Mehmet Şimşek'ten kripto para açıklaması

16.02.2018 - 10:37 | Son Güncelleme :
Mehmet Şimşek'ten kripto para açıklaması | Bitcoin Haberleri

Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Kripto paralarla işlem yapanları olumsuzluklarla karşılaşabilecekleri konusunda uyardık" dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, sanal para birimi olan Bitcoin ile ilgili soru önergesine Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Yanıt verdi. Bitcoinin BDDK tarafından elektronik para birimi olarak kabul edilmediğini belirten Şimşek, kripto paralarla işlem yapanların olumsuzluklarla karşılaşabilecekleri konusunda uyarıda bulunduklarını söyledi.

Haberin Devamı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in dünya çapında dijital para birimi olarak değer gören ve inişli-çıkışlı bir seyir izleyen Bitcoin ile ilgili soru önergesinde, “Bitcoin tüm dünyada kullanılan dijital bir para birimi olarak değer görmeye başlamıştır. Bitcoin'in herhangi bir merkezî kuruma bağlı olmamasının, bağımsız bir kripto para olmasının farklı sorunlar üretebileceği düşünülmekte midir? İnternet ortamında dijital para olarak tanımlanan ve yaygınlaşan uygulamaya yönelik hükümet olarak değerlendirmeniz nedir? Yasal dayanağı olmayan ancak sanal bir varlık haline gelen duruma karşı düzenlemeler yapılacak mıdır?” şeklinde sorular yöneltti.

##$HABER_1444054$##

KRİTPO PARALARIN KULLANIM ALANLARI ARTIYOR

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, “Bitcoin, oluşturulmalarında kullanılan kriptografik algoritmalara atıfla kripto paralar olarak adlandırılan dağıtık kütük (distributed ledger) ve/veya öbekzinciri (blockchain) teknolojileri ile işleyen sistemlerin ilkidir. 2008 yılında "kişiden kişiye elektronik para transfer sistemi" olarak ortaya çıkan ve bankacılık/ödeme sistemleri gibi aracılara ihtiyaç duyulmadan değer transferinin "güvenli ve hızlı" bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlama amacı taşıdığı belirtilen Bitcoin, bu tarihten itibaren İnternet ortamında hızla yayılmış, ve artan bilinirliğine bağlı olarak yükselen değeri ile de benzer teknolojiye sahip farklı kripto paraların ortaya çıkmasına ve öbekzinciri teknolojisinin kullanım alanlarının artmasına neden olmuştur” dedi.

Haberin Devamı

RİSK VE GETİRİLERİ ARAŞTIRILIYOR

Bitcoin ve benzeri teknolojilerin ne olarak sınıflandıracağı konusunda küresel düzeyde halen bir uzlaşıya varılamadığını anlatan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek,  “ABD, Çin, İngiltere, Rusya, Almanya, Kanada gibi ülkelerde bu teknolojilere yönelik bazı düzenlemeler getirilmiş olup, bu düzenlemelerde bahse konu teknolojiler emtia, sanal emtia, özel para, parasal hizmet, sanal varlık ve hesap birimi-özel para gibi farklı başlıklar altında sınıflandırılmıştır. Diğer ülkelerdeki bu gelişmeler devletimiz tarafından yakından takip edilmekte olup, bahse konu teknolojilerin olası riskleri ve getirileri üzerinde de kurumlarımızca çalışmalar yapılmaktadır” açıklamasında bulundu.

BİTCOİN, ELEKTRONİK PARA DEĞİL

Bahse konu teknolojilere yönelik Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından bazı girişimler gerçekleştirildiğini söyleyen Başbakan Yardımcısı Şimşek, “BDDK tarafından 25.11.2013 tarihinde yapılan resmi açıklamada, özellikleri açısından bu teknolojilere en yakın varlık çeşidi olan ve ülkemizde 20.06.2013 tarih ve 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamında söz konusu teknolojilerin elektronik para olmadıkları ve bu çerçevede 6493 sayılı Kanuna tabi olmadıkları duyurulmuştur” diye konuştu.

SPK UYARDI

Başbakan Yardımcısı Şimşek, SPK tarafından ise bahse konu teknolojiler için ülkemizde bir tanımlama veya düzenleme bulunmamasından dolayı, bunlara dayalı spot ve türev işlemler yapılmamasına yönelik olarak 01.12.2017 tarihinde Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'ne bir bildirim yapıldığını ve akabinde Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği, üyelerine bir Genel Mektup ile söz konusu bildirim duyurulduğunu hatırlattı.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN YARDIMCISI ŞİMŞEK: “DİKKATLİ OLUN”

Finansal İstikrar Komitesi'nin 34. Toplantısında bahse konu teknolojileri değerlendirdiklerini kaydeden Başbakan yardımcısı Şimşek, “ Değerlendirmeler sonrasında kripto paralar ile ilgili işlem yapan kişilerin herhangi bir zarara uğramamaları için dikkatli olmaları gerektiği vurgulanarak, kripto paralar ile ilgili işlem yaptıklarında olumsuzluklarla karşılaşabileceklerinin farkında olmaları gerektiği belirtilmiştir. Aynı toplantıda bahse konu teknolojilere ilişkin düzenlemelerin geliştirilmesi için bir çalışma grubunun da oluşturulmasına karar verilmiştir” ifadelerini kullandı.

GÜRER, “KARARLAR NET OLMALI”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Bitcoin gibi sanal paraların değişik amaçlarla kullanıldığı yönünde iddiaların olduğunu belirterek, bazı ülkelerin bu para biriminin kullanılmasını yasakladığını anımsattı.  Ömer Fethi Gürer, şimdilik çok olumsuz sonuçları görülmemiş olsa da sanal olduğu için kontrol ve denetimi yapılamayan Bitcoin ile ilgili olarak pek çok insanın maddi açıdan zarar görebileceği yönündeki öngörülerin dikkate alınması gerektiğini vurguladı. CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, böylesine önemli bir konuda hükümetin uyarı niteliğinde açıklamada bulunmaktan ziyade, kontrollü ve hızlı  kararlar almasının daha doğru olacağını kaydetti. 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.548 Değişim: -1,36% Hacim : 101.485 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.513 16.04.2024 Yüksek 9.650
Açılış: 9.645
32,5025 Değişim: 0,28%
Düşük 32,3337 16.04.2024 Yüksek 32,5242
Açılış: 32,411
34,5680 Değişim: 0,21%
Düşük 34,3902 16.04.2024 Yüksek 34,6964
Açılış: 34,4942
2.494,66 Değişim: 0,46%
Düşük 2.465,34 16.04.2024 Yüksek 2.506,73
Açılış: 2.483,19
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.