseler yüzde 18 değer kaybederken, faiz oranları bir noktada yüzde 7500`lere fırladı. İstanbul General Finance Menkul Değerler`den Alper Özge, yatırımcılara yazıdığı mektupta, Evet bu bir felaket, sözcüklerini kullandı.

Özge, 10 yıllardır devam eden enflasyon ve yolsuzluğa karşı Türkiye`nin IMF tarafından desteklenen programının kalbinde yer alan önceden belirlenmiş döviz kurları mekanizmasında olası bir çöküş durumunda Türk piyasalarına ne olacağına ilişkin karanlık tablolar çizmişti. Türkiye`nin koalisyon hükümeti geçen gece geç saatlere dek süren toplantılarda, yatırımcıların gelişmekte olan ülkelere duyduğu güveni zorlayan siyasi krizi çözmenin yollarını bulmaya çalıştı. Moskova yüzde 8 değer kaybetti ve yatırımcılar Latin Amerika`da borç ve paralarının düzeyini aşağı çekti.

IMF ve Dünya Bankası, Türkiye`nin 200 milyar dolarlık ekonomisini reforma tabi tutacak üç yıllık programa destek veriyor. Bu iki kurum programın başında 8 milyar dolar destek yardımında bulundu ve 2000 yılının Ocak ayında program iyi bir biçimde başladı. 2001 yılı ocak ayında, 12 aylık tüketici enflasyonu, 1990`lar boyunca yüzde 80`lerde seyreden düzeyden aşağı indi ve yüzde 36`lara kadar geriledi.
Ancak Kasım ayı itibarıyla giderek keskinleşen rekabet Türkiye`nin 80 bankası arasında en zayıf olanların vurmaya başladı. Söz konusu bankalar bugünlere kadar yüksek faizli hükümet borçları ve gevşek düzenleme ortamlarında yaşamaya alışmıştı.

Bazı bankalar birbirine borç vermeyi durdurdu ve büyük riskler alan bir bankayı iflasa sürükledi. Bu kriz programın belini kıracaktı ve 7.5 milyar dolarlık ek IMF yardımıyla durduruldu.

Ancak, aslında piyasalar gerçekten düzelmemişti. Pazartesi günü, piyasalar 75 yaşındaki Başbakan Ecevit`in Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile siyasi sürtüşmesini halka açıklamasıyla birlikte patlayan siyasi istikrarsızlık korkusuna tutuldu.

Yatırımcılar Türk Merkez Bankası`ndan 7.6 milyar dolar tutarında alım yaptı ve parayı dolara ve euroya çevirerek güven altına aldı - bu rakam bir başka rekora daha işaret ediyor.

Bu kez IMF`den para yardımı alamayacağını farkına varan ve geçen Kasım ayındaki deneyiminin getirdiği dersler çerçevesinde - piyasaya Türk lirası sürmenin yabancı dövizin kaçmasını daha da süratlendirmesi gibi - Merkez Bankası bu hafta tahammül etme kararını verdi. Banka lira üzerinden faiz oranlarını muazzam düzeylerde tutarken, bankalar Salı günü 4.3 milyar dolar satın almaya zorlandı. Ancak Çarşamba günü, çıkışlar yine 3 milyar dolara düştü.
Büyük kredi bankaları kar yapıyor. Ancak (daha çok yüksek faiz oranı günleri) borç alan bankaları ortadan kaldıracak.

Bu da bankacılık sistemini tehlikeye atacak, diyen Orlando Calumeno, İstanbul`da yerleşik Finansportfoy`ün icracı başkan yardımcısı. Yüksek faiz oranları daha şimdiden Türkiye`nin büyüme olanaklarına büyük zarar veriyor, ve böylece ülkenin uzun dönemde orijinal IMF programını uygulamasını zorlaştırıyor.

Çarşamba günü, rating kurumu Standard & Poor`s Türkiye`nin ükle borç durumunun derecesini düşürme incelemesi altında izlemeye aldı. Bu rating kurumu Türkiye`nin devlete ait bankaları arasında en büyüğü olan Ziraat Bankası`nın dış borç ratingini daha şimdiden düşürdü, zira banka Salı ve Çarşamba günleri yapması gereken ödemeleri sonraya bıraktı. (THE WALL STREET JOURNAL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.644 Değişim: 3,14% Hacim : 132.747 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.357 17.05.2024 Yüksek 10.652
Açılış: 10.370
32,2020 Değişim: -0,22%
Düşük 32,0915 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0069 Değişim: -0,22%
Düşük 34,9366 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.498,74 Değişim: 1,32%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.511,09
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.