Unicredit: Kredi kartı ve tüketici kredisini Yapı Kredi`den öğreniyoruz

20.02.2008 - 09:41 | Son Güncelleme :

Koç Holding`in Yapı Kredi`deki yüzde 50 ortağı UniCredit`in Yönetim Kurulu Başkanı Dieter Rampl, Türkiye`deki meslektaşlarımız bize çok şey öğretti. Avrupa`da üçüncü dünyada 10`uncu sırada olmamızda büyük katkı sağladılar dedi.
Yapı Kredi`nin hissedarı UniCredit`in İstanbul`da dün gerçekleştirilen yönetim kurulu toplantısı öncesi, bir basın toplantısı düzenlendi. Yönetim kurulu toplantısını ikinci kez ülke dışında gerçekleştiğini belirten Rampl, bunun Türkiye`ye olan güvenin bir göstergesi olduğunu vurguladı. Dieter Rampl, UniCredit için Türkiye`nin yalnızca önemli bir iç piyasa değil, aynı zamanda gelecekteki planları için önemli bir ortak olduğunu ifade etti.

`Sonsuza kadar kalırız`
Rampl, Türkiye`deki meslektaşlarından çok şey öğrendiklerini ve UniCredit`in Avrupa`da üçüncü, dünyada onuncu büyük banka konumuna dönüşmesinde büyük destek sağladıklarını belirterek, global iş açısından da her iki tarafın Orta Asya bölgesinin önemini kavradığını, bu bölgenin yakın gelecekte uluslararası ekonominin yeni liderleri haline geleceğini dile getirdi.
Türkiye`de bankacılık sektöründe çalışan kalitesinin, altyapının ve ürün geliştirme kapasitesinin çok yüksek olduğunu dile getiren Unicredit İcra Kurulu Başkanı Alessandro Profumo ise, Unicredit`in zayıf olduğu kredi kartları ve tüketici kredilerinde Yapı Kredi`den çok şey öğreniyoruz dedi. Profumo, şu anda üçüncü ya da dördüncü sırada yer aldıkları için çok rahat bir pozisyonda bulunduklarını, daha yüksek bir pozisyona ilerleme şansına sahip olduklarını vurguladı.

En çok Türkiye`de
Profumo, 2002`de Türkiye`ye gelirken bazı şüpheleri olduğunu belirterek, Türkiye`de uzun vadeli yatırımcıysanız, altı yılın ardından durum nereye gider diye bir şüphe vardı. Ama bu kadar sürenin ardından baktığımız zaman, uzun vadeli değil, belki sonsuza kadar burada yatırımcı kalabiliriz. Bu kadar önemli bir ülke diye konuştu. Unicredit Grubu olarak da çok güçlü bir uluslararası pozisyona ulaştıklarını belirten Profumo, Türk şirketlerinin yurtdışında büyümesi için de kapasiteye sahibiz. Yabancı doğrudan yatırımın (güçlü bir mevcudiyetimiz olan ülkelerden) Türkiye`ye yönlendirilmesi anlamında da güçlü olduğumuzu söyleyebiliriz dedi.
Profumo, 2002 yılında Türkiye`ye gelirken bazı şüpheleri olduğunu belirterek, Türkiye`de uzun vadeli yatırımcıysanız, altı yılın ardından durum nereye gider diye bir şüphe vardı. Ama bu kadar sürenin ardından baktığımız zaman, uzun vadeli değil, belki sonsuza kadar burada yatırımcı kalabiliriz. Bu kadar önemli bir ülke diye konuştu. Profumo, grup içindeki en fazla müşterilerinin 7 milyon ile Türkiye`de bulunduğunu, Türkiye`yi Polonya ve İtalya`nın takip ettiğini kaydetti.
Türkiye`nin AB üyeliğine tam destek verdiklerini söyleyen Dieter Rampl şöyle konuştu: AB süreci politik acıdan çok zorlu ve dikenli bir yol. Daha büyük, daha sağlam bir Avrupa ancak Türkiye`nin varlığıyla olabilir. Türkiye son yıllarda açık ve istikrarlı piyasası, kurumsal yönetişimdeki başarısıyla doğrudan yabancı yatırımlar tarafından desteklenen bir başarı hikâyesi yarattı.
Türkiye`nin Avrupa Birliği`ne Avrupa Birliği`nin de Türkiye`ye ihtiyacı var. Türkiye Doğu ile Batı arasında bir buluşma noktası ve köprü. AB katılma yolunda daha büyük adımlar atacak bir ülke göremiyorum. Çok zor ve karmaşık bir süreç olduğunu biliyorum. UniCredit`in derinden inandığı bir süreç bu. Her zaman bu alandaki desteğimizi sürdüreceğiz.

