BIST, İslami finansın küresel merkezi olma yolunda ilerliyor

13.11.2014 - 14:54 | Son Güncelleme :

BIST, İslami finansın küresel merkezi olmayı hedefliyor

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/bist_haber19.JPG">

Borsa İstanbul, dünyadaki diğer finansal süpermarketlerden farklılaşarak, küresel rekabette öne çıkmayı hedefliyor. Bu amaçla, İstanbul’un İslami finansın en önemli küresel merkezi olması için de çalışmalar devam ediyor.

Türkiye sermaye piyasasındaki büyük değişim 2012 sonunda yürürlüğe giren yeni Sermaye Piyasası Kanunu ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, İstanbul Altın Borsası ve İzmir  Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, Borsa İstanbul anonim şirketi çatısı altında birleşmesiyle başladı. Böylelikle daha önce farklı borsalarda işlem gören birçok farklı varlık sınıfının tek bir platformda etkin ve hızlı işlem görmesine imkan sağlandı. Şirketleşmenin akabinde, borsamız bünyesinde yeni piyasa ve ürünlerin devreye alınma süreçleri başladı. Aynı zamanda bu piyasa ve ürünlerin küresel platformda işlerlik kazanmasını sağlayacak NASDAQ OMX ile stratejik İşbirliği ve teknoloji yatırımları gerçekleştirildi.

Üç kategoride proje

NASDAQ OMX ile başlatılan süreç basit bir karşılıklı pay satın alma birlikteliğinin çok üzerinde olarak görülüyor. Endekslerin geliştirilmesi, veri dağıtımı, pazarlama ve satışı da kapsayan çok geniş bir alanda, birlikte 30 proje yürütülecek. İstanbul Uluslar arası Finans Merkezi (İFM) projesi kapsamında, küresel know-how transferi Borsa İstanbul’un uluslararası arenada rekabet edebilmesinde, global bakış açısı ve iş yapış tarzı açısından çok kritik bir rol oynayacak. Piyasa ve iş geliştirme, yönetim ve kurumsal etkinlik, takas ve mutabakat süreçleri olmak üzere üç temel başlık altında kurgulandı ve özel projeler, yapılandırılmış çalıştaylar, mentorluk hizmetleri olarak da üç farklı kategori oluşturuldu.

Ayrıca proje, 2014-2016 yılları arasında alınacak olan toplam 36 hizmetten oluşuyor ve 1800 adam/gün olarak planlandı. Bütün bu çalışmalar ile BİST küresel bir marka olarak İstanbul’un dünyanın en önde gelen finans merkezleri arasında yer almasında hayati rol oynayacak.

İslami finans merkezi

Borsa İstanbul diğer süpermarketlerden farklılaşarak, küresel rekabette öne çıkmayı da hedefleniyor. Bu amaçla, İstanbul’un İslami finansın küresel en önemli merkezi olması için de çalışmalar devam ediyor. İstanbul’un bu açıdan önemini gözler önüne seren en büyük gelişme ise 2013 yılında Borsa İstanbul yerleşkesinde Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi’nin faaliyete geçmesi oldu. Bu merkez, Dünya Bankası’nın uluslar arası düzeyde, İslami finans alanında açtığı ilk ofis özelliği taşıyor. Merkez, İslami finans ürünlerinin geliştirilmesine önemli katkılar sağlayacak.

Uluslararası tanıtım

Borsa İstanbul, sadece bir süpermarket kurmakla kalmıyor aynı zamanda bu süpermarketin tanıtım ve bilgilendirme çalışmalarını sürdürüyor. Listingİstanbul projesi ile yabancı şirketlerle görüşülerek İstanbul’un bölge için önemi aktarılıyor. Bu sayede uluslararası sermayenin İstanbul’da varlığının artırılması hedefleniyor. Çeşitli kurum ve borsalar ile Borsa İstanbul arasında oluşturulan bağlantılar ve karşılıklı imzalanan ‘memorandum of understanding’ anlaşmaları da İstanbul Uluslararası Finans Merkezi imajı için önemli kazanımlar olarak görülüyor.

