Irak`la stratejik işbirliği için imza atıldı

11.07.2008 - 09:15 | Son Güncelleme :

Anlaşma uyarınca, başbakanlar yılda bir kez, ilgili bakanlar yılda 3 kez, teknik heyetler ise yılda 4 kez bir araya gelecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün ziyaret ettiği Irak`ta <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349erdoganNuriElMaliki.jpg" align="right" vspace="5">Başbakan Nuri El Maliki ile, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini hedefleyen Stratejik İlişkiler Yüksek Konseyi`nin kuruluşuna ilişkin anlaşmayı imzaladı.
 
REFERANS GAZETESİ

Anlaşma uyarınca, başbakanlar yılda bir kez, ilgili bakanlar yılda 3 kez, teknik heyetler ise yılda 4 kez bir araya gelecek. Anlaşmada, Iraklı subayların ve öğretmenlerin Türkiye`de eğitim görmesine ilişkin hususlar bulunuyor. Anlaşma somut projelerden çok, bu projelerin daha kolay ortaya çıkmasını sağlayacak bir mekanizmanın oturtulmasını amaçlıyor.

Erdoğan dün Maliki ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, ziyeretin iki ülke ilişkileri ve bölgedeki gelişmeler bakımından tarihi bir önem taşıdığını belirterek 18 yıl aradan sonra Irak`a giden ilk Türk başbakanı olmaktan büyük mutluluk duyduğunu, ziyaretlere bu kadar uzun bir ara verilmiş olmasından dolayı ise derin üzüntü hissettiğini kaydetti. Kuruluşuna imza attıkları yüksek düzeyde stratejik işbirliği konseyinin işbirliğinin geliştirilmesine yönelik kararlılığın bir göstergesi olduğunu ifade etti.
 
Kuzey Irak`a teşekkür mesajı

Konseyin oluşması ve faaliyete geçmesiyle birlikte iki ülkenin stratejik işbirliğinde kritik öneme sahip bakanlıkların, kendilerinin başkanlığında tek bir heyet gibi çalışacağını ifade eden Erdoğan böylece en üst düzey kurumların birlikte ortak geleceklerini planlayacaklarını dile getirdi.
PKK terörüne de değinen Erdoğan, Orada ortak geleceğimizi tehdit eden PKK terörüne karşı başta Sayın Kardeşim (Maliki) olmak üzere Irak hükümetinden ve kuzeydeki yerel yönetimden gördüğümüz destek ve anlayışa da teşekkür ediyoruz dedi. Örgütün, sadece Türkiye`nin değil, Irak`ın da düşmanı olduğunu vurgulayan Erdoğan, Türkiye olarak Irak`ın toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini bugüne kadar hep desteklediklerini ve bundan sonra da desteklemeye devam edeceklerini vurguladı.
 
Ticaret hedefi 25 milyar dolar

Erdoğan, bu yıl itibariyle dış ticaret hacminin 5 milyar dolara ulaşacağına inandığını, yaptıkları yatırımlarla birlikte bunun 10 milyar doları bulacağını bildirdi. Hedeflerinin bu rakamı yatırımlarla birlikte 3-4 yıl içerisinde 25 milyar dolara ulaştırmak olduğunu belirten Erdoğan, Bu noktada mutabakatımız var. Ülkelerimizin bu potansiyele sahip olduğuna da inanıyoruz dedi.

Uluslararası kamuoyuna seslenen Erdoğan, Irak`ta barış, düzen ve istikrar sağlanmadan küresel barışı sağlamanın mümkün olmadığını belirterek, Irak`ın geleceği hepimizin geleceğidir. Hepimiz Iraklı kardeşlerimize Irak`ı yeniden inşa etme çabasında destek olmalıyız diye konuştu. Iraklılara birliklerini muhafaza etmeleri çağrısında bulunan Erdoğan, Irak birlik ve beraberliğini, bütünülüğünü koruduğu takdirde bu zor günleri mutlaka aşacaktır. Bu zorlukları aşmada bizi her zaman yanınızda bulacaksınız. İnanıyorum ki Irak`ın huzur ve istikrarını sağlayan, siyasi birlik ve bütünlüğünü güçlendiren bir demokrasiyi başaracağı günler uzak değil, aksine çok yakındır dedi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.