Seçim öncesi yatırımcı ne yapmalı? İşte uzmanlardan öneriler...

22.09.2015 - 17:15 | Son Güncelleme :
Seçim öncesi yatırımcı ne yapmalı? İşte uzmanlardan öneriler... | Borsa Haberleri

FED'den faizi sabit tutma kararı gelirken gözler 1 Kasım genel seçimine çevrildi. Bu dönemde 'portföyde hisse ağırlığını artırın' diyenler de var, 'bekleyin' diyenler de...

Orta uzun vadeli yatırımcı için değerleme acısından iyi fiyatların olduğu yorumlan da yapılıyor. Önerilen hisselere bakıldığında ise THY, Akbank, Kuka inşaat, Tüpraş, TSKB, Turkcell ve Ülker Bisküvi öne çıkıyor.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Ekonomist Dergisi'nden Talip Yılmaz'ın haberine göre; Papatya falına dönen ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz kararı geçen hafta perşembe akşamı geldi. FED, ekonominin canlanmasına, güçlü emek piyasasına ve piyasaların para politikasının normalleşmeye başlamasına hazır olmasına rağmen faizleri artırmadı. Son dönemde FED'in faiz artırımını gelişen piyasalardaki yaşananları da dikkate alarak erteleyeceği yönündeki beklentiler yüksekti. FED'den yapılan açıklamada, dünya ekonomisi ve küresel piyasalardaki gelişmelerin büyümeyi sınırlayabileceği ve enflasyonu baskılayabileceği vurgusuna dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Borsa İstanbul, geçen hafta içinde FED'in faiz artırımı yapmayacağı beklentisini satın alarak 71.300'den başladığı yukarı hareketle 75.000 seviyelerine tırmandı. Haftayı da 75.099 seviyesinden tamamladı. Yine önemli gündem maddesi Fitch'in Türkiye'nin mevcut kredi notu oldu. Bu haftaya notun etkileriyle başlanacak. Yine Ali Babacan ve Mehmet Şimşek'in milletvekili adayı olması, piyasada olumlu karşılandı.

SEÇİMLER ETKİLİ OLACAK

Bundan sonra da FED ana belirleyici olmakla birlikte iç tarafta 1 Kasım genel seçiminden çıkacak Meclis aritmetiği sonrası hükümet beklentileri izlenecek. 1 Kasım seçimi öncesinde 28 Ekimde FED toplantısı var. Bu tarihteki toplantıda faiz artırım beklentisi sınırlı olmakla birlikte hala var. Bu yıl diğer toplantı ise 16 Aralık'ta yapılacak. 1 Kasım seçimi bu anlamda uzmanlara göre kritik öneme sahip.

Haberin Devamı

Gelinen seviyeler itibariyle ise hisse senedi piyasasında yatırım stratejisini çizmek üzere piyasa uzmanları ile konuştuk. İş Yatırım, FED kararı sonrası yaptığı değerlendirmede, piyasalardaki yükselişleri satış fırsatı olarak kullanmaya devam edeceğini vurguluyor. Bunun için de hedef seviye veren kurum, "BİST-100'de 75.000 seviyesinin üzeri kısa vadede pozisyon azaltmak için uygun seviyeler olarak gözüküyor" diyor.

75.000-80.000 BANDI

Kısa vadede piyasalar açısından olumsuz haberlerin büyük ölçüde fiyatlara yansıdığı kanaatinde olan Prim Menkul Yönetim Kurulu Üyesi Tunç Kertmen, bu durumda 1 Kasım seçimine kadar borsada 75.000-80.000 bandında bir hareketin olabileceğini düşünüyor. Piyasalarda genel olarak seçimler öncesinde yeni umutlarla bir yukarı hareket gözlenir. Ancak bu yılki seçim geçmiş seçimlere benzemediği için benzer hareketlerin olacağını söylemek güç. Tunç Kertmen, hisse senedi piyasasında ise tarihi dip seviyelere dikkat çekerek model portföyde hisse oranının artırılabileceğini söylüyor.

HSBC Portföy Genel Müdürü Namık Aksel de FED toplantısının ardından 1 Kasım seçimine kadar endekste 75.000-80.000 bandında hareket bekleyen isimlerden. Yılbaşından bu yana Türk hisse senetlerinin yüzde 40 seviyelerinde ucuzladığını kaydeden Aksel, "Bir düzeltme olacağı ve bunun da seçim öncesinde fiyatlanacağı düşüncesindeyim. Bu durumda portföyde hisse oram artırılabilir. Uzun dönemli portföyler için, ucuz değerlemelerle birlikte alım ve biriktirme zamanı. Dalgalanma olacaktır ama sakin yatırımcı bu değerlemeleri fırsata çevirebilir" diyor.

RİSKLERİ UNUTMAYIN!

Piyasalarda risklerin de unutulmaması gerekiyor. Hala önümüzde bir seçim takvimi ve FED faiz artırımı beklentisi var. Özellikle global taraftaki risklere dikkat çekiliyor. Global bir krizin sinyallerinin olduğunu söyleyen Tunç Kertmen, "FED bunun ne-deni olmak istemediği için top çeviriyor, faiz artırımını geciktiriyor. Dünya, 4,4 trilyon dolara gelen FED bilançosunun nasıl geri çekileceğini çözemiyor" diyor. Bu arada büyümelein de aşağı yönlü olduğu görülüyor. Çin ve gelişen piyasalar geriliyor. Bu da global piyasalarda endişeyi artırıyor. İç tarafta ise 1 Kasım seçimi belirsizlik yaratıyor.

