Faiz indiriminin devamı gelir mi?

25.06.2014 - 10:33 | Son Güncelleme :

Uzmanlara göre Merkez Bankası faiz indirimlerine devam edebilir.

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/yuzde_oran_650_7.jpg">

Merkez Bankası’nın dün yaptığı 75 baz puanlık indirimle birlikte Merkez Bankası son 2 Para Politikaları Kurulu toplantısında faizi 1,25 puan indirerek yüzde 8,75’e çekti. Uzmanlara göre Merkez Bankası faiz indirimlerine devam edebilir.

Fercan Yalınkılıç
bigpara.hurriyet.com.tr


Finansbank Başekonomisti İnan Demir, bundan sora gelecek faiz indirimlerinin özelikle kura bağlı olacağını belirtti. “Kur istikrarlı giderse gelecek ay da bir faiz indirimi gündemde olabilir,” diyen Demir orta vadede liranın zayıflayabileceğini de ekledi: “Orta vadede faiz indirimleri lirayı zayıflatacaktır ama kısa vadede nispeten olumlu küresel koşullar lirayı destekleyebilir.”

Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi ve eski bir banka analisti olan Burcu Ünüvar, merkez bankasının faiz indirimine ara verebileceğini ancak bu yönde bir beklenti olabileceğini söyledi. Merkez Bankası'nın üst üste iki faiz indirimi hareketinden sonra faiz indirimine artık ara vermesini bekliyorum. Ancak dün yapılan açıklamada bu konuda net bir mesajın olmaması, bir sonraki PPK'ya yaklaşılırken piyasada sınırlı bir faiz indirimi beklentisi için kapıyı açık bırakabilir."

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci eğer konjonktür uygun olursa Merkez Bankası'nın faiz indirebileceğini belirtti: "Likidite koşullarının mevcut görünümünü koruması ve petrol fiyatlarındaki artışın kontrolden çıkmaması durumunda TCMB’nin önümüzdeki aylarda da ölçülü faiz indirimlerine gideceğini öngörüyoruz. TCMB’nin kısa vadede politika faizi ile faiz koridorunun alt kısmını eşitleme yönünde bir stratetisi olduğunu tahmin ediyoruz. Bu bağlamda da en az 75 baz puanlık bir faiz indiriminin daha cepte olduğu kanaatindeyiz. Bunun bir seferde ya da birkaç aya yayılarak mı yapılacağı hususunu gelişmeler gösterecektir. Öte yandan, TCMB geçmişte yaptığı açıklamalarda faiz koridorunun geniş olmasının olağanüstü koşullara özgü olduğunu belirtmiş ve daraltılmasını da normalleşme adımı olarak dile getirmişti. Bu paralelde TCMB’nin önümüzdeki birkaç ayda faiz koridorunu ölçülü anlamda daraltıcı şekilde adımlar atabileceğini de tahmin ediyoruz."

FAİZİ CANLI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

Deutsche Bank da yayınladığı raporda Merkez Bankası’nın 17 Temmuz’daki PPK toplantısında faizi 50 baz puan daha indirebileceğini söyledi. Küresel likidite şartlarının elvermesi durumunda faizin daha da düşebileceğini söyleyen Alman banka, TCMB’nin faiz koridorunu da aşağı çekebileceğini ekledi.

ENFLASYONDA SEYİR

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/yuzde_oran_650_2.jpg">

Demir, enflasyonda gerilemenin baz etkisi ile yaşanacağını belirterek, kurum olarak “yılın ikinci yarısında dezenflasyon” beklentilerinin sınırlı olduğunu belirtti. “Enflasyonun yılı yüzde 8’de kapatmasını bekliyoruz,” diyen başekonomist, "liranın seyri ve petrol fiyatlarının yukarı yönlü riskler arz ettiğini” de ekledi.

Burcu Ünüvar enflasyonda düşüşün yapısal değil baz etkisiyle olacağını belirtti. "Uzun bir süredir hem Enflasyon Raporu, hem PPK notları gibi ana iletişim mecralarında MB'nin enflasyon vurgusunun zayıf olduğunu görüyoruz. Onun yerine küresel finansal şartlar ve büyüme dinamikleri ağırlıklı olarak vurgulanıyor. Bu da enflasyon hedeflemesine bağlı, kurallı para politikasından uzaklaşıldığını teyit ediyor. Nitekim Haziran ayında enflasyonda oluşan olumlu baz yılı etkisinin, faiz indirim kararını destekleyici kamuoyu oluşturmak için kullanılması da bu hatanın bir parçası. Yıllık enflasyonun gerileyeceği doğrudur ancak bunda yapısal bir unsur yoktur. Günü kurtaran para politikalarında, kısa vadeli bakışla gerçekleştirilen ve yapısal unsurlarla desteklenmeyen faiz indirimlerinin bir yıl içerisinde artırım olarak telafi edildiğini görebiliriz. Enflasyonda risk devam ediyor ve MB bu yıl da hedefi tutturamayacak."

DOLAR KURUNU CANLI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN


Fatih Keresteci ise enflasyonla faizler arasında dolaylı bir ilişki olduğunu söyledi. "Faiz indirimi ile enflasyon arasında doğrudan bir ilişki yok. Hatta, faiz ndirimleri üretici açısından borçlanma maliyeti avantajı sağlaması nedeniyle enflasyonu olumlu da etkileyebilir. Bu ilişki, Başbakan Erdoğan'ın sıklıkla dile getirdiği etkiyi yansıtıyor. Ancak, faiz indirimi ile enflasyon arasında dolaylı bir ilişki var ve bu bizim gibi tasarruf oranı düşük ve cari işlemler açığı yüksek olan ekonomilerde çok kuvvetli olabiliyor. Etkileşim kanalı şu şekilde işliyor: Faiz indirimi, Türk Lirası'nın getirisini düşürüp cazibesini azaltıyor. Öte yandan, tüketimi teşvik ediyor. Yüksek tüketim, ithalat artışı üzerinden cari işlemler açığını artırıyor. Yüksek cari açık ise dış finansman ihtiyacını yükseltiyor. Ancak, TL'nin cazibesinin azaldığı bir yerde yüksek dış finansman ihtiyacının olması büyük bir kırılganlık oluşturuyor. Bu durumda TL'de yüksek oranlı değer kaybı olma ihtimali belirir ki, bu da enflasyona sebebiyet veriyor. 2013 yılı ikinci yarısından 28 Ocak 2014'e kadar yaşadığımız da budur."

Deutsche Bank da yılsonu enflasyonunun yüzde 8’in üzerinde olacağını tahmin ediyor.

DOLAR KURUNDA HEDEF

İnan Demir, Finansbank’ın yıl sonu için dolar kuru beklentisini 2,25 olarak belirtti.

Keresteci de kurun yukarı yönlü hareket edebileceğini belirtti. "Faiz düşüşü ile birlikte Türk Lirası'nın cazibesinin azaldığı bir ortamda Dolar/TL kurunun yılın ikinci yarısında daha yukarıda olma ihtimalini kuvvetli görüyorum."

##$HABER_941017$##


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.277 Değişim: 0,67% Hacim : 118.334 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.177 03.05.2024 Yüksek 10.287
Açılış: 10.237
32,2561 Değişim: -0,25%
Düşük 32,1618 06.05.2024 Yüksek 32,3442
Açılış: 32,3374
34,7399 Değişim: -0,20%
Düşük 34,1255 06.05.2024 Yüksek 34,7904
Açılış: 34,7904
2.392,95 Değişim: -0,02%
Düşük 2.392,95 06.05.2024 Yüksek 2.393,77
Açılış: 2.393,53
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.