Bitcoin çalışmalarının ötesinde kalanlar

07.04.2015 - 15:32 | Son Güncelleme :
Bitcoin çalışmalarının ötesinde kalanlar | Bitcoin Haberleri

Kriptopara kavramı, birçok dijital para birimi ve yapının ortaya çıkmasını sağladı. Bunlardan biri de, birden fazla kriptoparanın değişimine olanak sağlayan bir platform olan Ethereum

Ethereum ayrıca uygulama oluşturma (dosya depolama veya anında mesajlaşma uygulamaları gibi) ve yayınlamaya da olanak sağlayacak. Kullanıcılar, kullanım bedelini kriptopara olarak ödeyebileceği gibi (100MB dosya depolama 1$ veya IM uygulamasının yıllık kullanımı için 2$ gibi), platforma destek olarak da (yeni bir uygulama geliştirmek gibi) gereken miktarı kazanabilecek.

Haberin Devamı

Günümüzde Facebook (FB), reklam verenlerin, kullanıcılarını özel olarak hedef almasına izin vermektedir. Ebay(EBAY) alıcı-satıcı etkileşimini sağlamak için güvenli bir pazar sunmaktadır. Bugün Facebook ve Ebay’in her ikisi de, sadece kendileri tarafından erişilip kontrol edilebilen, kendilerine özel ve kısıtlı bu tarz ağlara güvenebilmektedirler (ve kazanç sağlamaktadırlar). Bu tarz şirketler, kendileri tarafından özel olarak tutulan, kayıtlı kullanıcı tabanı (ve ilişkili bilgiler) nedeniyle değerlidirler.

Blockhain üzerinde güvenli ancak merkezi bir kontrole bağlı olmayan, benzer bir genel ağ açıldığını düşünün. Bu tarz bir ağda, bir Facebook kullanıcısı kolaylıkla bir Ebay satıcısına bağlanarak istediği bir ürünü satın alabilir. Her iki kullanıcı da aynı blockchain ağı üzerinde bulunmakta ve bu ağ üzerinde ihtiyaçları doğrultusunda Facebook ve Ebay benzeri uygulamaları kullanmış oluyorlar. Bu yeni dünyada satıcılar, sahip oldukları bireysel kullanıcı tabanına göre üst düzey kontrollere sahip olamayacaklar. Bu tarz merkezi olmayan bir protokol, bitcoin ve altında yatan teknoloji ile güvenliği sağlanan eşler arası (peer to peer) işlemleri mümkün kılar.

Yöneticisi Olmayan Şirketler?

Bitcoin dahil her kriptopara yöneticisi olmayan bir şirkettir. Bu şirketler, finansal hizmetler sunar, çalışanlarına (veya madencilerine) ödeme yapar, ve bitcoinleri ellerinde tutanlar da hissedar olmuş olurlar. Blockchain, şirketi yönetip çalıştırmak üzere gereken belirli bir takım iş modelleriyle önceden programlandığı taktirde, teorik olarak bir şirketi yöneticisiz olarak çalıştırmak mümkündür. Blockchain, finansal bilgileri depolayan, hissedarların oylarını kaydeden ve şirketi bu bilgilere göre yöneten, genel bir kayıt defteri vazifesini görür.

Haberin Devamı

Yeni bir platform olan BitSharesX ise banka işlemlerinin vazifesini görmek üzere geliştiriliyor. Müşterilerine teminat olarak BitShares’e karşılık diğer para birimleri üzerinden borç vermek, seçim(oylama) hizmetleri ve şeffaf kurallarla kendi kendine işleyebilen online piyangolar da bu işlemlerden bazıları olarak gösterilebilir. Herhangi bir kişi, otorite veya organizasyon tarafından yönetilmeyen, merkezi olmayan, özerk işlemler fikrine dayanan bir proje olarak kendini gösteriyor.

Zorluklar

Bitcoin, sağlam ve esnek bir ağ omurgası üzerinde inşa edilmiş muhteşem bir kriptoparaya dönüşmüş durumda. Ancak yazılım dilinin saldırılara açık olduğu değerlendiriliyor. Bitcoin protokolü üzerinde inşa edilen üçüncü taraf uygulamaları ve sistemler güvensiz ve zayıf olabilir ve bitcoin hırsızlıklarına yol açabilirler. Ancak, teknolojik gelişmeler ve özellikle bitcoinin yaygınlaşması, sistemi çok daha sağlam hale getirebilir.

Küresel bir kriptopara, kendine has bir takım zorlukları beraberinde getirecektir; merkezi olmaması, özerk kontrol, coğrafi ve dengeleyici bir gözetimin olmaması gibi. Özerk bir ağda kurallar konulup, bunların kabul ettirilmesi ne kadar etkili olur düşünülmesi gereken konulardan biri olarak ortaya çıkıyor.

Son Sözler

Herşeyin neticesinde, bitcoin ve altında yatan teknoloji büyük bir potansiyele sahip. Blockchainler üzerindeki uygulamalar da, Torrent, Napster veya Freenet gibi benzer eşler arası (peer-to-peer) uygulamaların yol açtığı problemlere benzeyen teknik, yasal, ekonomik ve sosyal problemler doğuracaklardır. Bitcoin tarafından sunulan alternatiflerin, çoğunluk tarafından kabul görmeden önce zaman ve güven testini geçmesi gerekecek. Her şeye rağmen, bitcoin başarılı olamasa bile, altında yatan teknoloji bir oyun değiştirici olacak ve ilerleyen yıllarda gelişmeye devam edecektir.

Haberin Devamı

http://coin-turk.com/bitcoin-dunyayi-degistirebilir-mi-2/


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.185 Değişim: -0,80% Hacim : 49.381 Mio.TL Son veri saati : 12:35
Düşük 10.177 07.05.2024 Yüksek 10.313
Açılış: 10.283
32,2615 Değişim: 0,07%
Düşük 32,1871 07.05.2024 Yüksek 32,3134
Açılış: 32,2398
34,7327 Değişim: -0,12%
Düşük 34,6737 07.05.2024 Yüksek 34,8344
Açılış: 34,773
2.401,76 Değişim: -0,31%
Düşük 2.398,62 07.05.2024 Yüksek 2.417,52
Açılış: 2.409,28
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.