Fed'de şok istifa! Yeni belirsizlikler oluşacak mı?

06.09.2017 - 17:58 | Son Güncelleme :
Stanley Fischer istifa etti

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer istifa etti.

Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Stanley Fischer istifa etti. Fischer Ekim ortasında görevini bırakacağını açıkladı.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Modern para politikasının oluşturulmasına yardımcı olan Fischer, ABD Başkanı Donald Trump'a yazığı mektupta kişisel nedenlerle 13 Ekim veya yakın bir tarihten itibaren geçerli olmak üzere istifa ettiğini bildirdi.

Haberin Devamı

FISCHER’IN İSTİFASI, FED BELİRSİZLİKLERİ, OLASILIKLAR, VARSAYIMLAR

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Federal Reserve’ün basın açıklamasında da yer aldığı gibi; Fischer’ın Başkan Yardımcısı olarak görev süresi 12 Haziran 2018’de doluyordu. Şubat 2018’de ise Janet Yellen’ın görev süresi doluyor. Şahsi görüşüm; Fischer devam etmeyecekse Yellen da devam etmeyecek demektir. Birkaç aydır Fed raporlarımızda söylediğimiz üzre yönetim Fed için önemli bir belirsizlikti ve Fischer’ın istifası bir başlangıç olabilir. Fed’deki boş koltuklara yapılması beklenen atamalarla beraber Fischer’ın ve eğer devam etmeyecekse Şubat 2018’den sonra Yellen’ın yerine kimlerin geleceği önemli; ki Yellen’ın koltuğu için en çok öne çıkan adayın Beyaz Saray’ın ekonomi danışmanı olan eski Goldman Sachslı Gary Cohn olduğu biliniyor. Trump’ın ekonomi danışmanı Gary Cohn, piyasaların sevdiği, güvendiği, güçlü bir ekonomist ve zayıflayan Trump hükümetinin de güçlü taraflarından birisi. Tabii Trump ile daha uyumlu bir isim olacaktır" dedi. Erkan değerlendirmelerine şöyle devam etti:

Bloomberg’den alınan bu görselde de de Fed için öne çıkan olası adayları görüyorsunuz. Bu görsele dayanarak sırasıyla Gary Cohn, Janet Yellen (devam), Kevin Warsh, Glenn Hubbard ve John Taylor’un en güçlü adaylar olarak öne çıktığını görüyoruz. Cohn, etkili bir ekonomist ve yatırım bankacısı, Warsh Merkez Bankacısı, Hubbard ve Taylor da akademisyen kimlikleriyle öne çıkıyorlar. 

Haberin Devamı

Cohn, ekonomik izolasyon konusundaki etkili ağızlardan birisi olarak görülüyor ve Trump’ın takımına katılmadan önce 25 yıldan uzun süre (10 yılı Başkan olmak üzere) Goldman Sachs’da görev yapmışlığı var. GS’deyken Fed’i ekonomiyi desteklemek amacıyla finansal sisteme likidite pompalama konusunda eleştirmiş ve bankalara sermayelerini güçlendirmelerini ve borç vermede dikkatli olmalarını salık vermişti. Aynı zamanda Fed politika yapıcılarının çok fazla konuşarak piyasalarda kararsızlığa neden olduklarından şikayet etmişti. 

Reformist olarak görülen Kevin Warsh, 2006 ve 2011 arasında Fed’de görev yapmıştı. Morgan Stanley’de finansal krizi yatıştırmak amaçlı oynadığı anahtar perde arkası rollerle biliniyor. Merkez Bankası’nda görev yaptığı sürece para politikasında alabildiğine geniş alana yayılmış değişimlerin gerekliliğini savunmuş ve kamuoyuyla iyi bir iletişim kurmuş.

2001 ve 2003 arasında eski Başkan George W. Bush’un Baş Ekonomistliğini yapan Glenn Hubbard, maaşlar, temettü gelirleri ve sermaye kazançlarından alınan vergilerin oranlarını düşürerek “vergi kesintisi” paketleriyle bilinen bir isim. Bir mali politika ustası olarak Hubbard, 2012’de Obama’ya yenilen Mitt Romney’nin de takımında ekonomi danışmanı olarak yer alıyordu. Hubbard, vergi konusuna yaklaşımıyla Trump ile uyum içinde çalışabilecek bir Merkez Bankacısı olur.

John Taylor da 1993 yılında geliştirdiği faiz oranları değişimi ile enflasyon ve ekonomik durum arasında bağıntı kurduğu ve “Taylor Kuralı” olarak bilinen para politikası kuralıyla tanınıyor. Bilindiği gibi; Taylor Kuralı; Merkez Bankaları’nın kısa dönemli faiz oranlarını gerçekleşen ve potansiyel GSYH ile gerçekleşen ve hedeflenen enflasyon oranı arasındaki sapmalara göre değiştirmesi gerekliliğini öngörüyor. Yani büyümede sorun varsa faizi düşürmek, enflasyonda sorun varsa faizi yükseltmek gerekir. Değerli bir iktisatçı olan Taylor, George W. Bush döneminde Hazine Bakan Yardımcısı olarak da görev yaptı.  

Haberin Devamı

Fed kısa dönemde, en azından Yellen gidene kadar (gidecekse tabii) genel duruşunda bir değişiklik yapmaz, ancak finansal ve ekonomik koşulların Fed’i şu anda yapmak istediği şey konusunda zorlayacağı da aşikar. Mevcut ekonomik ve siyasi konjonktürde belirsizlikten bol bir şey yok ve bir sıkılaşma için gerekli koşulların oluştuğundan emin değiliz. Özellikle de enflasyon böylesine zayıf seyretmeye devam ederken...


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.891 Değişim: 0,18% Hacim : 84.341 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.851 26.07.2024 Yüksek 10.948
Açılış: 10.912
32,9449 Değişim: -0,11%
Düşük 32,8543 26.07.2024 Yüksek 33,1490
Açılış: 32,9827
35,7631 Değişim: -0,26%
Düşük 35,6886 26.07.2024 Yüksek 36,0434
Açılış: 35,8581
2.528,50 Değişim: 0,83%
Düşük 2.504,59 26.07.2024 Yüksek 2.534,28
Açılış: 2.507,72
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.