Gözler bugün Merkez Bankası`nda

19.02.2013 - 08:43 | Son Güncelleme :

Geçtiğimiz ay Merkez Bankası`nın kafa karıştıran adımı sonrası, bugünkü PPK kararına ilişkin...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/Merkez_Bankasi_yuzde.jpg">Geçtiğimiz ay Merkez Bankası`nın kafa karıştıran adımı sonrası, bugünkü PPK kararına ilişkin ekonomistlerin beklentileri arasındaki ayrışma dikkat çekiyor.

CEREN DİLEKÇİ / THE LİRA

Geçtiğimiz ay Merkez Bankası`nın faiz koridorunun üst ve alt bandını 25`er baz puan aşağı çekerken, TL ve döviz cinsi zorunlu karşılık oranlarında farklı vadelerde artış yaptığı kararının ardından bugün ne diyeceği merakla bekleniyor.

Ekonomistler arasında faiz koridoru cephesinde beklentiler değişse de, genel kanı, temel olarak kararlarında Türk Lirası`nın seyri ile kredi artış hızını dikkate alan Merkez Bankası`nın kredi tarafına yoğunlaşacağı yönünde.

Merkez Bankası`nın baz aldığı kredi büyümesi oranının yüzde 15 olduğu göz önünde bulundurulduğında, kredi artış hızının yüzde 20 seviyesinde olduğunu gösteren son BDDK verisi sonrası zorunlu karşılıklarda artışa kesin gözüyle bakılıyor. Ekonomistler, munzamda artışın koridorda indirimle birlikte mi tek başına mı olacağı noktasında ayrışıyorlar.

Reel efektif kur endeksinin Ocak ayında , TCMB`nin hassas bulduğu 120 seviyesinin üzerine çıkmasıyla önceki toplantıda gecelik faiz bandını 25 baz puan aşağıya çeken Merkez Bankası`ndan gelecek benzer adım beklentisi masada duruyor.  ROK oranlarına gelmesi beklenen küçük bir yükseltme de seçenekler arasında yer alıyor.

ZORUNLU KARŞILIKLARDA ARTIŞ BEKLENİYOR

EFG İstanbul Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, Merkez Bankası`ndan bir adım beklemediğini, bir değişiklik gelmesi durumunda söz konusu değişim zorunlu karşılıklar tarafında sınırlı bir artış yönünde olacağını dile getirdi.

T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekligil, kredi büyümesi rakamlarının yüzde 19-20 seviyesinde seyrettiğine dikkat çekerek bankanın zorunlu karşılıklarda artışa gitmesini beklediğini belirtti.  Fertekligil, kurda Ocak ayında değerlenme görülse de, sepet bazında dengeli gittiğini, bankanın bekle-gör yapabileceğini söyledi.

Abank Ekonomisti Serdar Şenol, Merkez Bankası`nın kredi büyümesi tarafına odaklanmasını beklediklerini belirtti. TL`de bu ay pek değerlenme gözükmediğini kaydeden Şenol, faizde indirim beklemediklerini söyledi.  Şenol, TL zorunlu karşılıklarda 75 baz puan artış beklediklerini dile getirdi.

ALT VE ÜST BANTTA İNDİRİME GİDEBİLİR

Ekspres Yatırım Ekonomisti Özlem Derici, Merkez Bankası`nın munzamlarda artışla birlikte üst ve alt bantta indirime gitmesini beklediklerini belirtti. Merkez Bankası`nın önceki toplantıda indirime gitmesinin arkasında yatan nedenin, tüketici kredilerinden ziyade ticari ve kurumsal kredilere destek vermek olduğunu kaydeden Derici, diğer bir etkenin ise kredi/mevduat oranı arasındaki farkın 4,5 puanın üzerinde olması olduğunu ve halen üzerinde seyrettiğini dile getirdi. Tüketici kredileri artışı ile ticari ve kurumsal ticari kredi artışlarının halen başabaş gittiğini bildiren Derici, bankanın kredi /mevduat arasındaki farkı düşürmek isteyebileceği gibi nedenlerinden dolayı koridorun üst tarafında indirim beklediklerini söyledi.

