5 milyar dolar Türkiye`ye gelmekten vazgeçti

19.06.2013 - 08:57 | Son Güncelleme :

`GEZİ` eylemleri ekonomiye kaynak sağlamak amacıyla mayıs sonunda başlatılan ‘Varlık Barışı’nı da olumsuz etkiledi

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/dolar_334.jpg">`GEZİ` eylemleri ekonomiye kaynak sağlamak amacıyla mayıs sonunda başlatılan ‘Varlık Barışı’nı da olumsuz etkiledi. ‘Sıcak para olarak nitelendirilen yabancı yatırımcıların Türkiye’den çıkışları göreceli olarak sınırlı olurken, asıl ‘bıyıklı’ yatırımcının yurtdışındaki yaklaşık 5 milyar dolarlık varlıklarını Türkiye’ye getirmekten vazgeçtiği öğrenildi.

Hürriyet`ten Hülya Güler`in haberine göre; Gezi Parkı protestolarının reel sektör ve para piyasalarına etkileri tartışılırken, asıl etkinin mayıs ayı sonunda başlatılan ikinci ‘Varlık Barışı’ düzenlemesinde görüldüğü ortaya çıktı. Hükümet, 29 Mayıs’ta Resmi Gazetede yayınlanan ve 31 Temmuz’a kadar sürecek ‘Varlık Barışı 2013 düzenlemesi ile ekonomiye en az 5 milyar dolarlık kaynak sağlamak için Türklerin yurtdışındaki varlıklarını Türkiye’ye getirmeyi amaçlıyordu. Ancak ‘Gezi Parkı’ eylemleri sırasında aracı kurumlarla görüşme yürüten çok sayıda Türk’ün parasını getirmekten vazgeçtiği belirtildi. Gelişmeler üzerine hükümet yetkililerinin ‘bıyıklı’ olarak tanımlanan yurtdışında varlığı bulunan Türkleri Varlık Barışı’ndan yararlanmaları konusunda ikna etmeye çalıştıkları öğrenildi.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

VERGİYİ ÖDEYİP ÇIKACAK

Varlık Barışı’ndan yararlanmak isteyenlerin önemli bir kısmının ‘Gezi Parkı’ eylemleri öncesinde, parasını Türkiye’ye getirerek, burada tutmayı planladığını söyleyen sektör temsilcileri, artık bu durumun değiştiğini belirtiyor. Bu konuda görüş veren ancak adının açıklanmasını istemeyen bir aracı kurum yöneticisi, “Bizim görüştüğümüz çok sayıda yatırımcı düzenlemenin başladığı ilk günlerde parasını burada tutmayı planlarken, şimdi tedirgin oldu ve bundan vazgeçti. Parasını başta ABD tahvili olmak üzere, dışarıda hazine bonosunda tutan büyük bir yatırımcı kesimi var. Bunların bir kısmı, Varlık Barışı’ını bir fırsat bilerek, parasını en azından getirip kaydettirmek istiyor. Ancak bu yatırımcılar son günlerde bize, paralarını Türkiye’de tutmayı istemediklerini, yüzde 2 vergisini ödeyerek yine yurtdışına çıkarmayı istediklerini söylüyor” şeklinde konuştu.

31 TEMMUZ’U GÖRMELİ

Varlık Barışı’nda esas amacın gelen varlıkların Türkiye’de kalarak ekonimiye kaynak sağlaması olduğunu hatırlatan bir diğer aracı kurum yöneticisi ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu durumda, hedeflenen en az 5 milyar doların gelişi tehlikeye girmiş gibi görünüyor. Ancak biz Türklerin herşeyi son dakikaya kadar beklettiği düşünüldüğünde, son gün olan 31 Temmuz’a doğru para girişi hızlanabilir. Şimdiden hedeflenen rakamın ne kadarının gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini söylemek zor. Şu ana kadar tespit ettiğimiz şey yatırımcıların ürktüğü. Bu anlamda temmuz’un ikinci haftasından itibaren, ‘Gezi Parkı’ eylemleri ve ekonomik istikrara ilişkin olumlu mesajların oluşturacağı güven ortamı önemli.”

2 yatırımcı masadan kalktı

GEZİ Parkı eylemleri öncesinde iki işadamı ile Varlık Barışı uygulamasından yararlanmak isteyen iki işadamı ile görüşmeye başladıklarını kaydeden bir diğer aracı kurum     yetkilisi de, “Olayların patlak vermesinden sonra bu iki işadamı görüşmeleri sonlandırdı. Epey büyük bir meblağ getirmeyi planlıyorlardı” dedi.

130 milyar dolar dışarda

Varlık Barışı çalışmaları sırasında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türklerin yurtdışındaki varlıklarının 130 milyar dolar civarında olduğunu açıklamış, bunun da 50 milyar dolara yakınının ABD Hazine bonosunda olduğunu belirtmişti. ABD’de faizlerin düşüklüğü nedeniyle Türklerin varlıklarını Türkiye’ye yönelteceği beklentisi ağır basarken, Hükümet kanadından da daha önce ikinci Varlık Barışı’ndan 30 milyar dolar civarında kaynak girişinin olması beklendiği yönünde açıklamalar gelmişti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.083 Değişim: 1,69% Hacim : 108.810 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.942 29.04.2024 Yüksek 10.083
Açılış: 9.992
32,3964 Değişim: -0,13%
Düşük 31,7688 29.04.2024 Yüksek 32,5630
Açılış: 32,4375
34,8385 Değişim: 0,28%
Düşük 34,5177 29.04.2024 Yüksek 34,9922
Açılış: 34,7411
2.438,02 Değişim: -0,03%
Düşük 2.384,03 29.04.2024 Yüksek 2.448,09
Açılış: 2.438,67
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.