Bankacılık sektörü kırmızı alarm mı veriyor?

27.10.2016 - 15:00 | Son Güncelleme :
Bankacılık sektörü kırmızı alarm mı veriyor? | Ekonomi Haberleri

Hüseyin Aydın, "Kredi talebi zayıflamaya devam ederse bankacılık sisteminde kârlılıkla ilgili ciddi problemler olabilir" dedi.

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı (TBB) ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, bankaların kredi iştahının sürmesine karşın talep tarafında bir zayıflama yaşandığını belirterek, bu durumun devam etmesi halinde bankacılık sisteminde kârlılıkla ilgili ciddi problemler yaşanabileceğini söyledi.

"CEO Club Bankacılar Zirvesi"nde konuşan Aydın, "Bankaların kredi verme iştahlarında bir zayıflıktan söz ediliyor. Aslında kredi talebinde bir zayıflama olduğunun altını çizmek lazım. Bankaların özkaynaklarını güçlendirebilmek için para kazanmaları gerek. Para kazanmaları için marjların daraldığı bir dönemde hacim yapması gerek. Kredi talebi eğer böyle devam ederse Türk bankacılık sisteminin kârlılıkla ilgili ciddi problemleri olabilir" dedi ve ekledi:

Haberin Devamı

##$HABER_1435475$##

"Bankacılık sisteminin iştahı olumlu olduğu halde son dönemde yapısaldan kaynaklanan problemleri biraz fazla gündemde tutuyoruz... 2016 yılında bizim iştahımızda herhangi bir azalma söz konusu değil ama kredi talebinde küçük de olsa azalma var."

Reuters'in haberine göre; Başbakan Binali Yıldırım, geçtiğimiz günlerde bankaları eleştirerek, "Bankacıları uyarıyorum. Lütfen reel sektörün sesine kulak verin. Tefeciliği bırakın. Gerçek ekonomiye dönün. Yarın bir gün ekonomiye kaynak aktarmaya çalışacaksınız, ama geç olacak... Ya bunu kendiliğinizden yaparsınız, ya da bunu size yaptırırız" demişti.

Başbakan'ın eleştirilerini sektörün nasıl karşıladığı ile ilgili soru üzerine TBB Başkanı sıfatı ile ilgili yaptığı değerlendirmede Aydın, "Rekabet ortamından performansa farklı gailelerle müşterilerimizi rahatsız ettiğimiz davranışlarımız olabilir. Tıpkı müşterilerimizin üzdüğü gibi bizim de üzdüğümüz ahval olabilir... Birkaç arkadaşımızın yaptıklarından dolayı son derece başarılı bir sektörün kendini iyi anlatamama problemini çözmesi gerekir" dedi ve ekledi:

Haberin Devamı

"Bizi güçlü kabul ettikleri için bu serzenişler biraz fazla... Kendi patronunun eleştirmesine karşı nasıl durulması gerekiyorsa öyle duracağız... En az eleştiriyi almak için her türlü gayreti göstereceğiz."

BANKALARIN SERMAYESİNE GÖRE ÖZKAYNAK KÂRLILIKLARI DÜŞÜK

Bankaların topladıkları mevduatın tamamını krediye dönüştüremediğini belirten Aydın, bankaların koyduğu sermaye gözönüne alındığında mevcut özkaynak kârlılığının da düşük olduğuna dikkat çekerek, sektörün kârlılık konusunda haksız eleştirilere maruz kaldığını söyledi.

Aydın, "Topladığımız mevduatın tamamen krediye dönüştüremiyoruz. Yasal kesintiler var. Makro ekonomiyi yönetenler kredi büyümesi istemiyorlarsa yasal kesintilerin miktarını ayarlayabiliyorlar. Zorunlu karşılıklarla, risk ağırlıkları ile bizi terbiye edebiliyorlar" dedi ve ekledi:

"Türkiye'deki yasal kesintiler ve operasyonel giderler dikkate alındığında yüzde 8'den topladığımız mevduatı yüzde 16'dan satmamız gerektiği matematikle karşı karşıyayız."

Bu faiz oranlarıyla bankaların ortalama özkaynak kârlılığının yüzde 12 olduğunu belirten Aydın, "Bu sermaye gücü ile özkaynak getirisinin bu kadar sınırlı olduğu sektör bankacıllık sektörü. Benim patronum 40 milyar lira özkaynağı Ziraat'e vermeyip başka yerde değerlendirse bu özkaynağın daha üstünde gelir elde eder" diye konuştu.

Aydın, Ziraat Bankası'nın 2017 beklentileriyle ile ilgili yaptığı değerlendirmede ise, genel bankacılık sistemi ortalamasının biraz daha üzerinde bir büyüme gerçekleştirmeyi beklediklerini söyledi.

Aydın, "Bunu yaparken bilançonun pasifine mutlaka özen göstereceğiz... Altyapı projeleri gelirse gerek yerel bankalarla gerek uluslararası bankalarla bu projelerin finansmanı için gereken bütün gayreti göstereceğiz. Eğer para kazanırsak bunları özkaynaklarımıza ekleyerek ülkenin büyümesine katkı vermeye devam edeceğiz" dedi.

Haberin Devamı

KREDİ BÜYÜMESİ 2016'DA İSTENİLDİĞİ KADAR OLMADI

Zirvede, bankacılık sektörünün 2016 yılını değerlendiren Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil ise, beklenmeyen iç ve dış gelişmelere karşın Türkiye ekonomisinin güçlü durmayı başardığını ancak kredi büyümesinin istenilen seviyede gerçekleşmediğini söyledi.

Erbil, "Bu sene kredi büyümesi istediğimiz kadar olmadı. Sektörde dokuz ayda yüzde 8 büyüdük. Geçen sene bu oran yüzde 13'tü. Kredi büyümesi göreceli anlamda zayıftı. Tüketici kredilerine baktığımızda reel anlamda küçüldü diyebiliriz. Yatırımla ilgili kredilerdeki zayıflık da bu sene dikkat çekti" dedi.

Buna karşın mevduatın uzun zamandan beri ilk defa bu sene kredilere nazaran daha hızlı büyüdüğünü belirten Erbil, "Aktif kalitesinde ise çok tedirgin edecek durumda değiliz ama bir bozulmaya da hepimiz şahidiz" diye konuştu.

Erbil, önümüzdeki dönem için talepte bir canlanmaya ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, "Kanun yapıcının, regülatörün tüketimin tüketici tarafında, şirketlerin teşvik tarafında biraz cesaretlendirilmesi lazım" dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.624 Değişim: 0,00% Hacim : 77.370 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.588 10.09.2024 Yüksek 9.788
Açılış: 9.737
34,0616 Değişim: 0,13%
Düşük 33,9254 11.09.2024 Yüksek 34,0696
Açılış: 34,0187
37,6648 Değişim: 0,38%
Düşük 37,4177 11.09.2024 Yüksek 37,6792
Açılış: 37,5234
2.760,85 Değişim: 0,29%
Düşük 2.746,96 11.09.2024 Yüksek 2.762,19
Açılış: 2.752,96
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.