Reel efektif kurun 120 civarında gittiğini, bu ay bir miktar daha azalma görülese de Merkez`in sınır olarak belirttiği 120 seviyesinin çok altında olmadığını dile getiren Derici, bu nedenle bankanın koridoru aşağıya indireceğini, bunun genişlemeci bir etkisini berataraf etmek için ise TL munzamlarda artışa gitmesini beklediklerini söyledi.

KREDİ BÜYÜMESİ KORKUTUYOR

Garanti Bankası Raporu`nda, toplam kredilerde artış oranı yüzde 20,1 seviyesi ile 2007-2011 ortalamasının üzerinde bir seyre işaret ettiği kaydedildi.

Ekonominin genel seyrine ilişkin verilerin krediler dışında toparlanmaya ilişkin çok net bir tablo çizmediğinin kaydedildiği değerlendirmede, içeriye olan sermaye girişinin hızla devam ettiği ve kredilerde yüksek seyrin dikkat çektiği ifade edildi. Garanti Bankası, Merkez Bankası`ndan 1 puanlık munzam artışı beklentisini koruduğunu duyurdu.

ING Bank`ın değerlendirmesinde, Merkez Bankası’nın (MB) finansal istikrar arayışı kapsamında benzer politikaları sürdürmesinin beklendiği diğer bir deyişle Ocak ayında TL’deki reel değerlenmeye karşı gecelik faiz bandını 25 baz puan aşağıya çeken Merkez Bankası`nın benzer bir adım atabileceği bildirildi. Ayrıca Merkez Bankası`nın  yüksek kalmaya devam eden kredi büyümesine karşı da zorunlu  karşılıkları yine kademeli olarak artırabileceği ifade edildi.

FAİZDE DEĞİŞİKLİK BEKLEMİYOR

Uluslararası yatırım kuruluşu Barclays, Merkez Bankası`nın bu haftaki toplantısında faiz oranlarını değiştirmesini beklemiyor.

Bankanın yarınki toplantısında TL ve döviz cinsi munzam karşılıklarda ılımlı artış ve ROK oranlarında küçük bir yükseltme gelebileceği kaydedildi.

TCMB`nin mevcut noktada kredileri yavaşlatma konusunda çok istekli olmasının beklenmediğini bildiren kuruluş, bankanın üzerinde daha hızlı büyüme için artan politik baskıya vurgu yaptı.

Raporda, Gecelik faiz koridorunda 25 baz puanlık daha indirim ihtimalini yok saymıyoruz bununla birlikte Aralık ayının aksine Ocak ayı PPK açıklaması indirim doğrultusunda sinyal vermedi ve biz verilerin faizlerin değişmemesi kararına işaret ettiğini öngörüyoruz denildi.

ROKTA SINIRLI ARTIŞ OLABİLİR

Goldman Sachs ise, TCMB`nin 19 Şubat`ta yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yüzde 5.5`de, faiz koridorunu da yüzde 4.75-8.75 olarak bırakmasını bekliyor.

TCMB`nin Türk Lirası üzerindeki değerlenme baskısını azaltmak ve kredi büyümesini kontrol altında tutmak için Türk Lirası ve döviz cinsinden yükümlülükler için zorunlu karşılık oranlarını ılımlı bir şekilde artıracağını tahmin eden Goldman Sachs, ROC artırımının da mümkün ancak olası görünmeyen seçenekler arasında olduğunu vurguladı.
    
Goldman Sachs, 19 Şubat`taki PPK toplantısının ötesine bakıldığında ise TCMB`nin kredi büyümesini kontrol için makro ihtiyatı araçları kullanmaya devam etmesini ve faiz koridorunun alt bandını 75 baz puan indirerek yüzde 4.0`e çekmesini beklemeye devam ettiklerini de ifade etti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.173 Değişim: 1,17% Hacim : 103.732 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.036 14.05.2024 Yüksek 10.273
Açılış: 10.099
32,2815 Değişim: 0,06%
Düşük 32,2437 15.05.2024 Yüksek 32,3174
Açılış: 32,2618
34,9359 Değişim: -0,13%
Düşük 34,8908 15.05.2024 Yüksek 35,0031
Açılış: 34,9819
2.446,36 Değişim: 0,00%
Düşük 2.443,26 15.05.2024 Yüksek 2.450,62
Açılış: 2.446,30
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.