Coşkun: Elimizde 550 bin ton şeker yok

15.09.2003 - 10:18 | Son Güncelleme :

Pankobirlik`in kamuoyuna yanlış bilgilendirdiğini savunan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, söylendiği gibi 550 bin ton şeker stokunun bulunmadığını, sadece 250 bin tonluk şeker stoğu olduğunu kaydetti.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Pankorbirlik`in, kamuoyuna yanlış bilgiler verdiğini, söylendiği gibi 550 bin ton şeker stokunun bulunmadığını kaydetti.

Bakan Coşkun, Konya Corex Endüstriyel İhraç Ürünleri Daimi Teşhir Merkezi`ne yaptığı özel ziyaretinde, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Coşkun, nişasta bazlı tatlandırıcı kotalarının yükseltilmesiyle ilgili konuyu, herkesin kendi tabanını memnun etmek adına çarpıttığını bildirdi.

Pankobirlik`in kamuoyuna verdiği bilgilerin doğruyu yansıtmadığınıkaydeden Coşkun, ‘‘Nişasta bazlı tatlandırıcı kotası 57. Hükümet döneminde yüzde 50 oranında artırılmıştı. Göreve geldiğimizde şeker fabrikalarının 7`sinin kapatılmasına karar verilmişti. Bu fabrikaları kapatmadık’’ dedi.

Şeker fabrikalarının ilk kez kendi dönemlerinde kára geçtiğini ifade eden Bakan Coşkun, şeker fabrikalarının 2002 yılının Kasım ayından, 2003`ün Mart ayına kadar 550 trilyon lira kar ettiğini, Nisanayında ise üreticiye hiç beklemeden 490 trilyon lira ödeme yaptığını anlattı.

Bakan Coşkun, çiftçilerin ilaçlama, ekme, bakım gibi her türlü avansları gecikmeden alabildiğini de vurgulayarak, şunları söyledi:

‘‘Bize teşekkür ederek elimizi öpmeye geliyorlar. Nişasta bazlı tatlandırıcının kota artırım kararını 2002 yılı sonunda iptal ettik. Böylece, bu tatlandırıcıların genel şeker üretim içindeki kotasını yüzde 10`a düşürmüş olduk. Bu kez mısırdan tatlandırıcı imal eden firmalar, bize geldiler. Onlardan, talep ettikleri kotanın yükseltilmesi için, sözleşmeli ekim yaptırmalarını ve Türkiye`de yerlimısır üretmelerini istedik.’’

57. Hükümet`in tatlandırıcı firmalara verdiği hakları yerli mısır üretimine döndükleri için tekrar geri verdiklerini ifade eden Coşkun, şöyle devam etti:

‘‘Mısır üretimine teşvik için pancar ekimine polisiye tedbirlerle kota koymaktansa, ekonomik yolla, çiftçinin hür düşüncesiyle, pancar yerine mısır, kanola ve ayçiçeği ekilmesini sağladık. Çiftçi böylece, pancara göre dekar başına 180-300 milyon lira daha fazla kar edecek. Köylü bu durumdan oldukça memnun. Ancak, Pankobirlik, kamuoyuna yanlışbilgiler veriyor. Elimizde 550 bin ton şeker yok. Şu anda sadece 250 bin ton şekerimiz var. Bu da, yeni sezona düşük kapasite ile girdiğimizi gösteriyor. Şeker Fabrikaları`nı kapatmak yerine Bakanlar Kurulu ve Özelleştirme Yüksek Kurulu`ndan aldığımız yetkiyle, bu fabrikaları önce güzelleştirip, sonra özelleştireceğiz.’’

Bakan Coşkun, daha sonra Konyalı işadamı Rahim Özkaymak`ın kendi adını taşıyan torununun, Konya Selçuklu Krom Magnezit Tuğla Fabrikası`nın Sosyal Tesisleri`nde düzenlenen sünnet düğününe katıldı.

Hedef 10 milyon dolar

ALMAN, Fransız ortaklarıyla uluslararası hedeflerine doğru emin adımlarla yürüdüklerini söyleyen DANIEL`S gömleklerinin Türkiye mimarı Mehmet Önday, ‘‘İşe damardan girdik. Birkaç yıl içinde büyük mesafe kaydettik. 3 milyon dolar olan ihracatımızı 10`a çıkarmanın gayreti içindeyiz’’ dedi. İstanbul`un önde gelen gömlek krallarından biri olan Önday, patlamayı dış piyasada yaptıklarını belirterek şöyle konuştu:

‘‘İç piyasada gerginlik sürerken biz altyapımızı tamamlamak üzereyiz. Çerkezköy fabrikalarımız yanında Halkalı üretim tesislerini de faaliyete geçirmek için dört koldan çabalıyoruz. Bittiğinde kalitesi ve markasıyla İstanbul`u sarsacağız. Türkiye`de artık belirli bir çizgiye geldik. Binin üstünde insanımızı istihdam ediyoruz. 24 saat makineler çalışıyor.’’
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.644 Değişim: 3,14% Hacim : 132.747 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.357 17.05.2024 Yüksek 10.652
Açılış: 10.370
32,2020 Değişim: -0,22%
Düşük 32,0915 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0069 Değişim: -0,22%
Düşük 34,9366 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.498,74 Değişim: 1,32%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.511,09
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.