% 35 enflasyon hedefi gerçekçi

06.03.2002 - 15:54 | Son Güncelleme :

Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, açıklanan Şubat enflasyon oranlarının, %35`lik enflasyon hedefine ulaşabileceğini ortaya koyduğunu bildirdi

Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, açıklanan Şubat ayı enflasyon oranlarının, politikaların kararlılıkla sürdürülmesi halinde yüzde 35`lik enflasyon hedefinin ulaşılabilir bir hedef olduğunu açıkça ortaya koyduğunu bildirdi.

Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından düzenlenen Yabancı Sermaye Arenasında konuşan Öztrak, makro ekonomik istikrarın ve büyüme ortamının sağlanması çerçevesindeki yapısal reformlara değindi.

Öztrak, Geçen yılki makro ekonomik kamu dengesine ilişkin uygulamalara baktığımız zaman sene sonundaki gelişmeler öngördüğümüz faiz dışı fazladan bir miktar daha iyi yerde olduğumuzu gösteriyor dedi.

Ödemeler dengesinin de dış ticaret rakamları çerçevesinde cari işlemler fazlasının öngördükleri seviyeden daha yüksek olacağını gösterdiğini belirten Öztrak, enflasyona bakıldığında da geçen seneninsabit kur rejiminin geçerli olduğu bir ortamda ortaya çıkan Şubat ayı enflasyon rakamı ile aynı seviyeye yeniden geri geldiğini gördüklerinikaydetti.

Faik Öztrak, Önemli bir gösterge. Politikaların kararlılıkla sürdürülmesi halinde bu bize yüzde 35`lik enflasyon hedefinin gerçekleştirilebilir, ulaşılabilir bir hedef olduğunu açıkça gösteriyor dedi.

Büyüme

En son bakılması gereken göstergenin büyüme olduğunu vurgulayan Öztrak, uzun dönemli olarak bakıldığında şu anda genel olarak ekonomikçevrelerde konuşulan en önemli parametrenin büyüme olduğuna işaret etti.

Kamu kesimi dengesini gevşeterek, kamu açıklarını artırarak büyümeyi sağlama imkanı bulunmadığını belirten Öztrak, şunları kaydetti: Türkiye`de esas itibariyle yaşanan ekonomik krizler nedeniyle korkaklaşmış, çekingen hale gelmiş bir kesim var. Tüketim talebi var.

Bu tüketim talebinin sahiplerinin ekonomide artık risklerin gerçekten azaldığı, yavaş yavaş herşeyin normalleşmeye başladığı inancının güçlenmesi lazım ki kriz ortamında korkaklaşmaları nedeniyle kısmış oldukları talebi yeniden normal talep düzeylerine çekebilsinler.

Bunun için de iki önemli konu var. Birincisi programın uygulanmasındaki kararlılığın sürmesi, kamu kesimi dengesinde finansman olarak baktığınız zaman öngörülen büyüklüklerin tutturulması ki bu borcun çevrilebilmesi konusundaki inancın pekiştirilebilmesi bakımından önemli. Ve de Merkez Bankası`nın enflasyonla mücadele politikalarının çok süratli kredibilite kazanması. Dolayısıyla bütün bunların olabilmesi için Türkiye`nin kısa vadede kamu kesimi dengesini gevşetmeimkanı yoktur.

Faik Öztrak, bunun yapılması halinde beklenen tüketici ve yatırımcı güveninin geri gelmesi nedeniyle harcama artışlarını geri gelmesinin söz konusu olacağını bildirdi. Öztrak, yapısal reformları gerçekleştirme, güven ortamının geriye gelmesiyle TL`ye olan talebin artacağını ve faiz oranlarının düşeceğini belirterek, bunun yaratacağı servet etkisinin de talep yönünü etkileyeceğini söyledi.

Üretici kesimler enflasyon hedefine uyum sağlamalı

Büyümenin arz yönüne de değinen Öztrak, yapısal tedbirler kapsamında kamu kesiminin faiz dışı fazlasını değiştirmeden gerek harcama alanında gerekse vergi sistemlerini daha etkin bir yapıya kavuşturarak büyümeyi sağlayabileceği, arz üzerinde kamu kesiminden baskıları azaltabileceği birtakım düzenlemeler bulunduğunu anlattı.

Öztrak, yine üretim tarafında en önemli konulardan birinin de makro çerçeveye giden yüzde 35`lik enflasyon hedefine başta üretici kesimlerin süratle uyum sağlayabilmeleri olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: Eğer buna uyum sağlanmazsa üretimde kullanılan girdi fiyatlarını yüzde 35`in üstünde belirlersek, fakat satış fiyatlarında yüzde 35 enflasyon hedefine göre bir talep ortaya çıkıyorsa, satış fiyatını ancak yüzde 35 artırırsak karların düşmesiyle birlikte ikinci bir sıkıntı ortaya çıkıyor.

