"Cari açıkta düşüş sürecek"

31.01.2019 - 12:06 | Son Güncelleme :
"Cari açıkta düşüş sürecek" | Ekonomi Haberleri

Cari işlemler açığının, ekonomideki yeniden dengelenme sürecinde başlayan düşüşünü 2019'da da sürdürmesi bekleniyor.

Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı olarak değerlendirilen ve nasıl finanse edileceği konusunda ekonomistler arasında çok farklı değerlendirmelere neden olan cari işlemler açığının, ekonomideki yeniden dengelenme sürecinde başlayan düşüşünü 2019'da da sürdürmesi bekleniyor.

Geçen yılın temmuz ayına kadar yükselen cari işlemler açığı ağustosta düşüşe geçerek son verinin açıklandığı kasımda 20 ayın en düşük seviyesi olan 33 milyar 932 milyon dolara geriledi. Geçen yılın ağustosundan itibaren üst üste 4 ay cari işlemler fazlası veren Türkiye ödemeler dengesindeki iyileşmenin bu yıl da devam etmesi öngörülüyor.

Haberin Devamı

Ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerle makro ekonomik verilerin yeniden dengelenme sürecine girmesinin ilk meyvesi cari işlemler tarafında alınırken, ihracatın rekorlar kırmaya devam etmesi, bu alandaki gelecek dönem beklentilerinin de iyimser tarafta yer almasını sağlıyor.

##$HABER_1452480$##

CARİ AÇIKTAKİ DÜŞÜŞ FIRSAT OLARAK DEĞERLENDİRİLİYOR

Analistler, 2018'in ilk yarısında önemli bir sorun olarak değerlendirilen cari işlemler açığının 2018'in 8'inci ayında başlayan düşüşünü devam ettirmesiyle, cari işlemler açığının nasıl finanse edileceğine ilişkin endişelerin kısa ve orta vadede sona erdiğini kaydetti.

Cari açıkta öngörülen düşüşün 2019'da Türkiye ekonomisi için fırsat olduğunu değerlendiren analistler, cari işlemler açığının rahatlıkla finanse edilebilecek düzeye gerilemesinin beklendiğini söyledi.

Analistler, Türkiye ekonomisi için 2019'da en önemli riskin yurt içinden değil, yurt dışından gelebileceğini belirterek, küresel ekonomideki yavaşlamanın öngörülerden güçlü olması durumunda Türkiye'nin ihracatının ve sermaye akışlarının bu yavaşlamadan olumsuz etkilenebileceğini aktardı.

Haberin Devamı

2018'de cari açığın üzerinde etkili olan enerji fiyatları ve ekonomideki yavaşlamanın, bu yılki görünüm açısından da belirleyici olacağını kaydeden analistler, petrol fiyatlarının Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının (TCMB) beklentileri doğrultusunda 63 dolar seviyelerinde seyretmesi durumunda cari açığı azaltıcı etkisinin devam edeceğini bildirdi.

Analistler, AB pazarı ve küresel büyümeye ilişkin son dönemde gelen yavaşlama sinyallerinin ihracata etkilerinin takip edilmesi gerektiğini belirterek, cari işlemler açığını azaltacak bir diğer önemli gelir kaleminin ise turizm sektörü olduğunu söyledi. Turizm gelirleri ve turist sayısındaki artış eğiliminin 2019'da da korunması bekleniyor.

"TÜRKİYE KÜRESEL EKONOMİDEKİ YAVAŞLAMADAN ETKİLENEBİLİR"

Konuya ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan TD Securities Gelişen Piyasalar Strateji Başkanı Cristian Maggio, Türkiye ekonomisinde zorlukların aşılması için ekonominin biraz yavaşlatılarak dengeye sokulması gerektiğini belirtti. Gerekli derecede sıkı para politikasının uygulanmasının enflasyonu düşürmeye başlayacağını ifade eden Maggio, enflasyonun 2020 yılında da gerilemeye devam edeceği öngörüsünde bulundu.

Maggio, cari açığın da birkaç ay daha düşük kalmaya devam edeceğini söyledi. Türkiye'nin küresel ekonomideki yavaşlamadan etkilenebileceğini aktaran Maggio, dünya ticareti azaldıkça Türkiye'nin yapması gerekenden daha az ihracat yapabileceğini dile getirdi. Maggio, küresel ekonomideki yavaşlamanın Türkiye'ye gelecek sermaye akışını da etkileyebileceğini anlattı.

TL'nin yüksek beta'ya sahip olduğunu vurgulayan Maggio, bunun da TL'nin pozitif bir ortamda kendine eş para birimlerinden daha iyi performans gösterebileceği anlamına geldiğini belirtti.

Maggio, "Türkiye için iyi haber cari açığın 2019 yılında düşüşe geçecek olması." yorumunu yaptı.

Rabobank Gelişen Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys de mali ve para politikasının sıkı bir şekilde koordine edilmesi ve düzenlenmesinin çok önemli olduğunu belirtti.Türkiye'nin en ciddi meselelerinden bir tanesinin enflasyon olduğunu ifade eden Matys, yurt içinde gıda üretiminin artırılmasının sadece fiyatları düşürmeyeceğini aynı zamanda tarım sektörünü da canlandıracağını ve bunun da Türkiye'deki ekonomik aktiviteye katkıda bulunacağını dile getirdi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.681 Değişim: 1,85% Hacim : 88.107 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.518 27.06.2024 Yüksek 10.716
Açılış: 10.518
32,8499 Değişim: 0,05%
Düşük 32,7534 28.06.2024 Yüksek 32,9257
Açılış: 32,8336
35,2193 Değişim: -0,16%
Düşük 35,1141 28.06.2024 Yüksek 35,2781
Açılış: 35,2743
2.460,28 Değişim: 0,10%
Düşük 2.450,30 28.06.2024 Yüksek 2.464,70
Açılış: 2.457,79
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.