İmar barışı kapsamında ödenen bedeller geri alınabilir

19.12.2018 - 13:30 | Son Güncelleme :
İmar barışı kapsamında ödenen bedeller geri alınabilir | Ekonomi Haberleri

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük imar barışı çalışması olan yapı kayıt belgesi başvurularının 16 milyon ihtilaflı yapı için çözüm getirmesi planlanıyor. Müteahhitten kaynaklanan kaçak yapılar için ödenen harç bedelleri müteahhitlerden geri alınabilecek.

31 Aralık 2018 tarihinde sona erecek olan imar barışı kapsamında ödenen tüm bedeller, söz konusu kaçak yapıyı yapan müteahhitten talep edilebilecek. Ödemenin müteahhitten alınabilmesi için, her somut olayın ve sözleşmenin kendi özelinde detaylı bir şekilde incelenmesi gerekiyor.

ARSA PAYI KAT KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMELERİNE DİKKAT

İmar barışı kapsamında çok önemli bir hususun gözden kaçırıldığını belirten Avukat M. Berkay Nizamoğlu; “İskanı alınmamış bir yapı tamamlanmış sayılamaz ve iskansız bir yapı için imar barışı kapsamında ödenen tüm bedeller müteahhitten talep edilebilir. İmar barışı kapsamında ödenen yapı kayıt belgesi bedelinin ve ikinci aşama olan kat mülkiyetine geçişte ödenen bedelin tazminat olarak müteahhitten talep edilebilmesi için birtakım hususların birlikte mevcut olması gerekmektedir. Öncelikle iskan ruhsatının alınması ve kat mülkiyetine geçiş süreci sorumluluğunun sözleşmede açıkça müteahhite bırakılmış olması gerekmektedir. Ayrıca iki taraf arasında yapılan sözleşme zamanaşımına uğramamış olmalıdır. Son olarak yükleniciye ayıp ihbarında bulunulmuş olmalıdır. Bu hususların birlikte gerçekleşmiş olması durumunda, ödenen tüm bedeller müteahhitten talep edilebilecektir. Öte yandan müteahhitle arsa sahibi arasındaki sözleşme zamanaşımına uğramış olsa dahi, haksız fiil hükümleri çerçevesinde Yargıtay’ın 17 Ağustos 1999 depremi ile ilgili verdiği kararlara paralel şekilde hukuki yorum yapılmalı ve yapı kayıt belgesi bedeli kusuru olan müteahhitten tazmin edilmelidir. Çünkü arsa sahibinin imar barışına başvururken mal varlığında oluşan azalma yani zarar olgusu, müteahhitin imar mevzuatına aykırı inşaatı teslim ettiği tarihte değil, hukuk dışı durumları gidermek için özel olarak getirilen imar barışı düzenlemesi kapsamında, yapı kayıt belgesi bedelinin ödenmek zorunda kalınmasıyla meydana gelmiştir. Dolayısıyla imar barışı düzenlemesi getirilmemiş olsaydı, kusurlu yüklenicilerin yıllar önce yaptıkları imar mevzuatına aykırı inşaatlardan dolayı bu şekilde bir zarar doğmamış olacağı için doğal olarak yapı kayıt belgesi gibi bir ödemenin de müteahhitten tazmini söz konusu olmayacaktı. Bu sebeple 1999 depremine ilişkin kararlarda, inşaatların teslim tarihinden değil, depremin gerçekleştiği tarihten itibaren başlayan zamanaşımı süresi, imar barışı kapsamında da yine inşaatların teslim edildiği tarihten değil, arsa sahibi tarafından yapı kayıt belgesi bedelinin ödendiği tarihten itibaren başlamalıdır. Ancak bu noktada vurgulanması gereken önemli bir husus var. Müteahhitten tazminat olarak yalnızca yapı kayıt belgesi bedeli talep edilebilir, kat mülkiyetine geçişte ödenen bedel ise talep edilemez. Çünkü her ne kadar kat mülkiyetine geçmek hukuken avantajlı olsa da, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nda 2009 yılında yapılan değişiklik sonucunda kat mülkiyetine geçiş zorunlu tutulmaktan çıkarılmıştır. Bu sebeple, zararın giderilmesinde zorunlu olmayan bir harcamanın, zarar kapsamına sokularak müteahhitten tazminat olarak talep edilmesi de hukuki olmayacaktır.” dedi.

Haberin Devamı

HAKKINIZ ZAMANAŞIMINA UĞRAMAMIŞ OLABİLİR

Haberin Devamı

Arsa payı kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde, eğer müteahhit iskan ruhsatını alarak inşaatı teslim etmeyi yüklenmişse ve bu husus sözleşmede işin teslim şartı olarak özellikle belirtilmişse, bu durumda iskan alınmadığı için hukuken bir teslim gerçekleşmediğinden tazminat talebinin de zaman aşımına uğramamış olacağına vurgu yapan Avukat M. Berkay Nizamoğlu; “Bu gibi durumlarda, iskansız yapılar için imar barışı sürecinde ödenen tüm bedellerin, yani hem yapı kayıt belgesi bedelinin hem de ikinci aşama olan kat mülkiyetine geçiş için ödenen bedelin, zaman aşımı süresi henüz işlemeye başlamadığı için müteahhitten talep edilebilmesi hukuken mümkündür” dedi.

Haberin Devamı

TÜM HARCAMALARINIZI GERİ ALABİLİRSİNİZ

İmar mevzuatına aykırı bir yapıyı sonradan satın almış iseniz bu durumda tarafınıza kesilmiş olan imar para cezasının muhatabının müteahhit olduğunun altını çizen Avukat M. Berkay Nizamoğlu; “İmar barışına başvurmadan önce ödediğiniz imar para cezası var ise, imar barışı kapsamında yapmış olduğunuz tüm harcamalara ek olarak imar para cezasını da kusurlu müteahhitten talep edebilirsiniz. Ayrıca örneğin kiracınız, kira sözleşmenizde kendisine açıkça izin vermemiş olmanıza rağmen ruhsata ve projeye aykırı tadilatlar yapmış ise, bu gibi durumlarda da ödemek zorunda kaldığınız imar para cezasını, “cezaların şahsiliği ilkesi” gereği kiracınızdan talep edebilirsiniz” dedi.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: -0,06% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,6090 Değişim: 0,41%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 32,6149
Açılış: 32,4917
34,7977 Değişim: 0,19%
Düşük 34,6430 19.04.2024 Yüksek 34,9703
Açılış: 34,7321
2.492,31 Değişim: 0,31%
Düşük 2.485,75 19.04.2024 Yüksek 2.493,71
Açılış: 2.485,75
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.