Dolar çok geriledi! Peki alalım mı, satalım mı?

24.08.2017 - 09:41 | Son Güncelleme :
Dolar ne kadar? ( 24 Ağustos dolar fiyatları )

Dolar fiyatları, gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik artan girişlerle 3.48 seviyesinin altına geriledi. Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Erkan, dolar kurunun 3,46 – 3,45 gibi seviyelere çekilebileceğini belirtirken, 3,30’lara doğru bir düşüşü beklemediğini söyledi.

Dolar/TL, uzun süredir beklenen psikolojik seviye olan 3.50'nin hafta başında aşağı yönde kırılmasının ardından, gelişmekte olan ülke para birimlerine artan girişlerle dün gece saatlerinde düşüşünü hızlandırdı.

Dün günü 3.50'nin hemen altında tamamlayan kur gece saatlerinde düşüşünü hızlandırdı. Dolar/TL güne 3.48 seviyesinden başlarken gün içerisinde en düşük 3.4771 seviyesini gördü. Dolar kuru saat 13.05 itibarıyla 3.4815 seviyesinden işlem görürken, euro/TL 4.1047 seviyesinde işlem gördü. Euro/dolar ise aynı dakikalarda 1.1792 seviyesinden işlem gördü.

Haberin Devamı

Analistler kurda 3.50 civarının genel olarak lokaller açısından alım fırsatı olarak görüldüğünü, dolayısıyla bu seviyenin altında bayram dönemi öncesi bireyselde dövizden TL'ye dönüş görülmesi alışkanlığına rağmen özellikle kurumlardan döviz talebi beklendiğine de dikkat çekiyorlar. Bir çok analist döviz ödemesi olan kurumlara 3.50 seviyesi altından alım öneriyor.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

DOLAR ALMA ZAMANI MI, SATMA ZAMANI MI?

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Küresel bazda USD oldukça zayıf bir durumda. Trump yönetiminin günden güne zayıflaması, 30 Eylül’de bütçenin süresinin dolması ve zaman ilerledikçe hükümetin kapanması olasılığının artması, kısaca politik risklerin devam ediyor olması baskı unsurudur. Bunun yanı sıra, Fed’den beklentilerin düşük olması ve Cuma günü Yellen’dan kuvvetli bir politika söylemi beklenmemesi de keskin bir şekilde USD hareketinin yukarı dönmesini engellemektedir" dedi.

Erkan değerlendirmelerine şöyle devam etti: "USDTRY açısından konuşacak olursak; yüksek TRY faizinin cazibesi çerçevesinde kur düşme eğilimini sürdürüyor. Merkez Bankası’nın nomainal faizi GLP’yi baz alırsak %12,25, piyasa fonlaması %11,98 ve enflasyon %9,79 seviyesinde. ABD 10 yıllık tahvilin getirisinin %2,20 olduğunu düşünecek olursak, nerdeyse ABD 10 yıllık tahvil getirisi kadar reel faizimiz var. Bu bizi “yüksek getirili” bir piyasa yapıyor ve yüksek getiri arayışındaki yabancı ilgisinin TRY varlıklara artmasını sağlıyor. Sıkı para politikası devam ettikçe, enflasyon düştükçe reel faiz de yükselecek ve cazibeyi artıracaktır. Aslında, reel faizin daha yukarı gelmesi de gereklidir. Nitekim, geniş resimde bizi 3,50 seviyesinin altına getirmiştir.

Haberin Devamı

Hemen bayram öncesinde 3,50 bariyerinin kırılmasında ise buna ek olarak yerlinin de Bayram öncesinde TL talebinin artmış olması gösterilebilir. TRY halen ABD 10 yıllık tahvil faizinin %2,21 olduğu bir ortamda yüksek faiziyle carry avantajı yaratmaya ve CEEMEA para birimleri arasında cazibe merkezinde olmaya devam ediyor. Bu bakımdan TRY’de 3,52 altı seviyelerde seyrettiği sürece pozitifiz. Şu anda birçok şirket tatilde olduğu için kurumsal talep de zayıf. Ancak Bayram sonrası biraz yurtiçi döviz talebi açısından riskli olabilir. Genelde eğilim; USDTRY ve DTH grafikleri arasında bağıntı olduğunu göstermekte ve USDTRY düştüğünde DTH’ların artış eğilimine girdiğini, akabinde de USDTRY’nin yükseldiğini göstermektedir. Bu yüzden konjonktürel fiyat baskıları belki 3,46 – 3,45 gibi seviyelere kuru çekebilir, ancak 3,30’lara doğru bir düşüşü beklemem. Küresel USD hareketinin Fed ve Trump belirsizliklerinden dolayı çok kuvvetlenmesini beklemiyorum. Bu yüzden volatilitenin fazla artmadığı ve 3,50’lerde dengelenecek bir yükseliş beklerim.

Gelinen seviyelerde Bayram’dan sonra iç döviz talebinin artacak olduğunu, bu nedenle USDTRY’de düşüş marjının düşük olduğunu düşünüyorum. Uzun vadede kur görece ucuz seviyelere gelmiş olabilir. 3,30’lara doğru bir hareketin aşırı olacağını, 3,40’lardan kurun yönünü 3,50’lerde dengelenme kaydıyla yukarı çevirebileceğini düşünüyorum. Döviz hareketi riskinin arttığı bu dönemde vadeli mevduatın getirisinden ve faydalanılabileceğini düşünüyorum."

Haberin Devamı

GÖZLER JACKSON HOLE'DE

Bugün iç piyasalarda takip edilecek önemli bir veri gündemi bulunmazken dış piyasalarda ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve Temmuz ayı ABD ikinci el konut satışları verileri takip edilecek.

Ancak bankalar piyasalarda yön belirleyici olacak gelişmeyi ise bugün başlayarak ve yarın da devam edecek olan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Jackson Hole'de düzenleyeceği yıllık sempozyum olacağını belirtiyorlar.

Her ne kadar Avrupa ve ABD merkez bankası başkanlarının para politikasına ilişkin güçlü bir sinyal vermesi beklenmese de, açıklamalar yakından takip edilecek.

Uzmanlar, Fed yetkilileri arasında düşük enflasyon endişelerinin yaygın olduğunu gösteren tutanakların ardından Yellen'in piyasalara yön verecek bir açıklama yapmasının beklenmediğini belirtiyorlar. ECB Başkanı Mario Draghi ise konuya yakın iki kaynağın verdiği bilgiye göre, para politikası hakkında yeni mesajı vermeyecek.

TAHVİL BONO PİYASASI

Tahvil bono piyasasında 10 yıllık yeni gösterge tahvilde bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.68, valörde son işlem yüzde 10.68 oldu.

Öte yandan iki yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.71, valörde son işlem yüzde 11.71 oldu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.541 Değişim: 0,11% Hacim : 49.104 Mio.TL Son veri saati : 14:47
Düşük 9.508 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,4944 Değişim: 0,14%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5411
Açılış: 32,4475
34,8176 Değişim: 0,28%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8972
Açılış: 34,721
2.488,95 Değişim: 1,08%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.492,44
Açılış: 2.462,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.