Bu Yunanistan için felaket olur

29.04.2015 - 09:29 | Son Güncelleme :
Bu Yunanistan için felaket olur | Ekonomi Haberleri

Bir ülke bazen borç altında o kadar ezilir ki temerrüde düşerek para birimini terk etmesi ve yeniden başlaması mantıklı gelebilir. Ancak Yunanistan bu ülkelerden biri değil

Bu durum, yine de bazı ekonomistleri diğer seçeneği tartışmaktan alıkoymadı. Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras’ın kreditörlerle yapılacak bir anlaşma ile ilgili referanduma gidilebileceği yönündeki açıklaması Yunan halkından yakın bir seçim yapması istenebileceği sinyali veriyor. Eğer söz konusu referandum gerçekleşirse, Euro’da kalmayı tercih edebilirler.

Haberin Devamı

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Temerrüt veya euroyu terk etmek imkansız değil. Yunanistan yarımadası, milattan önce dördüncü yüzyılda ilk temerrüdün görüldüğü yer olarak kayda geçmişti ve modern Yunanistan, 1829’da bağımsızlığını tekrar kazanmasından bu yana dört kez borcunu ödeyemedi. 1975 yılından bu yana 70’ten fazla ülke para birliklerini terk etti.

Yunanistan ile ilgili tartışma görünüş olarak her zaman çekici oldu. Ülke öncelikle Avrupa Birliği’nin borç limiti koşullarını yerine getirememesi dolayısıyla euroya katılmamalıydı. Aşırı genişletilmiş ülkelerin ekonomilerini yeniden canlandırmalarının standart yolu para birimlerini devalüe etmeleri, ihracatlarını artırmaları ve tekrar büyümeleri olur. Yunanistan Euro Bölgesi’nde olduğu için bunu yapamaz.

Drahmiye dönüşün sonuçları Yunanistan’ın için sıkıntıların artması anlamına gelebilir. Bazı temerrütler genellikler kısa vadeli kötü bir dönemin ardından toparlanmaya öncülük ederken, diğerleri başarılı ve hızlı olamazlar. Yunanistan’da zayıf yönetim ve gerileyen para biriminin yarattığı kombinasyon, sürdürülebilir bir büyümeden ziyade enflasyon yaratmaya meyilli seyrediyor.

Yunanistan görece olarak ticaret yapılabilir küçük bir sektöre sahip ve ihracat odaklı bir büyüme yaratılmasını güçleştiriyor. Ülkenin büyümesi ana olarak turizm, gemicilik ve tarımdan oluşuyor. Dolayısıyla devalüasyonun getireceği potansiyel faydalar sınırlı. Bu bakımdan Yunanistan’ın yeni bir iş modelini ihtiyacı bulunuyor.

Haberin Devamı

Başarılı bir devalüasyonun sağlanmasının önündeki başka bir engel ise ülkenin çok fazla ekonomik depresyon geçirmiş olması. Bir tahmine göre temerrüde düşme ve drahmiye dönme, sadece yurtiçi hasıla büyümesinde yüzde 10’luk bir kayba yol açar. Bu durum idare edilebilir görünse de Yunanistan hali hazırda mevcut krizin başlamasından bu yana ekonomisinin çeyreğinden fazlasını kaybetmiş durumda. Yüzde 10’luk ek bir kayıp politik ve ekonomik çöküş getirebilir.

 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.891 Değişim: 0,18% Hacim : 84.341 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.851 26.07.2024 Yüksek 10.948
Açılış: 10.912
32,9449 Değişim: -0,11%
Düşük 32,8543 26.07.2024 Yüksek 33,1490
Açılış: 32,9827
35,7631 Değişim: -0,26%
Düşük 35,6886 26.07.2024 Yüksek 36,0434
Açılış: 35,8581
2.528,50 Değişim: 0,83%
Düşük 2.504,59 26.07.2024 Yüksek 2.534,28
Açılış: 2.507,72
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.