Para ödenemiyor...

10.07.2003 - 09:19 | Son Güncelleme :

BDDK çevrelerinde, çok sayıda hesabın, mudilere hesap cüzdanı verilmesine karşın, banka kayıtlarına geçirilmemiş olabileceğinden şüphe ediliyor. Bazı hesapların mudinin bilgisi dışında off - shore`a kaydırılmış olabileceği belirtiliyor. Uzan ailesine yurtdışı yasağı gelebileceği de konuşuluyor

İmar Bankası`nda dünya bankacılık tarihine geçecek boyutta bir skandalla karşılaşan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), resmi muhasebe kayıtları için bilgisayar uzmanlarını da devreye sokmasına karşın bir sonuca ulaşamadı. BDDK çevrelerinde bankanın eski sahibi Uzan ailesine yönelmesi gereken önlemlerden sigorta kapsamındaki tasarruf sahiplerinin paralarının nasıl ödeneceğine ilişkin bir dizi plan taslağı konuşuldu. Tartışılan bazı fikirler şöyle:

Çete davası açılabilir
•Karşı karşıya bulunduğumuz olay, banka boşaltmaktan ayrı bir suç oluşturuyor. Bu suçun takibi de özel yapılabilir. Zimmet ve dolandırıcılık dahil ağır hapis cezası öngören Türk Ceza Kanunu hükümleri çerçevesinde harekete geçilebilir. Çete soruşturması ve davaları da açılabilir.
•İlgili aile üyelerinin, banka kayıtlarında organizasyonlarını önlemek üzere haberleşmeleri yargı kararıyla takibe alınabilir. Kayıp kayıtlar için, aileye ait bütün alanlar, şirketler, fabrikalar Mali Şube polisinden destek alınarak aramadan geçirilebilir, tamamen kontrol altına alınabilir.
•Bankanın sevk ve idaresinde etkili olan Uzan ailesi üyeleri, devlet ve tasarruf sahiplerinin zararına işlemleri organize etmeleri önlenmek üzere, her an gözaltına alınabilir.
•Bankanın eski yönetim kurulu başkanı, genel müdürü, genel müdürlük yetkilileri, şube müdürlerini de kapsayacak geniş bir yönetici ve personel ağı, kayıt kaçırılmasından ve hesapları kayıt dışına kaçırmaktan tutuklanıp yargılanabilir.
•BDDK çevrelerinde kuşku duyulan çok önemli bir nokta; çok sayıda hesabın, mudinin eline cüzdan verilmesine karşın, banka kayıtlarına geçirilmemiş, yani resmen gerçekleşmemiş gibi bir organizasyona gidilmiş olma olasılığı. Bu kuşku, bazı murakıplar tarafından seslendirilen şu iddialarla dile getiriliyor: Bankanın resmi bilançosunda görülen rakamlar, yıllardır yüksek faiz vaadiyle yapılan reklamlar dikkate alındığında, bize biraz mütevazı geliyor. İmar Bankası`nın, mudilerin başka bankalara geçişini de büyük ölçüde engellediği düşünüldüğünde, gerçekte çok daha yüksek paralar bankaya akıtılmış, ancak resmi kayıtlara yansıtılmamış olmayabilir.
•Kuşku duyulan bir diğer nokta, çok sayıda hesabın, mudilerin bilgisi olmadan, tasarruf mevduatı sigorta kapsamı dışında tutulan yurtdışındaki off - shore bankaya kaydırılmış olma olasılığı. Ancak hesap cüzdanında off - shore kaydı bulunmayan mudiler, böyle bir kaydırma olsa da zarar görmeyebilecekler.
•İmar Bankası`nın ana ortakları Kemal Uzan ile oğlu Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan başta olmak üzere, ilgili bütün aile üyelerine derhal yurtdışına çıkış yasağı konulabilir.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.006 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.011 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.