Birincil veri merkezi

Bu süpermarketin bir nevi beyni olacak veri merkezi ise yeniden tasarlandı. 2013 yılı ilkbaharında 
başlayan çalışma ile ‘Birincil Veri Merkezi’ inşası tamamlandı ve 4 Nisan 2014 tarihinde basın tanıtımı gerçekleştirildi. Altyapısında Türkiye’de ilk defa kullanılan teknolojileri de barındıran veri merkezinde, Borsa İstanbul’un yanı sıra Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun da sunucu sistemleri barındırılacak ve bu kurumlar arasında oluşturulacak olan ‘Ortak Veri Merkezi’ altyapısı hayata geçirilecek. Böylece, iletişim altyapısı da konsolide edilmiş olacak.

İFM vizyonuna uygun

Borsa İstanbul’un stratejik plan çerçevesi içinde attığı her adım İstanbul’u ulusal ve uluslararası finans piyasası katılımcılarının konumlandığı, 
yeni finansal piyasaların sürdürülebilir şekilde gelişmesi için gerekli finansal, hukuki ve teknik altyapıya sahip, finansal faaliyetlerin diğer merkezlerden daha etkin ve hızlı bir şekilde yapılabildiği bir merkez konumuna getirmeyi hedefleyen İFM projesi ile birliktelik arz ediyor. Borsa İstanbul, İFM vizyonuna uygun şekilde işlem hacmi ve likiditenin yüksek olduğu, uluslararası şirket ve yatırımcıların ilgi odağı olan, her türlü talebe cevap verecek finansal ürün çeşitliliğine ve teknolojik altyapıya sahip finansal piyasaların küresel süpermarketine dönüşme yolunda hızla çalışıyor.

Ürün yelpazesi genişleyecek

NASDAQ OMX ile gerçekleşen stratejik ortaklığın yanında, küresel yatırımcılara hizmet verebilmek için ürün yelpazemizi de geliştirme çalışmaları devam ediyor. Borsa İstanbul’un tüm emtia ürünlerinin ve aynı zamanda emtia ve enerji ürünlerine dayalı türev ürünlerin alım-satımına imkân sağlayan ‘ticari platform’ hüviyeti kazanması bu açıdan önem arz ediyor. Çalışmaları hızla devam eden elektrik piyasası ve emtia piyasası konsolidasyonları ülkemizin stratejik konumuna katkı sağlarken, Borsa İstanbul’un da ortağı olacağı enerji türev ürünleri ile risklerin daha etkin yönetilmesi de sağlanacak. Benzer bir yapının doğalgaz piyasası için de oluşturulması gündemde. Bu çalışmalar ile finansal ürün çeşitliliği sağlanırken, risklerin daha sağlıklı yönetilmesine imkân sağlanacak.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.159 Değişim: -0,15% Hacim : 91.156 Mio.TL Son veri saati : 17:57
Düşük 10.122 15.05.2024 Yüksek 10.241
Açılış: 10.171
32,1717 Değişim: -0,28%
Düşük 32,0991 15.05.2024 Yüksek 32,3268
Açılış: 32,2618
35,0552 Değişim: 0,21%
Düşük 34,8908 15.05.2024 Yüksek 35,1217
Açılış: 34,9819
2.472,81 Değişim: 1,08%
Düşük 2.434,87 15.05.2024 Yüksek 2.478,10
Açılış: 2.446,30
HALKA ARZ REHBERİ
Halka arz nedir? Halka arz yolu ile başta hisse senetleri (pay) olmak üzere, tahvil, bono, kira sertifikası gibi sermaye piyasası araçlarının satışı mümkündür... devamı ›
Halka arzın faydaları nelerdir? Şirket paylarının BIST'te işlem görmesinin faydaları üç başlıkta incelenebilir: makro ekonomi açısından, yatırımcılar açısından ve şirketler açısından... devamı ›
Borsa İstanbul'un halka arz teşvik çalışmaları Şirketlerinin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha fazla faydalanması yardımcı için Borsa İstanbul yeni bir hamle başlattı... devamı ›
Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ’ler için fırsat GİP’te halka açılan şirket sayısı 25 olup, 2 tanesi şartlarını sağlayarak Borsa İstanbul’un ana pazarı olan Pay Piyasası’na geçmiştir... devamı ›
Kaynak temininde iki alternatif yöntem Borsa İstanbul, şirketlere sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır... devamı ›
Şirketlerin sermaye piyasalarına olan ilgisi arttı 2012 yılından bu yana şirketlerimizin sermaye piyasalarının imkanları ile temin ettikleri fon tutarı 156 milyar TL’yi aşmıştır... devamı ›
1 2 3 4 5 6
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.