Doğalgazda rekor bekleniyor

25.04.2017 - 12:50 | Son Güncelleme :
Doğalgazda rekor bekleniyor | Ekonomi Haberleri

GAZBİR Başkanı Arslan, "Bu yıl 50 milyar metreküpe yaklaşan bir tüketimle tüm zamanların rekoru gerçekleşebilir" dedi.

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, bu yılın ilk çeyreğinde doğalgaz tüketiminin geçen yılın aynı dönemine göre 3 milyar metreküp daha fazla gerçekleştiğini belirterek, "GAZBİR olarak bu yıl sonu tüketim tahminini 47,5 milyar metreküp olarak açıklamıştık ama ısınma amaçlı tüketime ilave olarak, elektrik üretim amaçlı doğalgaz tüketiminde de geçen yıla göre artış olacağı beklentisi ağırlık kazandı. Bu yıl, 50 milyar metreküpe yaklaşan bir tüketimle tüm zamanların rekoru gerçekleşebilir." dedi.

Haberin Devamı

Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğalgaz tüketiminde yılın ilk çeyreğinde görülen artışın, havanın tahmin edilenden daha soğuk olmasından kaynaklandığını ve bu dönemde günlük en yüksek tüketimin 240 milyon metreküpü geçtiğini söyledi. Yılda 1 milyon yeni tüketicinin doğalgaza kavuştuğu bilgisini paylaşan Arslan, bu nedenle önümüzdeki 5 yıl boyunca her yıl günlük pik talebin bir önceki yıla göre 10 milyon metreküp artacağını ifade etti.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Arslan, elektrik üretim amaçlı doğalgaz tüketiminin de bu yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6’lık artışla 3,6 milyar metreküp seviyesinde gerçekleştiğini, bu artışın yıl içinde de devam etmesinin beklendiğini aktardı.

GAZBİR olarak 2017 yıl sonu tüketim tahminini 47,5 milyar metreküp olarak açıkladıklarını anımsatan Arslan, şunları söyledi:

"Ancak 2017 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın ilk çeyreğine göre 3 milyar metreküpe yakın artış olduğunu gördük. Isınma amaçlı tüketime ilave olarak, elektrik üretim amaçlı doğalgaz tüketiminde de geçen yıla göre artış olacağı beklentisi ağırlık kazandı. Bu yaklaşımla, önceki yıla göre ciddi bir düşüşle, 46 milyar metreküp doğalgaz tüketimiyle tamamlanan 2016'dan sonra tüm zamanların rekor tüketimini 2017 yılında gerçekleştirebiliriz. Hatırlanacağı üzere şu ana kadar en yüksek tüketim 2014 yılında 48,7 milyar metreküp olarak gerçekleşmişti. GAZBİR olarak bu yıl için yapmış olduğumuz öngörüyü güncelliyoruz. Bu yıl 50 milyar metreküpe yaklaşan tüketimle tüm zamanların rekoru gerçekleşebilir."

Haberin Devamı

YÜZER LNG TESİSİ ÇARE OLDU

GAZBİR verilerine göre, bu yıl ocak-mart döneminde gerçekleşen doğalgaz tüketimi, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 21 arttı. Geçen yıl ilk çeyrekte 14 milyar metreküp doğalgaz tüketilmişken, bu yılın aynı döneminde tüketim miktarı 17 milyar metreküp olarak kayıtlara geçti.

Kış mevsiminin ülke genelinde oldukça soğuk geçmesi nedeniyle, bir konut ortalama geçen yılın aynı dönemine göre ilk çeyrekte 100 metreküp daha fazla doğalgaz tüketti.

Söz konusu dönemler itibarıyla artan talebe paralel olarak ithalat miktarı da artış gösterdi. Kış döneminde artan talebin büyük kısmı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının girişimiyle 2016'nın Aralık ayında İzmir Aliağa'da devreye alınan, Türkiye'nin ilk LNG depolama ve yeniden gazlaştırma tesisi (FSRU) aracılığıyla karşılandı.

Arz kaynakları arasında yüzde 20 paya sahip olan LNG'nin bu yılın ilk çeyreğindeki payı böylece yüzde 25 seviyesine yükseldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yaptığı, 326 milyon lira yatırımla hayata geçirilen FRSU tesisi, Türkiye'nin doğalgaz şebekesine günlük 20 milyon metreküpe kadar gaz verebiliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, tesisin rekor denilecek kadar kısa sürede devreye alındığını belirterek, "Bu kapasite artışı, çok sert kış mevsimi yaşadığımız bu yıl, rekor tüketim taleplerini karşılamada elimizi güçlendirdi. Yetinmiyoruz, gelecek kışa kadar LNG kapasitemizi inşallah iki tane LNG terminalinde kapasite genişletilmesi ve ikinci FSRU’nun da devreye girmesiyle 107 milyona çıkarıyoruz. Biz kış aylarında günlük 200-250 milyon metreküp tüketim gerçekleştiren bir ülke olarak, sisteme günlük en az 300 milyon metreküp gaz sağlama kapasitesine erişmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullanmıştı.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4375 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3695 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7411 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,87 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.