YKB 3 basamak zıplayacak

20.02.2008 - 09:41 | Son Güncelleme :

Yapı Kredi`de yüzde 50 ortaklığı olan İtalyan UniCredit`in Yönetim Kurulu Başkanı Dieter Rampl ve CEO`su Alessandro Profumo`yla birlikte İstanbul`da bir basın toplantısı düzenleyen Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, şu anda özel bankalar içinde dördüncü sırada yer alan Yapı Kredi`nin iki - üç basamak yukarıya çıkacağını söyledi.
UniCredit ile 2002`de başlayan ortaklığı Türkiye`de yabancılarla yapılan işbirliklerine örnek gösteren Koç şöyle dedi:
Ortağımızla birlikte Yapı Kredi Bankası`nı, Türkiye`de her alanda liderlik konumuna yükseltmeyi amaçlıyoruz. Emin adımlarla ilerliyoruz. Hamlelerimizi buna göre gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Rakiplerimiz zorluklardan biri olacak. Rakipler çok agresif o yüzden çok zorlu görevimiz var. İki - üç sıra üste çıkma görevimiz var ve bunu yapabileceğimize inanıyorum.


`Diğer bankalara örnek olduk`

UniCredit ile Koç grubu arasında geçen yıllar içinde büyük bir sinerji oluştuğunu ve her iki grubun birleşen vizyonla UniCredit`in bugün Avrupa`nın üçüncü büyük bankası haline geldiğini söyleyen Koç, Ortak vizyonumuz ve inancımızla şimdi de Yapı Kredi`yi Türkiye`nin en iyi ve lider bankası yapmayı hedefliyoruz. UniCredit`in yatırımları ve buradaki varlığı Türkiye`ye ve Koç grubuna güvenin de temel göstergesidir dedi.
UniCredit ile olan ortaklıklarının bu başarı öyküleri arasında apayrı bir yeri olduğunu belirten Koç, henüz Türk bankacılık sektörüne yoğun yabancı sermaye ilgisinin olmadığı dönemlerde başlayan işbirliğinin Yapı Kredi`nin de katılımıyla sağlıklı bir biçimde yürüdüğünü söyledi.


`Organik büyüyeceğiz`

Koç, Türkiye`de UniCredit ile yeni bir banka satın alma planları olup olmadığına ilişkin soruya şöyle yanıt verdi:
UniCredit ile Türkiye`deki ortaklığımız diğer Avrupa ülkelerindekine benzemiyor. Çünkü Yapı Kredi`de yüzde 50 - 50 ortaklığımız var. Biz organik büyümeyi hedefliyoruz. Önümüze yeni bir fırsat gelirse oturur değerlendiririz. Piyasada çok agresif bir rekabet var. Zirveye doğru iki - üç sıra atlamayı hedefliyoruz. Büyüme hedefimiz var.
Profumo: Tepedekilerin işi zor
UniCredit`in CEO`su Alessandro Profumo ise büyüme ile ilgili soruyu şöyle yanıtladı:
Önümüzde bir özelleştirme projesi yok. O yüzden organik büyüme yaklaşımı içindeyiz. Yapı Kredi 2009 sonuna kadar 400 yeni şube daha açmayı planlıyor. 400 yeni şube yeni bir banka demektir, neredeyse.
Yapı Kredi`nin özel sektör bankaları içinde dördüncü sırada yer aldığını belirten Profumo Demek ki önümüzde liderliğe doğru iki - üç basamak atlama şansımız var. Tepedekilerin işi daha zor. Çünkü orada kalamayabilirsiniz şeklinde konuştu.


