Mevduata güvence var diye banka riskine bakmadılar

10.07.2003 - 09:19 | Son Güncelleme :

Koç Finansal Hizmetler A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Ghizzoni, devletin verdiği tam güvence nedeniyle Türkiye`de mevduat sahiplerinin bankaların güvenilirliğine bakmadığını söyledi

Koç Finansal Hizmetler A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Chief Operating Officer`ı (COO) Federico Ghizzoni, Türk bankacılık sisteminde devletin mevduata tam güvence vermesi nedeniyle hesap sahiplerinin bankaların güvenilirliğine bakmadan banka seçtiklerini söyledi. Koç Holding ile UniCredito Italiano`nun (UCI) eşit ortaklığı bulunan Koç Finansal Hizmetler A.Ş.`nin COO`su Ghizzoni, Yeni Avrupa ve Bankacılık konulu basın toplantısında soruları yanıtladı.
Devletin mevduata sağladığı yüzde 100 garantinin sektörde haksız rekabete yol açtığını belirten Ghizzoni, Güvence nedeniyle tasarruf sahibi mevduatını güvenilirliğine bakmadan herhangi bir bankaya yatırabilmektedir dedi. Ghizzoni, Türkiye`nin AB ile uyum sürecinde mevduata tanıdığı tam güvenceyi kaldırması gerektiğini söyledi.
Türkiye`de 3 yıllık planlarının tam bir iç büyümeye odaklanmak olduğunu bildiren Ghizzoni, İç büyümeyle toplam varlık açısından bir numara olmayabiliriz. İlk 5 banka arasına girmeyi hedefliyoruz. Varlıkta bir numara olabilmek için tabii ki bir başka bankayı satın almamız gerekir. Bunda hiç sorun yok dedi.
Ghizzoni şöyle devam etti: İç büyüme üzerine odaklanmış bulunuyoruz. Piyasa değişiyor. Farklı şekillerde gelişiyor. Bir fırsat ortaya çıkarsa bunu partnerimiz Koç Holding`le tartışır ona göre karar veririz. Ama bu aşamada böyle birşey yok.

`Türkiye`ye destek artıyor`
Türkiye`nin AB üyeliğinde birçok şeyin kendisine bağlı olduğunu belirten Ghizzoni, AB ülkelerinin Türkiye`ye giderek daha olumlu gözle bakmaya başladıklarını ve aleyhte olan ülke sayısının yavaş yavaş azaldığını bildirdi. Türkiye`ye bir şans verelim görüşünde olan ülke sayısının arttığına dikkat çeken Ghizzoni, bunun için Türkiye`nin de gerekli reformları sürdürmesi gerektiğini söyledi.


`Türkiye riskli ama potansiyeli de var`
Türkiye`nin riskli bir ülke olduğunu ifade eden Ghizzoni, buna karşın potansiyeli yüksek bir ülke olduğunu söyledi. Ghizzoni, Yabancı bankalar Türkiye`de potansiyel olmasına rağmen gelmiyorlar. Riskli mi buluyorlar? sorusunu şöyle yanıtladı: Citibank, Deutsche Bank, `Geliriz` dedi ama neden gelmedi? Bunu onlara sormak gerekir. Evet, Türkiye`de riskler çok. Gerçekçi olmak gerekirse bu konuda Türkiye`de negatif reyting var. İnancımız şu; riskli bir ülke olmasına rağmen Türkiye`deki potansiyel çok büyük, muhtemelen pekçok ülkeden daha büyük. Orta vadeli bir perspektiften bakıldığında bu riskte yönetilmeyecek bir şey yok.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.