Arçelik ve Vestel dünya liginde

20.02.2008 - 09:40 | Son Güncelleme :

Yatırım danışmanlığı şirketi Deloitte, `Tüketici ürünleri sektörünün küresel güçleri` başlıklı raporunda bu sektördeki gelişmeleri değerlendirdi.
2006 yılına ait verilere dayanarak hazırlanan raporda sektörün en büyük 250 şirketinin bir önceki yıla göre yüzde 8.4 büyüme sağladığı ve toplam satışlarda 2 trilyon 650 milyar doları geçtikleri vurgulandı. Sektörün en büyük 250 şirketi listesinde Türkiye`den Arçelik ve Vestel de yer aldı. Rapora göre sektörde en büyük satış rakamlarını elde edenler gıda, içecek ve tütün şirketleri ile elektronik şirketleri oldu.

Altria birinci, HP ikinci
Sektörün en büyük 250 şirketi listesinde ilk sırayı 101 milyar 407 milyon dolarlık net satışla Altria Grubu, ikinci sırayı 91 milyar 658 milyon dolarlık net satış rakamıyla Hewlett Packard (HP), üçüncü sırayı ise 90 milyar 551 milyon dolarlık net satışla Samsung Electronics aldı. Bu üç şirketi 78 milyar 625 milyon dolarla Nestle, 77 milyar 966 milyon dolarla Matsushita ve 76 milyar 476 milyon dolarla Procter & Gamble izledi. Listede birinci sırada yer alan Altria Grubu geçen yıl Kraft Foods şirketini satmıştı ve bu yıl da Philip Morris şirketini satarak tütün işinden çıkmayı planlıyor.

Arçelik dalında altıncı
Bu nedenle, Grubun önümüzdeki yıllarda birinciliğini koruması beklenmiyor. Listede Türkiye`den Arçelik 4 milyar 885 milyon dolarla 127`nci olurken, Vestel de 3 milyar 672 milyon dolarla 162`nci sırada yer aldı. Afrika/Ortadoğu bölgesinde tüketim ürünleri firmaları arasında Arçelik en büyük ikinci, Vestel ise en büyük üçüncü firma olarak yer aldı. Arçelik, dünyanın en büyük 10 beyaz eşya ve elektrikli küçük ev aletleri firması arasında altıncı sırada yer aldı. Bu listede birinci sırada Sanyo yer alırken, Sanyo`yu Whirlpool, Electrolux, BSH ve Steinhoff takip ediyor. Vestel ise en hızlı büyüyen 50 tüketim ürünleri firması arasında 32`nci sırada yer aldı.

2000 dolarlık otomobil
Deloitte`un raporuna göre, son yıllarda tüketim harcamalarının giderek artan bir bölümü Çin ve Hindistan gibi yükselmekte olan ekonomilerde yapılıyor. Bu ülkelerde toplumun yoksul kesimlerinin bile harcama gücü artıyor. Bu nedenle, tüketici ürünleri üretenler gelecekle ilgili büyüme planlarında mutlaka bu kesimlere ulaşmanın hesabını yapıyorlar.
Hindistan`da fiyatı 2000 doların altında otomobil üretme çalışmaları veya bilgisayar üreticilerinin piyasaya 200 dolarlık PC`ler sürme hazırlıkları, düşük fiyat baskısının yanı sıra, bu ülkelerin yoksullarına ulaşma hedefinden de kaynaklanıyor.

`Market markaları atağı`
Deloitte raporunda, sektördeki yeni trendlerin birçok şirketi zorladığı vurgulandı. Zorlaşan koşullar bazı dev grupların bile cirolarını geriletiyor.
Raporu değerlendiren Deloitte Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Sorumlu Ortağı Uğur Süel şunları söyledi: Firmaların yaşadıkları en büyük zorluklar arasında; market markalarıyla yaşanan rekabet, hammadde fiyatlarındaki artış, yeni ürün geliştirmeden elde edilen geri dönüşün düşük olması, geleneksel pazarlama programlarının verimliliğinin düşüşü olarak gösterilebilir. Her ne kadar toplamda satışlar yüzde 8.4 büyümüş olsa da firmaların yüzde 16`sının satışları düşüş gösterdi. Yeni duruma adapte olabilen firmalar ayakta kalacak.





Tüketim değişiyor

ABD ve Avrupa kökenli firmalar gelirlerde artış sağlamak için Türkiye`nin de içinde bulunduğu perakende sektörünün ivme kazandığı gelişmekte olan pazarlara yöneliyor. Bu durum tüketici ürünlerinde yer alan Türk firmalarının hem Türkiye pazarında hem de birçoğunun hedeflediği uluslararası pazarlarda yoğun rekabetle karşı karşıya kalacağının işareti.

İlk 250 firma arasında en büyük grubu oluşturan yiyecek, içecek ve tütün ürünleri sektörü yüzde 5.6 ile en düşük büyüme sergileyen sektör. Tüketiciler ya sadece ihtiyaçları olan ürünleri satın alarak ya da kendileri için fark yaratan ürünlere yöneliyor.

Geçen yıl hazır giyim/moda, tüketici elektroniği ve eğlence ürünleri sektöründe yüksek oranda büyüme görüldü. Sadece lastik ürünleri sektöründe ortalama net kârlılık negatif değer alırken en yüksek kâr oranları ev bakım ürünleri ve ev dekorasyon ürünlerinde oldu.

İndirimli satış sektöründeki bazı zincirlerin uzmanlaşmaya yönelmeleri ve daha az ürün çeşidine odaklanmaları da tüketici ürünü sektöründeki birçok firmayı pazar bulmakta sıkıntıya sokuyor.

Son yıllarda enflasyon oranlarının düşük olması, bir yandan tüketicilerde ucuz fiyat beklentisini artırırken, bir yandan da perakende gruplarını değerli ürünleri daha düşük fiyatlarla sağlama çabasına sokuyor.

Perakende mağazaları için üretilen özel markalı ürünler ve yüksek indirimli satış mağazaları gibi gelişmeler piyasadaki markaları zorlamaya başladı.

Yükselmekte olan ekonomilerin üretimi artırmaları tüm dünyada girdi fiyatlarını yükseltiyor. Tüketici ürünleri üreten firmalar, girdilerin pahalılaştığı ancak ürün fiyatlarının aynı oranda artırılamadığı bir ortamda rekabet etmeye çalışıyorlar.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.