'Artık Yunanistan’ın borç sorunu olmayacak'

15.07.2015 - 15:49 | Son Güncelleme :
Tsipras anlaşmayı değerlendirdi

Yunanistan devlet televizyonu ERT'de gündeme ilişkin gelişmeleri değerlendiren Tsipras, ''Yunanistan için finans sorunu gelecek yıllar için sona eriyor. Bundan sonra Yunanistan’ın borç sorunu olmayacak'' diye konuştu

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, Yunan devlet televizyonu ERT’ye konuştu. Tsipras, verdiği söyleşide, Brüksel’de Yunanistan’ın borcuyla ilgili sürdürülen kritik müzakereleri ve kreditörlerle varılan anlaşmayı değerlendirdi.

Brüksel’de varılan ön anlaşmanın zor ve kötü bir anlaşma olduğunu ancak kreditörlerin daha önce önerdiği tekliflerden daha iyi teklifler içerdiğini savunan Tsipras, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

“Anlaşma çok ağır reformlar içeriyor ancak daha önceki tekliflerle kıyaslanamaz. Daha önce yeni kredi vermeyi reddediyorlardı. Şimdi 82 milyar vermeyi kabul ettiler ayrıca borç yeniden yapılandırılacak. Memur ve emekli maaşlarında kesinti olmayacak. 7 milyarlık tedbirler 3 yıla yayılacak. Yunanistan için finans sorunu gelecek yılar için sona eriyor. Bundan sonra Yunanistan’ın borç sorunu olmayacak.”

Tsipras, Brüksel’de çok zor anlar yaşadığını, büyük manevi ve ekonomik baskılar altında ülkenin ve halkın çıkarları ölçütüyle hareket edip, zor seçimler yaptığını kaydetti.

'SEÇENEKLERDEN BİRİNİ ALMAK ZORUNDAYDIM'

Brüksel’deki müzakerelerin son günlerde tamamen çıkmaza girdiğini ve kimseden destek görmediğini anlatan Tsipras, şunları söyledi:

“Son 10 gün tamamen çıkmazdaydık. Önümüze konulan seçeneklerden birini almak zorundaydım. Bu, kişisel bir mesele değildi. Seçimimi ülkenin ve halkın çıkarını ölçüt alarak yaptım. İflas olsaydı, başka para birimine geçmek zorunda kalacaktık ve bu, ülke için bir felaket olacaktı. Çünkü Rusya’ya gittim, Başkan Obama ile görüştüm, Çinli başbakan ile görüştüm ama kimse bana 'Yürü arkandayız, yardım edeceğiz' demedi.”

Haberin Devamı

'SİYASETTE BAZEN RİSK ALMAK GEREKİYOR'

Tsipras, referandum kararıyla ilgili bir soru üzerine, o günlerde müzakerelerde varılan noktada yapılacak en iyi durumun bu olduğunu belirterek, bu konuda sonunda haklı çıktığını söyledi. Tsipras, “İlk başta ‘evet’ olasılığının üstün olduğunu gördüklerinde euro ya da drahmi ikilemini ortaya attılar. Ancak, sandıktan ‘hayır’ çıktığında ben kazandım ve onlar bunu unuttular ve müzakere masasına geldiler. Siyasette bazen risk almak gerekiyor. Ben bu riski aldım. Programın dışına bile çıktık” dedi.

Tsipras, kreditörlerle varılan anlaşmaya rağmen henüz hiçbir şeyin kesin olmadığını anlatarak, Avrupa’da hala bazı çevrelerin anlaşmayı engellemeye çalıştığını savundu. Avrupalı muhafazakarların sol bir hükümeti istemediklerini ve bu konuda AB Parlamentosu’nda bir bölünmüşlüğün olduğunu kaydeden Tsipras, şöyle devam etti:

“Henüz her şey bitmedi. Nihai anlaşma zaman alacak. Bir hafta önce parlamentodaki bu bölünmüşlüğü fark ettim. Muhafazakar kesimin bazıları iki vitesli AB istiyor. Ancak, çoğunluk Yunanistan ile ilgili olası gelişmelerin kontrolden çıkmasından endişe ediyor. Bu düşünce ileride daha da yaygınlaşacak ve kemer sıkma politikaları yakın zamanda tek yol olmaktan çıkacak.”

Başbakan Tsipras, sürecin normal şekilde devam etmesi halinde ATM’lerden çekilen miktarın aşamalı olarak artırılmasına gidileceğini bildirdi.

'DAYANMAMIZ LAZIM'

Kreditörlerle varılan anlaşma konusunda SYRIZA içindeki tepkilerle ilgili soruları yanıtlayan Tsipras, ülkenin anormal koşullar içinde bulunduğunu dile getirerek, “Kimse ideoloji defnelerini başına takıp koltukta oturmayı düşünmemeli. Gerçekleri görmeli” değerlendirmesinde bulundu.

Hükümetin düşmesi durumunda Avrupa’da bazı çevrelerin buna çok sevineceğini ifade eden Tsipras, “Ancak bizim verdiğimiz mesaj, yer buldu. Avrupa’da muhafazakar çevrelerin istediği olmayacak. İspanya'da yakında seçim olacak ve böyle bir hükmet oradan da çıkabilir. Bu yüzden dayanmamız lazım. SYRIZA’yı bir bütün olarak tutmak için elimden geleni yapacağım” diye konuştu.
Tsipras, eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis’in doğru bir seçim olup olmadığına ilişkin soru üzerine de Varufakis’in, Yunanistan’ın Avrupalı ortaklarıyla müzakerelerine büyük bir dinamik kazandırdığını ve bu yüzden istenilmediğini kaydetti.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.891 Değişim: 0,18% Hacim : 84.341 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.851 26.07.2024 Yüksek 10.948
Açılış: 10.912
32,9449 Değişim: -0,11%
Düşük 32,8543 26.07.2024 Yüksek 33,1490
Açılış: 32,9827
35,7631 Değişim: -0,26%
Düşük 35,6886 26.07.2024 Yüksek 36,0434
Açılış: 35,8581
2.528,50 Değişim: 0,83%
Düşük 2.504,59 26.07.2024 Yüksek 2.534,28
Açılış: 2.507,72
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.