IMF: Büyüme zemini oluştu

11.04.2002 - 09:02 | Son Güncelleme :

Devlet Bakanı Kemal Derviş’in ardından IMF de Türkiye’nin krizden çıktığını açıkladı. IMF Türkiye Temsilcisi Odd Per Brekk, krizin belinin kırıldığını söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) düzenlediği Ekonomik Krizden Çıkışta IMF Politikalarının Değerlendirilmesi panelinde konuşan Brekk, hükümetin geçen iki buçuk yıllık sürede, mali disiplini sürdürdüğü, borç yükümlülüklerinin yerine getirdiği; bağımsız Merkez Bankası, sağlıklı bankacılık sistemi ve özelleştirmenin hızlandırılması gibi konularda bir çok yasal düzenlemeyi gerçekleştirdiğine dikkat çekti.


‘Kirizin beli kırıldı’

Büyüme tartışmalarına değinen Brekk, program uygulaması sonucu ekonomide bazı olumlu gelişmelerin yaşandığını vurgulayarak, enflasyonun düşüşe geçtiğini, beklentilerin olumluya döndüğünü, faizlerin beklenenden daha hızlı düştüğünü dikkat çekti. Krizin beli kırıldı diyen Brekk, yaşanan olumlu gelişmelerin büyümenin de hazırlayıcısı olduğunu ve yüzde 3’lük büyüme hedefinin ulaşılabilir olduğunu kaydetti.

Hükümetin kısa vadeli sorunları çözmesi için uzun vadede fayda sağlayacak sürdürülebilir büyüme stratejisinden sapmaması gerektiğini belirten Brekk, Türkiye’nin bir kriz ihtimaline karşılık, bir - bir buçuk yıl öncesine göre çok daha iyi durumda olduğunu da söyledi.


Kredi 15 Nisan’da

Brekk, bir soru üzerine IMF İcra Direktörleri toplantısının, bu ayın 15’inde yapılmasının planlandığını ve Türkiye’ye verilecek 1.1 milyar dolarlık kredi diliminin serbest bırakılması konusunda ise hiç bir sorun görmediklerini söyledi.


TOBB: Artık sanal büyüme istemiyoruz

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Türkiye’nin geçmişte yaşadığı krizlerin karşılığı olmadan yaratılan paraya dayalı büyümede yattığını söyledi. Bu tür büyümeyi sağlayan sağlıksız temeldeki bir taşın oynamasının her seferinde oluşan pembe tabloyu kan kırmızısına dönüştürdüğünü belirten Hisarcıklıoğlu, enflasyonla mücadeleden kesinlikle vazgeçilmemesini istediklerini vurguladı.

Hisarcıklıoğlu, yüzde 3 büyümenin mali disiplin bozulmadan sağlanabileceğine inandıklarını belirterek, Kamu açıkları sonucunda, yüksek bedel ödeyeceğimiz suni bir büyüme istemiyoruz dedi.

Hazine Müsteşar Yardımcısı Ferhat Emil ise programla ekonomide 50 yıllık birikmiş sorunların çözülmeye çalışıldığına dikkat çekerek, bu işin kolay çıkış yolunun olmadığını söyledi.


Düşük enflasyon şansı

Büyüme için sabredilmesi gerektiğini de belirten Emil, Ekonomide bu yıl için yüzde 3 büyümeye, tahminlerimize uygun bir enflasyona geçebilirsek önümüzdeki sene 2003 - 2004’te çok daha düşük bir enflasyonla çok daha pozitif büyüme sağlama imkânımızın olduğunu düşünüyoruz dedi.


Güney Kore işçiyi de bakanı da azalttı

TOBB’un düzenlediği Ekonomik Krizden Çıkışta IMF Politikalarının Değerlendirilmesi’’ paneline Güney Kore Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımsıcı Hyo Sung Kim de katıldı.

Kim, IMF’nin önerdiği bazı tavsiyelerin yanlış olduğunu söyledi. Kim, IMF’nin, 1997’deki mali krizin ardından, parasal istikrarın sağlanması ve sermaye kaçışının önlenmesi için faizlerin yükselmesine izin veren bir politika önerdiğini, bu ve bunun gibi reçeteler sonucu, Güney Kore’de mali sıkıntıya giren binlerce şirketin iflas ettiğini söyledi.

Kim, aldıkları önlemlerle, bankacılığı yeniden yapılandırdıklarını, kamuda, istihdam fazlası 141 bin kişiyi azalttıklarını, bakan sayısının da, 21’den 17’ye indirdiklerini belirtti.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5330 Değişim: 0,14%
Düşük 32,4671 26.04.2024 Yüksek 32,5626
Açılış: 32,4865
34,9083 Değişim: -0,18%
Düşük 34,8478 26.04.2024 Yüksek 35,0042
Açılış: 34,9718
2.438,30 Değişim: 0,09%
Düşük 2.433,57 26.04.2024 Yüksek 2.442,08
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.