Gözler 2.5 katrilyonluk ihalede

25.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Yaklaşık 1.5 yıldır piyasaların gündeminde yer alan ve yabancı yatırımcıların piyasadan çekilmesine neden olan Fazilet Partisi davasının erken seçimi gerektirmeyecek şekilde sonuçlanmış olması piyasa beklentisi dahilinde gerçekleşirken, uzmanlar bu sonucun piyasadaki tedirginlikleri tek başına ortadan kaldırmaya yeterli olmayacağını ifade ediyorlar. Özellikle yeni politik oluşumlar netleşinceye kadar piyasada endişeli bekleyişin bir süre daha devam edeceğini kaydeden uzmanlar, borsada haftanın ilk gününde hafif bir gerilemenin ardından endeksin bir miktar toparlanacağını, ancak yön belirleme konusunda salı günü yapılacak ihale sonucunun beklenileceğine işaret ediyorlar. Hazine`nin düzenleyeceği dört ay vadeli bono ihalesinde minimum 2.5 katrilyon lira gibi büyük miktarda bir satışın öngörüldüğünü belirten uzmanlar, bu ihalede oluşacak talebin önemli bir gösterge sayılacağını ve dolayısıyla piyasaların çarşamba gününe kadar tedirgin bir seyir izleyebileceğine dikkat çekiyorlar. Bu hafta piyasalar üzerinde belirleyici olması beklenen bir diğer etkenin de Meclis`te bekleyen yasa tasarılarının yanı sıra, IMF İcra Kurulu`ndan ikinci dilim krediye yönelik ortaya çıkacak gelişmeler olduğunu belirten uzmanlar, dövizdeki hareketin de piyasalar üzerinde etkili olmaya devam edeceğini kaydediyorlar.

Piyasalar açısından FP davasının en önemli özelliğinin, seçimi gündeme getirip getirmeyeceği olduğunu belirten Gedik Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Uğur Yılmaz, dava sonucunda iki milletvekilinin vekilliğinin düşmüş olmasının şu an için seçimi gerektirmediğini vurguladı. Yılmaz, `Ancak hafta sonu yaşanacak gelişmeler paralelinde seçim endişesinin ortaya çıkması durumunda, piyasalar bundan çok olumsuz etkilenebilir` dedi. Endeksin 11.500`de önemli bir direncinin bulunduğunu belirten Yılmaz, `Tepki alışlarının gelmesi durumunda üst dirençler 12.000 - 12.500 ve 13.000 seviyeleri. Ancak endeksin 13.000`i geçmesi şu aşamada çok zor. Destek seviyeleri ise 10.500, 10.200 seviyelerinde. Bu seviyelerin kırılması durumunda ana destek 9.500 seviyesinde bulunuyor` dedi.

Siyasi alanda hareketlilik olacak
FP davasının sonuçlanmış olmasının piyasadaki belirsizliklerden birini ortadan kaldırdığına işaret eden Kent Portföy Yönetimi Müdürü Özgecan Fırıldak, asıl önemli belirsizliğin hazine ihalesi, Meclis`teki yasa tasarıları ve dövizdeki hareket olduğunu vurguladı. Fırıldak, `FP davası piyasa beklentileri doğrultusunda sonuçlandı. Ama bu piyasaların çok rahatladığı anlamına gelmiyor. Çünkü geçen hafta takas ihalesi de olumlu bir gelişmeydi. Ama piyasalar farklı bir seyir izledi. Dolayısıyla borsada endeksin hareketleneceğini ancak 12.000 seviyesinin üzerine çıkacağını zannetmiyorum. Bu seviyede FP davası nedeniyle piyasanın gevşemeye başladığı seviyeydi` dedi.

Haftanın ilk günü borsada bir toparlanma olacağını ancak yükselişin salı günkü hazine ihalesinin başarılı sonuçlanmasına bağlı olduğunu belirten Fırıldak, `Ayrıca piyasalardaki tedirginliğin ortadan kalkması için temmuz ayına yoğunlaşan özel bankaların sendikasyon kredilerinin geri dönüşlerinin tamamlanması, yapısal tedbirler çerçevesinde yasa tasarılarının geçmesi ve enflasyon düşüşünün yanı sıra diğer ekonomik göstergelere yönelik olumlu gelişmelerin görülmesi gerekiyor` şeklinde konuştu. FP`de toplu istifaların gündeme gelmeyeceğini, gelse bile ara seçim için istifaların Meclis tarafından onaylanması gerektiğine işaret eden Fırıldak, `Dolayısıla ara seçimin gündeme geleceğini zannetmiyorum. Siyasi alanda hareketlilik olabilir ama bu ciddi sorun oluşturmayacak` dedi.

Endeks 11.300`ü deneyecek
FP davasının yarattığı tedirginliğin borsadaki fiyatlara yansımış olduğunu belirten Bayındır Menkul Yurtiçi Bölüm Yönetmeni Mithat Kılıç, söz konusu kararın haftanın son günü açıklanmış olmasının da piyasalara iki günlük bir ek düşünme ve gelişmeleri görme fırsatı verdiğini vurguladı. Özellikle borsa açısından iki günlük sürenin olası bir tepki düşüşü için yumuşatıcı olduğunu belirten Kılıç, hafif düşüşün ardından piyasada toparlanma yaşanacağını vurguladı. Endeksin 10.400`de kuvvetli bir desteğinin olduğunu ve açılışta 11.300 puanı geçmeye çalışacağını belirten Kılıç, `Endeksin 12.000`e doğru hareketlenmesi için IMF İcra Kurulu toplantısından önce yasa tasarılarının Meclis`ten geçmesi gerekiyor. Ayrıca hazine ihalesi ve döviz cephesindeki gelişmeler önemli` dedi.

Borsa`da yönü ihale belirleyecek
Bir süredir piyasaların FP davasından dolayı tedirgin olduğunu belirten Ata Yatırım Fon yöneticisi Cem Martı, FP davasının sonuçlanmış olmasının siyasi kaygıları bir miktar ortadan kaldırdığına işaret etti. Bundan sonrası için en önemli belirsizliğin Hazine`nin 2.5 katrilyon lira tutarındaki ihalesi olduğunu belirten Martı, `Dava sonucuyla rahatlayan piyasada bir miktar yükseliş olabilir. Ancak geçen haftaki gibi piyasalar Hazine ihalesinin sonucunu görmek isteyecek. Eğer başarılı bir borçlanma olursa, piyasanın yönü yukarı doğru olacak. Piyasadaki genel beklenti çok başarılı bir sonuca ulaşılamayacağı yönünde. Ayrıca FP davasından sonra Meclis dağılımında değişiklikler olabilir.

FP milletvekilleri diğer partilere kayabilir. Şu an MHP`den bu yönde bazı sinyaller var. Burada önemli olan koalisyon uyumunun böyle bir hareketlilikten etkilenip etkilenmeyeceği. Eğer bazı partilerin milletvekili sayısında artış olursa bunun kabinede bazı revizyonlara neden olup olmayacağı da önümüzdeki günlerde belli olacak. Ayrıca yabancıların piyasaya gelmeme nedeni arasında yer alan bu davanın sonuçlanmış olması yabancılar cephesinde de en azından orta vadede iyimser beklentilere neden olur` şeklinde konuştu.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.644 Değişim: 3,14% Hacim : 132.747 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.357 17.05.2024 Yüksek 10.652
Açılış: 10.370
32,2020 Değişim: -0,22%
Düşük 32,0915 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0069 Değişim: -0,22%
Düşük 34,9366 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.498,74 Değişim: 1,32%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.511,09
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.