2017’de dalgalı maaş dönemi
25 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren zorunlu bireysel emeklilik kanununa göre, 45 yaşın altında çalışanlardan Ocak 2017 itibariyle her ayki prime esas kazançlarının yüzde 3’ü kadar kesinti yapılacak.
Prime esas kazanç sistemi ise Türkiye’de asgari ücrete endeksli yürüyor, 2016 yılı rakamlarına göre şu anki prime esas kazancın alt limiti bin 647 TL iken, üst limiti 10 bin 705 TL düzeyinde bulunuyor. Prime esas kazançlar “asıl ücretler, kazançtan hisse şeklinde ödenen ücretler, primler, ikramiyeler, fazla mesai ücreti” gibi kalemlerden oluşuyor.
Bu nedenle bir ay içinde çalışana yapılacak ödeme, bu yıl için üst limit olan 10 bin 705 TL’nin üstünde olursa; limiti aşan bölüm 2. ayın prime esas kazançlarına dahil ediliyor. Aynı şekilde, ücretsiz izin dönemlerinde de prim yatırılmıyor.
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Bu dönemde ücret dışında ikramiye, prim gibi bir para ödenmişse sonraki ay içinde prime esas kazanca dahil edilip, priminin ödenmesi gerekiyor. Bu da, prime esas kazancın çalışanların bir bölümü için her ay farklılaşması anlamına geliyor. Zorunlu bireysel emeklilik kanununa göre, katkı payı için maktu limit getirmeye Bakanlar Kurulu yetkili kılınmış durumda. Ancak böyle bir düzenleme henüz yapılmadı.
Şu anki haliyle düzenleme yürürlüğe girerse, belli bir maaşın üstünde alan birçok çalışanın maaşında her ay değişen bireysel emeklilik kesintisi yapılacak. Çalışanların her ay kesinti oranının değişmesi nedeniyle özellikle büyük şirketlerde sadece tek bir kişinin bu işle ilgilenmesi gerektiğine de dikkat çekiliyor.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN