Borsada sert çıkışlar hayal

31.08.2001 - 08:22 | Son Güncelleme :

Gedik Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Uğur Yılmaz, ekonomide bütün gelişmelerin şu anda Türkiye`nin lehine olduğunu ifade ederek, 2002 yılının ilkbahar aylarında ilk düzelme işaretlerinin görüleceğini, ilk tepkinin de yine borsadan geleceğini ve bunun Kasım ayında başlayacağını söyledi. Yılmaz, yüzde 5-6 küçülen ekonomide borsada sert çıkışlar beklemenin hayal olduğunu savundu. Dövizdeki talebin kırıldığını faizlerin ise cazip olduğunu belirten Yılmaz, Borsada çıkışın kasım ayı ile aralık başlarında beklendiğini bildirdi.

Yabancılar bonoya girdi
Vatandaş ve yatırımcının fakirleştiğine dikkat çeken Uğur Yılmaz, Borsa büyük yatırımcı ve spekülatörün kontrolünde, çıkış için zamana ihtiyaç var. Endeks, 0.60 cent tabanına oturdu ve artık buradan yüzde 10 çıkışta dahi ciddi direnç gelir. Endeks 11 bin seviyesini test edebilir, ancak bunun ötesindeki sert çıkışlar yine sert satışlara neden olacaktır. Alternatif piyasalardaki gelişmeler piyasanın lehine de olsa çıkış şu aşamada hayal dedi. Yılmaz, son çıkışta bir miktar yabancı para girişi olduğunu, ancak bunun da `bıyıklı yabancı` olarak tabir edilen yerli yatırımcıdan kaynaklandığını belirterek, yabancı paranın bonoya gittiğini sözlerine ekledi.

Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan da, ağustos sonlarında Türkiye`de ekonomide genelde bir canlanma olduğuna işaret ederek, böyle bir hareketi beklediklerini söyledi. Bahçuvan, okulların açılma dönemiyle birlikte piyasalarda ve reel sektörde bir hareketlenme yaşandığını vurgulayarak, insanlarda dövizdeki yükseliş korkusunun durulması, dövizi yukarı çektiği söylenen yabancı bankaların satışlarına yerli bankaların da aynı yönde eğilim göstermesinin, insanlar tarafından psikolojik olarak işlerin açılacağı ve dövizde beklemenin anlamsız olduğu şeklinde yorumlandığını savundu.

Kaçan para geri geliyor
Ali Bahçuvan, bu iyimserliğin bir süre daha devam edebileceğini ancak önemli olanın Kasım ayı sendromunun atlatılması olduğunu vurguladı. Bahçuvan, eğer bunu hafifletecek tedbirler alınır eylül ayından bu para uygun koşullarda toplanırsa, piyasalardaki güven ortamının pekişeceğini anlattı. En önemli indikatörün dolar olduğuna dikkat çeken Bahçuvan, dövizdeki ani iniş çıkışlara izin verilmemesi, gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti. BORYAD Başkanı Ali Bahçuvan, borsacıların en korktukları şeyin siyasilerin söylemlerindeki aşırılıklar olduğunu ifade ederek, siyasetten gelecek sinyaller ve Meclis açılınca kimin ne diyeceğinin de önem taşıdığını belirtti. Ali Bahçuvan, piyasaya bir miktar para girişi olduğunu ama gelen paranın yabancı parası değil, daha çok korkup piyasadan kaçan para olduğunu savundu.

Ortaklıklar itici güç olacak
Ak Yatırım Menkul Değerler Araştırma Geliştirme Departmanı Müdür Yardımcısı Kadir Konukoğlu da, döviz kurlarındaki düşüşlerin beklendiğini ve bankaların döviz pozisyon açıklarının kapatılmasından kaynaklandığını kaydetti. Konukoğlu, hafta başında Merkez Bankası`nın faiz indirimine rağmen dövizdeki düşüşün sürmesinin de bunu teyit ettiğini ifade ederek, aşırı değerlenen dövizde bundan sonra kriz beklemenin doğru olmayacağını belirtti.

Hisse senetleri piyasasında da beklentilerin olumluya döndüğünü vurgulayan Konukoğlu, özel sektör bankalarındaki yabancı ortaklık anlaşmalarının gerçekleşmesi durumunda, bunun piyasalara itici güç olacağını savundu.

Beklentiler olumluya döndü
Kent Yatırım Araştırma Müdürü Özgecan Fırıldak, Hazine`nin Türk Lirası ve döviz cinsinden çok başarılı halka arzlarla dövizdeki psikolojik baskıyı kırdığını belirterek, piyasalarda beklentilerin olumluya döndüğünü söyledi. Dövizdeki psikolojinin değişmesiyle önümüzdeki dönemde Türk Lirası`na dönüşün başlayacağını düşündüklerini ifade eden Fırıldak, eylül ayında IMF`den gelecek 3 milyar dolar kredi ve turizm gelirlerindeki yansımayla faizlerdeki düşüşün de süreceğini savundu. Fırıldak, borsada kar realizasyonları yaşandığını belirterek, önümüzdeki haftadan itibaren orta vadeli bir yükseliş trendi gerçekleşmesini beklediğini sözlerine ekledi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.320 Değişim: 1,59% Hacim : 105.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.145 16.05.2024 Yüksek 10.320
Açılış: 10.189
32,2568 Değişim: -0,05%
Düşük 32,2147 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0829 Değişim: -0,01%
Düşük 35,0301 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.466,52 Değişim: 0,01%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.470,16
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.