`Sonsuza kadar kalabiliriz`

UniCredit`in CEO`su Alessandro Profumo, 2002`de Türkiye`ye gelerek doğru seçimi yaptıklarını, Türkiye`nin bankacılıkta büyük potansiyel içerdiğini iletti. Profumo, Türkiye`de birleşmenin ardından büyüme atağına geçtiklerini, son çeyrekteki rakamların çok olumlu olduğunu ve pazar paylarını bütün sahalarda geri kazandıklarını belirterek şu anda 3. ya da 4. sırada oldukları için çok rahat bir pozisyonda bulunduklarını söyledi.
Profumo, Türkiye`ye geldiğimizde 6 yılın ardından durum nereye gider diye bir şüphe vardı. Ama bu kadar süre sonra baktığımızda, belki sonsuza kadar burada yatırımcı kalabiliriz. Bu kadar önemli bir ülke dedi.


`Türklerden öğreniyoruz`

UniCredit Yönetim Kurulu Başkanı Dieter Rampl, Türkiye`de özelleştirmenin etkili ve dengeli bir yolla başarıldığını, Türkiye`nin başarı öyküsünün artık geçerli bir hale geldiğini söyledi. Rampl, Türkiye`nin yalnızca önemli bir iç piyasa değil, aynı zamanda gelecekteki planları için önemli bir ortak olduğunu da ifade etti.
Rampl, kendilerinin de bu başarı hikâyesine bir miktar katkıda bulunduğu düşüncesinde olduğunu belirterek, Türkiye`deki meslektaşlarından çok şey öğrendiklerini söyledi.
Rampl, Orta Asya bölgesindeki ülkelerin yakın gelecekte uluslararası ekonominin yeni liderleri haline geleceğini kaydetti.


`Migros değerinin üzerinde satıldı`

Mustafa Koç, Migros`un satışıyla ilgili olarak Bu alımın bilhassa bir yatırım fonu tarafından yapılması, gerek Koç Topluluğu, gerek Migros, gerekse Türk ekonomisine duyulan güvenin çok önemli bir işaretidir dedi.
Migros`un satışından gelecek parayla öncelikle
grubun açık pozisyonunun kapatılacağını belirten Koç, ardından odaklandıkları dört sektörde daha da güçlenmeyi düşündüklerini söyledi.
Migros`un piyasa değerinin yüzde 10 kadar üzerinde satıldığını belirten Koç, Koç grubunun şu andaki açık pozisyonunun 5 milyar dolar olduğunu iletti.


2009`da 1000 şube olacak

Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, büyüme odaklı bir strateji izlediklerini belirterek, 2007`de 60 yeni şube hedeflerken bu sayının 80`e çıktığını, 2008`de 160 yeni şube daha açacaklarını ve 2009 sonunda şube sayısını bine ulaştıracaklarını söyledi.
Bayazıt, 2007`nin üçüncü ve dördüncü çeyreklerinde konut kredileri, destek kredileri ve taşıt kredilerinde pazar paylarını ve hacimlerini önemli oranda artırdıklarını ve bu eğilimin 2008`de de süreceğini bildirdi. Tayfun Bayazıt, 2008`de sektör ortalamasının üzerinde bir büyüme hedeflediklerini bireysel krediler ve KOBİ bankacılığındaki etkinliklerini daha da artıracaklarını belirtti.


`ABD`de kriz yaşanmıyor`

Küresel ekonomide krizler ve çalkantılar yaşanırken UniCredit olarak Türkiye pazarına neden çok olumlu baktıkları yönündeki bir soruyu Profumo şu yanıtı verdi:
Bir kere krizden söz ederken kelimeleri dikkatli seçmeliyiz. Dünya ekonomisinde değil, finans sisteminde krizden söz edilebilir. Bazı finans kuruluşlarının likidite krizinden olumsuz etkilenmeleri söz konusu olabilir. ABD ekonomisinde bir sorun var ama bunun bırakın krizi, henüz bir durgunluk olup olmadığı tartışılıyor. Ayrıca ABD ekonomisinin çok hızlı toparlanma yeteneği var. Dünyanın doğusuna baktığımızda ise çok önemli bir büyüme trendi görüyoruz.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
994 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.