İmar`da kayıtlar yok

10.07.2003 - 09:19 | Son Güncelleme :

BDDK, banka kayıtlarına ulaşılamadığı için gerekli kaynağın hazır olmasına karşın mudilere ödeme yapılamadığını bildirdi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), yönetim ve denetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`na (TMSF) geçen İmar Bankası`nda muhasebe kayıtlarına ulaşılamadığı için ödemelerin yapılamadığını belirtti.
İmar Bankası`nda yönetime el konulmasının ardından yapılan çalışmalar muhasebe kayıtlarına ulaşılamaması nedeniyle kilitlendi. BBDK ile TMSF yaptıkları açıklamada, kayıtların bulunmasıyla ilgili çalışmaların yönetime el konduğu 3 Temmuz`dan bu yana aralıksız sürdüğü ancak 9 Temmuz itibariyle halen ulaşılamadığı belirtildi. Fon, yönetimine el koyduktan sonra hesapları düzenleme çalışmalarının 15 gün içinde tamamlanacağını, mudilere yapılacak ödemelerin de şubelere listeler halinde asılacağını açıklamıştı.

Ayrıştırma yapılamıyor
Edinilen bilgiye göre, kayıtlarına ulaşılamaması nedeniyle tasarruf ile ticari mevduat arasında ayrıştırma yapılamıyor. Hesap cüzdanlarının ibraz edilmesi de tek başına yeterli olmadığı için bankanın kayıtları bulunmadan mudilere bir ödeme gerçekleştirilemiyor. Benzer sorun daha önce yönetimine el konulan TYT Bank, Marmara Bank ve İmpexbank`ta yaşanmış ancak kayıtların bulunmasıyla sorun çözümlenmişti.


BDDK vicdan çağrısı yaptı
BDDK, banka ortaklarının defter ve belgeleri yetkililere ibrazının sadece yasal zorunluluk olmadığını, bankada parası bulunan mevduat sahiplerine karşı vicdani bir sorumluluk olduğunu bildirdi.
Mevduat sahiplerine ödeme yapmak için gereken finansal kaynak konusunda sorun olmadığını açıklayan BDDK, Hazine, TMSF ve Merkez Bankası`nın gerekli mali hazırlıkları tamamlandığını belirtti. BDDK, tek sorunun ise muhasebe kayıtları olduğunu kaydetti. Yapılan açıklamada, mudilere tatmin edici bilgi verebilmenin koşulunu banka ortakları ile çalışanların yeni yönetimle işbirliği yapmasına bağladı. Bu arada TMSF, mudilere ödeme yapabilmek için Hazine`den 1 katrilyonluk tahvil almıştı.


Uzanlar: Kayıtları aldılar
İmar Bankası`nda resmi muhasebe kayıtlarına ulaşılamadığı bilgisinin tamamen gerçek dışı olduğunu bildirdi. Yazılı bir açıklama yapan Uzan Grubu, BDDK`nın cuma günü bankanın genel müdürlüğüne gelerek ilgili kayıtların tamamını aldığını ve bilgilerin tümünün BDDK`nın elinde olduğunu iddia etti. Açıklamada, muhasebe kayıtlarının alınmasının TV kanallarınca da görüntülü olarak kaydedildiği belirtildi.
Uzanların açıklamasına karşın pazar günü gazetelere yansıyan haberlerde, 5 Temmuz`da BDDK`nın mali polisten yardım alarak banka kayıtlarını tutan Merkez Yatırım Ticaret AŞ`ye baskın yaptığı, ancak baskında 30 Haziran`la ilgili muhasebe kayıtlarına rastlanamadığı belirtilmişti.


Kayıtları saklamanın cezası 3 yıl
Hukukçular, kayıtları saklamanın cezasının 1 yıl ile 3 yıl arasında hapis cezası olduğunu belirtiyor. Bankalar Yasası`nın 22/5 maddesi; banka kayıtlarında gerçeğe aykırı beyanda bulunup ilgili belgeleri imzalayanların görev ve fiile katılma derecesine göre bir yıldan üç yıla kadar hapis, üç milyar liradan aşağı olmamak üzere para cezasına çarptırılmasını öngörüyor.
Hukukçular, ayrıca yapılacak tespitle yöneticilerle ilgili olarak zimmet davasının da açılabileceğini kaydediyor. Bankalar Yasası`nın 22/3 maddesinde işlenen bu suç da, 6 - 12 yıl arasında hapis cezasını öngörüyor. Bu maddeden hüküm giyenler ayrıca uğrattıkları zararı ödemekle yükümlü tutuluyor. Eğer suç bankayı aldatacak ve fiilin açığa çıkmasını sağlayacak her türlü hileli faaliyette bulunmak suretiyle işlenirse hapis cezası 12 yıla yükseliyor. Tazminat ise oluşan zararın da üç katını ödemek şeklinde ağırlaştırılıyor.
Hukukçular, banka yöneticilerine Türk Ceza Kanunu`nun 504. maddesine göre dolandırıcılık cezasından da dava açılabileceğini belirtiyor. Bu suçun yasadaki karşılığı ise 2 - 5 yıl arası hapis, sağladığı haksız menfaatin iki katı kadar para cezası olarak belirtiliyor.

