Hububat ve bakliyatta üretim artışı bekleniyor

10.04.2020 - 14:39 | Son Güncelleme :
Hububat ve bakliyatta üretim artışı bekleniyor | Ekonomi Haberleri

Toprak Mahsulleri Ofisi, nisan ve mayıs aylarında meteorolojik anlamda beklenmedik bir durum söz konusu olmazsa buğday, arpa ve kırmızı mercimek rekoltesinin geçen yıla göre daha yüksek olacağını öngördü.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), nisan ve mayıs aylarında meteorolojik anlamda beklenmedik bir durum söz konusu olmazsa buğday, arpa ve kırmızı mercimek rekoltesinin geçen yıla göre daha yüksek olacağını tahmin ediyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, hububat ile bakliyatın durumunu sürekli takip eden TMO, bu amaçla Hububat ve Bakliyatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi Raporu hazırladı. Buna göre, ülkede mart ayı yağışları, normaline göre yüzde 22, geçen yıla göre yüzde 29 daha fazla gerçekleşti.

Haberin Devamı

Yazlık arpa ve yazlık yulaf ekilişlerinin çoğu mart ayında tamamlanırken, İç Anadolu'da mart ayı yağışlarının normallere yakın ve yağış rejiminin düzenli olması bitki gelişimine olumlu katkı sağladı.

##$HABER_1461338$##

Ekilişler, geçen yıla göre toplam buğdayda yüzde 1-2 civarında azalırken, makarnalık buğdayda yüzde 10 ve arpada yüzde 5-6 civarında arttı.

Taban gübresi ve sertifikalı buğday tohum kullanımı da geçen yıla göre yüzde 20 artış gösterdi. Bu dönemde ülke genelinde birinci üst gübreleme tamamlanırken, ikinci üst gübreleme ve yabancı ot mücadelesi devam ediyor. Ekonomik anlamda zarar oluşturacak herhangi bir hastalık veya zararlı görülmezken, rastlanan lokal hastalık ve zararlılara karşı da mücadele başlatıldı.

Hububat, Doğu Anadolu Bölgesi hariç sapa kalkma dönemine girerken, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Ege sahil kesiminde yer yer başaklanma süreci devam ediyor.

Bakliyatta ise nohut ekilişleri Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tamamlanırken, bu bölgede geçen yıla göre yüzde 20-25 azalış tahmin ediliyor. İç Anadolu Bölgesi'nde ise devam eden ekilişlerin geçen yılla benzer seyir izleyeceği öngörülüyor.

Haberin Devamı

Yeşil mercimek ekilişlerinin ise İç Anadolu Bölgesi'nde nisan ayı içinde tamamlanması bekleniyor.

Kırmızı mercimek ekilişleri Yozgat hariç ülke genelinde tamamlanırken, geçen yıla göre yüzde 20 artış öngörülüyor. Ekilişin yüzde 90'ını oluşturan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çıkışlar tamamlanırken, gelişim normal seyrinde sürüyor.

MISIR EKİLİŞİ DE ARTTI

Nisan ve mayıs aylarında meteorolojik anlamda beklenmedik bir durum söz konusu olmadıkça bu yıl toplam buğday, arpa ve kırmızı mercimek rekoltesinin 2019 yılına göre daha yüksek olacağı öngörülüyor.

Birinci ürün mısır ekilişleri ise Adana, İskenderun, İzmir ve Diyarbakır, Adıyaman, Batman, Gaziantep ve Şanlıurfa'da başlarken, diğer yerlerde yağış durumuna bağlı olarak bu ay içinde başlayacağı tahmin ediliyor. Akdeniz Bölgesi'nde ekilişlerde geçen yıla göre yüzde 15-20 civarında artış olduğu gözlendi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.929 Değişim: 2,19% Hacim : 96.858 Mio.TL Son veri saati : 17:10
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4436 Değişim: -0,13%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7398 Değişim: -0,66%
Düşük 34,7155 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.443,03 Değişim: 0,28%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.