"Enflasyondaki görünüm Merkez'in elini rahatlatır"

04.04.2016 - 11:55 | Son Güncelleme :
"Enflasyondaki görünüm Merkez'in elini rahatlatır" | Ekonomi Haberleri

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre; tüketici fiyat endeksi mart ayında yüzde 0,04 düşerken, yurt içi üretici fiyat endeksi yüzde 0,40 oranında artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7,46 oldu. TÜFE, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 7,96 artış gerçekleşti.

Ekonomistlerin TÜFE beklentisi yüzde 0,55 artış olacağı, yıl sonu enflasyonun da yüzde 8,37 düzeyindeydi gerçekleşeceği yönündeydi. Uzmanlar enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

##$HABER_1431179$##

ENFLASYONDAKİ GÖRÜNÜM MB’NİN ELİNİ RAHATLATIR
Anadolu Yatırım

Tüketici fiyatları Mart ayında sürpriz bir şekilde aylık bazda %0,04 geriledi. Piyasanın beklenti medyanı aylık bazda enflasyonda %0,58 artış olması yönündeydi. Tüketici fiyatlarındaki yıllık artış ise %8,15 piyasa beklentisinin altında %7,46 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

BRENT PETROL FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Şubat sonu yıllık enflasyon %8,81 seviyesindeydi. Çekirdek enflasyon ise %9,72'den %9,51'e geriledi. Aylık bazda enflasyondaki sürpriz düşüşün altında yatan neden ise Mart ayında aylık bazda %1,53 azalış gösteren gıda ve alkolsüz içecekler grubu oldu. Gıda Komitesi'nin attığı adımların gıda enflasyonundaki düşüşte etkili olduğunu görüyoruz. Enflasyon beklentilerini olumlu etkileyen bu veri Merkez Bankası faiz indirimi beklentilerini artırması açısından önemli. İyileşen enflasyon görünümünün Merkez Bankası'nın indirimler konusunda elini rahatlatacağını düşünmekteyiz. Mart ayı enflasyon verisinin geçen ay üst bantta 25 baz puanlık indirim yapan Merkez Bankası'nın 20 Nisan'da yapacağı PPK toplantısında üst bantta 50 baz puanlık indirim yapmasını mümkün kıldığını düşünüyoruz.

19 Nisan Merkez Bankası Başçı'nın görev süresinin dolduğunu da hatırlatalım. Yeni yol haritası yeni başkan ile değişim gösterebilir. Bu durumun da göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünmekteyiz.

FAİZ TARTIŞMALARI ÜST BANTTA YOĞUNLAŞACAK
ALB Forex

Haberin Devamı

Mart ayında enflasyon aylık bazda yüzde 0.04 azalmış, bu kapsamda yıllık enflasyon da yüzde 7.46 ile Ağustos 2015'ten sonraki en düşük seviyesinde gerçekleşmiştir. Söz konusu Türkiye enflasyonu olduğunda, iki ana değişkeni hemen ilk etapta incelemek gerekiyor; bunlar gıda fiyatları ve kur etkisi. Alt kalemlere baktığımızda gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki aylık yüzde 1.53'luk gerileme önemli, enflasyon oranları üzerinde söz konusu kalem belirleyici olmaya devam ediyor. Son dönemde yapılan düzenlemeler ve hükümet tarafından alınan önlemlerle gıda fiyatlarına bir miktar düşüş olması bekleniyordu, ancak düşüş beklentilerin çok ötesinde gerçekleşti ve manşet enflasyonda da sert bir düşüş olmasını sağladı.

Kurların da Mart ayında istikrarlı seyretmesi aylık fiyat değişimlerinde yukarı yönlü bir oynaklık görülmesine neden olmadı. Ancak tabii geçtiğimiz yılın fiyat seviyeleri ile karşılaştırdığımızda kur etkisinin fiyatlarda ciddi bir oynaklığa neden olduğunu da eklemek gerekiyor. Bu noktada da özel kapsamlı TÜFE göstergeleri karsımıza çıkıyor. Çekirdek enflasyonda bir miktar gerileme var; Şubat ayında yüzde 9.72 iken Mart ayında yüzde 9.51'e geriledi. Ancak manşet enflasyondaki geri çekilme ile oranlandığında, manşete eşlik etmeyen bir çekirdek enflasyon görüyoruz. Hali hazırda gecen yılın ayni dönemine göre yüksek olan kur seviyeleri bunda etkili olsa da, dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta olarak da kurun hemen söz konusu ay sonunda fiyatlara etki etmediğinin göz önünde bulundurulması gerekir. Ayni zamanda çekirdek enflasyonun yüksek kalmaya devam etmesi, gıda dışındaki kalemlerin yukarı yönlü etkisinin devam ettiğini göstermektedir.

Karşılaştırmalı dönemler arasındaki kur farkları, yılın ikinci yarısı itibarıyla TL'de ilave değer kaybı olmazsa çekirdek enflasyonu biraz dengeleyebilir. Ancak söz konusu dönemde özellikle de ABD Merkez Bankası'nın faiz politikası nedeniyle doların gelişen ülke paralarına göre değer kazanımı söz konusu olabilir. Bu nedenden dolayı TCMB'nin faiz hamleleri de üst bantta sinirli kalabilir, belki Merkez Bankası'nın manşetteki geri çekilmeye bağlı olarak faizde aşağı yönlü ayarlamalara devam etmesini bekleyebiliriz. Ancak çekirdekteki eğilimin değişmemiş olması bu hamlelerin sinirli ölçeklerde kalmasına neden olacaktır. 

Haberin Devamı

Sonuç olarak; enflasyon rakamları piyasa acısından olumlu. Enflasyon beklentileri de aşağı yönlü revize edilecektir. Ancak yılın ikinci yarısına ilişkin riskler söz konusu olabilir. En önemli konu da Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edip etmeyeceği olacaktır. Bu verilerin Merkez Bankası'nı cesaretlendireceği acık. Ancak çekirdekteki sinirli iyileşme bu hamlenin üst bantta 25 baz puanlık ilave bir indirimle sınırlı kalabileceğine ilişkin görüşü güçlendirecektir. Gıda fiyatları ve kurun seyri enflasyon üzerinde belirleyici olmaya devam edecektir.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.774 Değişim: 0,17% Hacim : 62.803 Mio.TL Son veri saati : 17:59
Düşük 9.736 18.09.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.753
34,0505 Değişim: -0,03%
Düşük 33,9766 19.09.2024 Yüksek 34,0858
Açılış: 34,0617
37,8305 Değişim: -0,20%
Düşük 37,7582 19.09.2024 Yüksek 38,0296
Açılış: 37,9056
2.802,17 Değişim: -0,03%
Düşük 2.795,08 19.09.2024 Yüksek 2.805,94
Açılış: 2.802,88
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.