10 soru 10 cevap

Mevduat sahibi kayıtların bulunmasını bekleyecek
İmar Bankası`nın yönetim ve denetiminin TMSF`ye geçmesinden sonra mevduat sahipleri ortada kaldı. Mudilerin paralarına ne zaman kavuşacağı merak edilen konuların başında geliyor. Uzmanlara, mudilerin merak ettiği soruları sorduk.

İmar Bankası`nda mevduat sahiplerine ne zaman ödeme yapılacak?
En çok merak edilen sorunun yanıtı da belli değil. BDDK, bankanın yönetim ve denetiminin TMSF`ye devredildiği 3 Temmuz`da, mudilerin parasını ödemek için yapılan mutabakat çalışmalarının iki hafta içinde tamamlanacağını duyurdu. Açıklamada Dileyen mudilere en kısa sürede ödemeler yapılacak denildi.
Ancak BDDK dün yaptığı açıklamada, bankanın muhasebe kayıtlarının kayıp olduğunu, bu kayıtlar bulunmadan mudilere ödeme yapılamayacağını bildirdi. Bu açıklamayla ödemenin aksayabileceğinin sinyali verildi. Çünkü yönetime gelen Fon, kayıtlara ulaşamadığı için kime ne kadar ödeme yapacağını bilmiyor. Bu nedenle muhasebe kayıtlarına ulaşılması gerekiyor.

Hesap cüzdanı olanlara ödeme yapılamaz mı?
Yapılamaz. Çünkü, boş hesap cüzdanlarına sahte tutarlar yazılıp bu tutar bankadan alınmaya çalışılabilir. Ayrıca bankada tasarruf ile ticari mevduatın ayrıştırma çalışmaları yapılamadı. Ancak kayıtlar bulunursa hesap cüzdanındaki rakamın doğruluğu teyit edilerek ödeme yapılabilir. Birden fazla hesap cüzdanınız olması yapılacak ödemeyi değiştirmez.

Kayıtlar bulunamazsa ödeme yapılamayacak mı?
BDDK`nın açıklamasından anlaşıldığına göre, kayıtlar olmadan ödeme yapılması söz konusu değil.

Hesap cüzdanlarının yanı sıra dekont gibi başka belgelere ihtiyaç var mı?
Dekont, parayı yatırdığınıza ilişkin bir belge olduğu için kesinlikle elde tutulmalı.

Paranın off - shore`a aktarılıp aktarılmadığı anlaşılabilir mi?
Evet. Çünkü hesap cüzdanlarının üzerinde İmar Bankası değil İmar Off - Shore yazar. Bu nedenle hesap cüzdanlarınızı kontrol edin. Ancak Uzanlar`ın mudilere haber vermeden bazı hesapları off - shore`a aktardığı iddialarının konuşulduğu unutulmamalı.

Mevduat ödemeleri nerede ve kim tarafından yapılacak?
Mudilere ödenecek tutarlar, ödemenin yapılacağı yer ve ödeme günü İmar Bankası`nın şubelerinden yapılacak duyurularla ilan edilecek.

Off - Shore`da parası olanlara ödeme yok mu?
Hiçbir şekilde ödeme yapılmayacak.

Hukuki yollara başvurulabilir mi?
Mudiler, bankanın önceki yönetimi hakkında kayıtların saklanarak mağdur edildikleri gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulunabilir.
Ayrıca Asliye Ticaret Mahkemesi`ne alacak davası açılabilir. Ancak, hâkim atayacağı bilirkişiye alacağı incelemesi için yetki verip bankaya gönderirse muhasebe kayıtları yokolduğu için yine bir sonuca varılamayacaktır. Ayrıca hukukçular ilamsız takip yoluyla alacağın tahsili için bankaya da bir dava açılabileceğini belirtiyor.

Mevduat garantisi dışında kalan mevduat var mı?
Gerçek kişilerin mevduat hesaplarına uygulanan 50 milyar liralık garanti sınırı banka yönetiminin Fon`a geçmesiyle kaldırıldı ve sistewmdeki tüm tasarruf mevduatları garanti kapsamına alındı. Ancak ödeme için muhasebe kayıtlarının bulunması gerektiği unutulmamalı. Ticari mevduatlar ise garanti kapsamı dışında olduğundan onlara ödeme yapılmayacak.

Mevduatlar ödendikten sonra bankadan alacağı olanlar ne yapacak?
BDDK 3 Temmuz`daki açıklamasında, TMSF`nin mevduat ödemelerini yaptıktan sonra bankanın iflasını isteyeceğini bildirdi. Mevduat dışındaki tüm alacaklılar, bankanın iflası istendikten sonra kurulacak iflas masasına alacağını kaydettirecek ve yapılan tahsilatlar sonucu parasını almaya çalışacak.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.