Önceden fiyatların yüzde 35`in üstünde artırılması fakat devletin de yüzde 35 limite uyması halinde de malların satılamaması durumu ortaya çıkar, dolayısıyla büyüme olmaz. Bir an önce toplumun çeşitli kesimlerine enflasyonla ilgili beklentilerini, devletin koymuş olduğu hedeflere yakınlaştırması lazımki büyüme ortamı kalıcı bir şekilde geri gelebilsin.

Yeni oyunun kuralları

Türkiye`nin oyunun kurallarıyla ilgili kurumsal çerçeveyi değiştirmek konusunda önemli adımlar attığını belirten Öztrak, Ancakeğer ekonomideki mevcut iktisadi ajanlar eski oyunu bu kurallar çerçevesinde oynama beklentisi içindelerse ve bu yeni çerçeveyi algılamakta güçlük çekiyorlarsa o zaman ciddi maliyetlerle karşılaşacaktır dedi.

Öztrak, çünkü devletin bundan önceki aktarma mekanizmalarını giderek ortadan kaldırdığını, eski kural çerçevesinde oyunu oynamakta olan özel kesimin maliyetlerini etkileyeceğini söyledi. Öztrak, bu maliyetlerden kurtulabilmek için özel kesimin süratle bu oyunun kurallarının değiştirilmesine kendisini uyarlayabilmesi gerektiğini vurguladı.

Bu çerçevede de iyi yönetişim gibi unsurları özel kesimin kendi bünyesine uyarlaması gerektiğini belirten Öztrak, Bizce yabancı yatırımlar bu çerçevenin en önemli politika araçlarından biri olacak.

Çünkü yeni kurumsal çerçeveye ekonomideki tüm ajanların uyum sağlayabilmesi kapsamında yabancı yatırımlar bir katalizör rolü oynayacaktır dedi. Yabancı yatırımların getirdiği teknolojik yenilikler ve yönetim tecrübesinin sisteme yayılmasıyla yabancı yatırımların bu büyüme sürecine geçişi daha az sancılı hale getireceği kanaatini dile getirenÖztrak, bu kapsamda yabancı yatırımların Türkiye`ye çekilmesi konusunda kararlar alındığını ve uygulamaya geçildiğini hatırlattı.

Yatırımcı konseyi toplantısı

Yabancı yatırımlar konusunun senenin ikinci yarısından itibaren çok büyük ivme kazanmasını beklediklerini ifade eden Öztrak, Temmuz ayının ortalarında gerek IMF gerek Dünya Bankası başkanlarının katılacağı büyük bir yatırımcı konseyi toplantısını yapmayı planladıklarını, bu toplantıyla yabancı sermayenin Türkiye`ye olan ilgisinin daha da artacağını kaydetti.

Türkiye`nin yatırım ortamının tanıtılması konusunda yetersiz kaldığına işaret eden Öztrak, önümüzdeki dönemde yeni kuracakları yapılar kapsamında hareket edecekleri yönlerden birisinin de bu olacağını sözlerine ekledi.

Açıkları artırarak büyümeyiz

Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, kamu açıklarını artırarak büyüme sağlama imkanı bulunmadığını bildirdi.

Faik Öztrak, Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen Yabancı Sermaye Arenası başlıklı toplantınınaçılışında yaptığı konuşmada, ekonomik çevrelerdeki en önemli parametrenin büyüme olduğunun dikkat çektiğini bildirdi.

İzlenen program kapsamında büyümenin nasıl ortaya çıkacağına değinen Öztrak, kamu kesimi dengesini gevşeterek, yani kamu açıklarınıartırarak büyüme sağlama imkanı bulunmadığını söyledi. Öztrak, yaşananekonomik krizler nedeniyle korkaklaşan bir tüketim talebi bulunduğuna işaret etti.

Bu talebin sahipleri, ekonomide artık risklerin gerçekten azaldığı, yavaş yavaş normalleşmeye başladığı inancı güçlenmesi lazım ki, kriz ortamlarındaki korkaklaşma nedeniyle kıstığı talebi yeniden normal talep düzeyine çekebilsinler diyen Öztrak, bu konuda 2 önemliunsurdan birinin, programın sürdürülmesindeki kararlılığın devamı olduğunu vurguladı.

Faik Öztrak, güven ortamının geri gelmesi, faizlerin düşmesinin detalep yönünden etki yaratacağını belirtti. Hazine Müsteşarı Öztrak, Bir an önce toplumun çeşitli kesimlerinin enflasyonla ilgili beklentilerini devletin koyduğu hedeflere yakınlaştırması lazım ki büyüme ortamı kalıcı şekilde geri gelebilsin dedi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.976 Değişim: 2,06% Hacim : 84.621 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.852 19.09.2024 Yüksek 9.981
Açılış: 9.873
34,0208 Değişim: -0,12%
Düşük 33,8905 19.09.2024 Yüksek 34,1210
Açılış: 34,0617
38,0357 Değişim: 0,34%
Düşük 37,7511 19.09.2024 Yüksek 38,1716
Açılış: 37,9056
2.826,55 Değişim: 0,84%
Düşük 2.791,97 19.09.2024 Yüksek 2.839,34
Açılış: 2.802,88
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.