`Duraklama var`
ABD`de bir durgunluk değil duraklama yaşandığını belirten Rampl, ABD`de konut piyasasında sorun var. Fiyatlar düşüyor. Ancak son rakamlar birçok analistin beklentisinin tersine iyi çıktı dedi. Alessandro Profumo ise piyasa ile ilgili şöyle konuştu:
Bu kriz ABD`ye özgü bir durum. oıluşturuyor. Asya büyüyor. Uzmanlar yavaşlama olacağını söylüyor ancak bu dramatik olmayacak. Çin`in büyümesi yavaşladı ancak sürüyor, bu yıl Hindistan`da da bir miktar yavaşlama olması bekleniyor. Buna dünyada ekonomik kriz değil finansal kriz diyorum. Türkiye`de de büyümenin sürmesi bekleniyor.





Mustafa Koç: Migros`un parası rahatlatacak
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Koç Grubu`nun açık pozisyonunun yaklaşık 5 milyar dolar olduğunu ve Migros`un satışından gelen kaynağın bilançoyu oldukça rahatlatacağını söyledi. Koç, bu paranın uzun vadede yoğunlaştıkları dört ana sektörde kullanılacağını açıkladı.
Koç Holding geçen hafta Migros`taki yüzde 50.8 hissesini özel sermaye fonu BC Partners tarafından kontrol edilen Moonlight Capital`a 1.977 milyar YTL`ye sattığını açıklamıştı. Koç, dalgalanmanın sürdüğü piyasada özel bir sermaye fonunun gelmesinin ve piyasa fiyatının yüzde 10 üzerinde satılmasının Türkiye ve Migros`a güvenin işareti olduğunu söyledi.
Mustafa Koç, Unicredit`in 2002 yılında Koçbank`ın da içinde bulunduğu Koç Finansal Hizmletler`e ortak olduğunu hatırlatarak, Ekonomik çalkantı varken imzayı attık. Unicredit potansiyeli fark etti. Bugün Türkiye grup için stratejik olarak önemli konumda dedi.

`Fırsat çıkarsa alırız`
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da hedeflerinin üçüncü sırada olan Yapı Kredi`yi 2009`a kadar liderlik konumuna yükseltmek olduğunu söyledi. Rakiplerin çok agresif olduğunu ifade eden Koç, Yapı Kredi`nin çok zorlu bir görevi var. Ekibimize inanıyorum. İki-üç sıra atlama hedefimiz var dedi. Koç bir soru üzerine, Unicredit ile şu anda sadece Türkiye pazarına odaklıyız. Organik büyümenin yanında satın alma fırsatı çıktığı takdirde ciddi şekilde değerlendiririz ifadesini kullandı.

`Reformlar canavar olur`
Koç türban tartışmalarının hatırlatılması üzerine şöyle dedi: Sosyal güvenlik gibi yapılması gereken reformlar var. Bunlar ertelendikçe geometrik olarak büyüyerek canavar haline geliyor. Bunu finans sektörü ne kadar daha kaldırır muamma. Reformların önemli bölümü tamamlansa da yapılacak şeyler var. Bu nedenle reformların üzerine ciddi şekilde eğilmek gerektiğini vurgulayan Koç, Son zamanlarda kamuoyunu meşgul eden birtakım gündemlerin de bu reformların engel teşkil etmemesi lazım dedi.

Haberin Devamı


400 şube açacaklar
Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, 2008 yılında tüm alanlarda sektörün üzerinde büyüme hedeflediklerini söyledi. Bayazıt, banka henüz 2007 sonuçlarını açıklamadığı için 2008 hedef büyüklüklerine ilişkin rakamsal bilgi vermedi. Yapı Kredi Bankası`nın yüzde 81.79 hissesi Koç Finansal Hizmetler`de (KFH) bulunuyor. KFH`de de Koç Grubu ve Unicredit yüzde 50-50 eşit ortaklığa sahip. Bayazıt, 2007 Temmuz ayında başlayan hızlandırılmış `şube ağı genişletme projesi` çerçevesinde beş ayda 82 yeni şube açtıklarını, 2008 yılında ise 160 şube açmayı hedeflediklerini ve 2009 sonu itibarıyla 1000 şubeli bir banka olacaklarını belirtti.
Buna göre 2009 yılına kadar banka 400 şube açmış olacak.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
994 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.