Haberin Devamı

FED'in faiz artırım kararının aralık toplantısında olacağı kanaatinde olan InvestAZ Genel Müdürü Hakan Avdan, endekste ise seçim faktörünün etkisiyle beklentisinin aşağı yönlü olduğunu kaydediyor. Seçimin yanında olumsuz bir rating kararı riskinin de olduğunun altını çizen Avdan, endekste alım için 65.000 altı seviyelerin fırsat olduğu kanaatinde. Piyasanın hükümet kurulması beklentisini satın alabileceğini anlatan Avdan, ancak bu noktada tekrar FED faiz kararı sürecinin piyasaları etkileyeceğini sözlerine ekliyor.

"ALIM" SEVİYESİ NEREDE?

Bahar Menkul Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bahar, borsada özellikle dolar bazında değerlemelere dikkat çekiyor ve 70.000 seviyesine yaklaştıkça hisse alınabileceğini ifade ediyor. 1 Kasım seçimi sonrasında bir koalisyon kurulma ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyleyen Bahar, Koç Holding, THY, Sabancı Holding, Turkcell gibi hisseleri değerleme olarak öneriyor.

Global Menkul’ün önümüzdeki haftalarda, iç politika, pazardaki oynaklık, global likitidite ve FED'in açıklamalarıyla ilgili olumlu bir beklentisi bulunuyor. Ayrıca Merkez Bankası'nın kararında da değişim beklemiyor. Bu beklentiler dahilinde portföy önerisini şekillendiren kurum analistleri, "Üçüncü çeyrekte gelecek trafik veri beklentileri ve düşük petrol fiyatları beklentisiyle THY'yi ekledik, onun için tavsiyemiz nötr ve hedef fiyatımız 10,40 TL. Tüpraş'ı da nötr tavsiyesi ve 76,19 TL fiyat hedefiyle en fazla tercih edilen listemize ekledik. Eklediğimiz bir diğer hisse ise TSKB. Banka için alım önerimiz ve 1,95 TL hedef fiyatımız bulunuyor" diyor.

"1 KASIM SEÇİMLERİ ETKİYİ AZALTABİLİR"
Murat Sağman/AZNotus Genel Müdürü

"Geçen hafta FED faizi artırmadı. Bu durum kısa vadede piyasayı rahatlatan bir etki yarattı. 4,4 trilyon dolarlık bir bilançoyu küçültmek kolay değil. Bunun piyasalar açısından muhakkak bir etkisi olacaktır. Bu etkileri piyasalar önümüzdeki dönemde hissetmeye devam edecek. FED'in ekim ayındaki toplantıda da faizin değiştirmeyeceğini düşünüyorum. Sonrasında 1 Kasım genel seçimi gündeme gelecek. Seçimden çıkacak bir hükümet piyasada olası FED faiz artırımı etkisini azaltacaktır. FED'den faiz artırım hamlesinin aralık toplantısında veya 2016 ilk çeyrekte gelmesini bekliyorum."

"HİSSE ALIMI İÇİN BEKLENMELİ"
Erdal Aral/İş Yatırım Genel Müdürü

"Orta uzun vade düşünenler için düşüşler fırsat olmakla beraber seçime yaklaşılan günler bu anlamda daha önemli fırsatlar sunabilecektir. 70.000 seviyesi altına sarkmalar bu açıdan değerlendirilebilir. Seçim tarihi yaklaştığı ölçüde anket sonuçlarına daha fazla duyarlı hale geleceğiz. Bu anlamda piyasalar bir dip arayışı içinde olacaktır. Bu dönemde hükümet konusunda netlik anket sonuçlan ile teyit edilmedikçe portföylerde hisse ağırlığı artırılmamalı. Portföylerde yüksek betalı ve düşüşü görece hızlı olan kağıtlar düşünülebilir."

5 KURUMDAN 28 HİSSE ÖNERİSİ

Kurumlardan bu kritik dönemde hisse önerilerini aldık. Beş kurum toplam 28 hisse önerdi. Burada banka ağırlığının çok az olduğunu belirtelim. Önerilen hisseler arasında Akbank, Garanti, Halkbank, TSKB ve Vakıfbank var. Önerilerde öne çıkan hisseler ise; THY, Akbank, Enka İnşaat, Tüpraş, TSKB, Turkcell ve Ülker Bisküvi. Kurum bazında şu hisseler önerildi: 

BAHAR MENKUL: Koç Holding, Sabancı Holding, Turkcell, THY.

GLOBAL MENKUL: Enka İnşaat, Ford Otosan, Garanti Bankası, Tekfen Holding, Türk Traktör, THY, Tüpraş, TSKB ve Ülker Bisküvi. 

İŞ YATIRIM: Akbank, CCİ, Enka İnşaat, Migros, Şişecam, Turkcell, Torunlar GYO, TSKB, Ülker, Vakıfbank.

PRİM MENKUL: Klimasan, Petkim, Tofaş, Tesco Kipa, Tüpraş, Tat Gıda.

ŞEKER YATIRIM: Akbank, Arçelik, Emlak GYO, Halkbank, Pegasus, Trakya Cam, THY.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.083 Değişim: 0,00% Hacim : 108.810 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.942 29.04.2024 Yüksek 10.083
Açılış: 9.992
32,4506 Değişim: 0,09%
Düşük 32,3626 30.04.2024 Yüksek 32,5202
Açılış: 32,4214
34,7757 Değişim: -0,08%
Düşük 34,6493 30.04.2024 Yüksek 34,9098
Açılış: 34,8027
2.426,80 Değişim: -0,34%
Düşük 2.422,85 30.04.2024 Yüksek 2.442,07
Açılış: 2.435,07
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.