Bütçe yasası`nda değişiklik tasarısı TBMM`ye sunuldu

02.04.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Devlet Bakanı Kemal Derviş`in yeni ekonomik porgrama dış destek sağlamak için gerekli görerek 15 günde çıkarılmasını istediği 15 yasa arasında yer alan, Bütçe Yasası`nda değişiklik tasarısı TBMM`ye sunuldu. Tasarıyla, kamu bankaları operasyonunun alt yapısı oluşturuluyor.

TBMM Başkanlığı tarafından Plan ve Bütçe Komisyonu`na havale edilen tasarıda, kamu bankalarına görev zararları karşılığında verilen özel tertip kamu kağıtlarının erken itfaya tabi tutulması durumunda, bunun net iç borç kullanımına ilişkin limitin hesabında dikkate alınması öngörülüyor. Ayrıca, daha önceden öngörülmeyen nakit dışı senetlerin erken itfa edilerek kısa vadeli senetlere dönüştürülmesi durumunda borçlanma ihtiyacının artabileceği göz önüne alınarak net borçlanma limiti yeniden düzenleniyor.

2001 mali yılı bütçe yasasında yapılan değişiklikle kamu bankalarının piyasalardan daha uygun koşullu borçlanabilmeleri veya bu senetlerin kesin satışını yaparak kendilerine nakit olanağı yaratabilmelerinin sağlanması açısından özel tertip Hazine bonosu ihracı da öngörüldüğünden bu tip bonolar da devlet iç borçlanma senedi tanımı kapsamına alınıyor.

2001 yılı için belirlenen faiz ödeneklerinin gerek daha önce ihraç edilmiş ve yıl içinde erken itfa edilerek kısa vadeli senetlere dönüştürülecek olan, gerekse kısa vadeli olarak ihraç edilecek olan özel tertip senetlerin vadelerinde yapılacak faiz ödemeleri nedeniyle yetersiz kalacağı anlaşıldığından, bu işlemler sonucu oluşacak faiz ödemeler, gerekli ödenek sağlannıcaya kadar Bütçeden Mahsup Ediecek Ödemeler Hesabından yapılacak.

Fon`daki bankaların ekonomiye yeniden kazandırılması ve satışın sağlanabilmesine yönelik faaliyetlerin finanse edilmesi apsamında ihraç edilecek ya da daha önce ihraç edilmiş senetlerin erken itfa edilerek karşılığında nakit ödenmesi, böylece bu bankaların borçlanma gereksinimi azaltılarak piyasalardan daha uygun koşullarla borçlanabilmelerine yönelik düzenlemeler yer alıyor.

Kamu bankalarının yeniden yapılandırılması kapsamında bankaların özkaynak açıklarının giderilmesi ve sermaye yeterlilik rasyolarının yasal oran olan yüzde 8`e çıkarılması amacıyla bu bankalara kaynak aktarılması işlemlerinin ödenek yetersizliği durumunda Bütçeden Mahsup Edilecek Ödemeler Hesabından ödeme
yapılması öngörülüyor.

Ziraat Bankası, Emlakbank ve Halkbank`ın görev zararlarının tasfiyesi için özel tertip tahvil ihracına Hazine`nin bağlı olduğu Devlet Bakanı`nın önerisi üzerine başbakan yetkili kılınıyor.

Bir yıldan kısa vadeli özel tertip senet
Kamu bankalarının nakit sıkışıklığının çözümlenebilmesi amacıyla görev zararı alacakları karşılığı hem daha sık kupon ödemesine sahip olan ve böylece bu bankalara nakit olanağı yaratabilen hem de bankaların piyasalardan yapacağı borçlanmalarda daha yüksek bir nakit karşılığı yaratabilmesine yönelik bir yıldan kısa vadeli özel tertip Hazine bonosu ihraç edebilmesi olanağı yaratılıyor.

Ziraat Bankası ve Halkbank`ın 2001 yılı içinde kullandıracağı kredilerden doğacak gelir kayıplarının görev zararı kapsamında Hazinece bütçeden avans olarak karşılanması esası getiriliyor. Bu konuda da ödenek yetersizliği durumunda Bütçeden Mahsup Edilecek Ödemeler Hesabından ödeme yaptırmaya Hazine`nin bağlı olduğu bakan yetkili kılınıyor.

Maliye Bakanı`na ödenek artırma yetkisi
Bu arada Maliye Bakanı`na, faiz, sermaye, görev zararı ve sosyal güvenlik için yeterli ödenek bulunmaması nedeniyle Bütçeden Mahsup Edilecek Ödemeler Hesabından yapılan ödemeler karşılığı kadar ödenek ekleme yetkisi veriliyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.762 Değişim: 0,21% Hacim : 5.423 Mio.TL Son veri saati : 10:06
Düşük 10.753 21.05.2024 Yüksek 10.778
Açılış: 10.767
32,2304 Değişim: 0,16%
Düşük 32,1477 21.05.2024 Yüksek 32,2558
Açılış: 32,1787
35,0440 Değişim: 0,16%
Düşük 34,9315 21.05.2024 Yüksek 35,1881
Açılış: 34,9888
2.499,00 Değişim: -0,46%
Düşük 2.491,56 21.05.2024 Yüksek 2.519,41
Açılış: 2.510,44
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.